S vlhčeným obrúskami opatrne, detskej pokožke môžu uškodiť

S vlhčeným obrúskami opatrne,
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-01-15 00:01:56 |

Detské vlhčené obrúsky môže spôsobiť , že pokožka začne deti svrbieť, vytvoria sa na nej šupinky alebo červené vyrážky. Poukazuje na to nová štúdia zo Spojených štátov.

„Myslím, že k takýmto reakciám dochádza častejšie ako si ľudia uvedomujú,“ povedala spoluautorka štúdie, profesorka dermatológie a pediatrie na univerzite v Connecticute Mary Wu Chang. O alergických reakciách na vlhčené obrúsky sa veľa nehovorí, lebo často sú zamieňané za ekzémy, sladké chrasty (impetigo) a lupienku.

Chang informovala o viacerých deťoch, u ktorých sa objavili zvláštne vyrážky. Jedným z nich je aj osemročné dievča, ktorému sa urobili červené vyrážky okolo úst a na zadku. Pôvodne bola liečená antibiotikami a steroidmi. Po preliečení na chvíľu ustúpili, no znovu sa vrátili. Keď profesorka študovala anamnézu dievčatka, došla k záveru, že môže ísť o alergickú reakciu. Vlhčené obrúsky jej napadli preto, lebo vyrážky mala okolo úst a na zadku, teda na miestach, ktoré sa obvykle čistia práve nimi. Spomenula si pritom na správu, ktorú nedávno čítala o jednom belgickom mužovi s reakciou na chemickú konzervačnú látku známu ako metylizotiazolinón (MI), ktorá sa nachádza aj v detských vlhčených obrúskoch a iných produktoch osobnej hygieny. Testy na MI dopadli u pacientky pozitívne a po vylúčení vlhčených obrúskov jej problémy skončili.

Chang netvrdí, že rodičia sa musia vzdať používania vlhčených obrúskov. „Sú veľmi pohodlné. Sama mám tri deti, takže viem, aké je šikovné použiť ich napríklad na cestách. No doma je lepšie používať vodu a detské mydlo. Týmto spôsobom môžete minimalizovať kožné problémy svojich ratolestí,“ hovorí Chang.

Výrobcovia prekračujú povolené limity chemických látok

Profesorka klinickej dermatológie a šéfka pediatrickej dermatologickej chirurgie na univerzite v pittsburskom medicínskom centre Robin Gehris konštatuje, že detí s alergickou reakciou na vlhčené obrúsky pribúda. Problém vidí v tom, že výrobcovia prekračujú povolené limity na obsah metylizotiazolinónu aj 25-krát. " Myslím , že toto je naozaj dôležitá otázka. No keď poviete pacientovi, že by nemal používať vlhčené obrúsky, nepáči sa mu to. Ľudia nechcú uveriť, že niečo, čo sa nazýva hypoalergénne, obsahuje veci, ktoré môžu spôsobiť problémy,“ hovorí. Obáva sa, že spustením alergickej reakcie u detí vďaka používaniu vlhčených obrúskov sa môže rozvinúť aj alergia na veľké množstvo výrobkov používaných v domácnosti, z ktorých takmer každý metylizotiazolinón v určitom množstve obsahuje. Nachádza sa aj v krémoch, šampónoch či mejkapoch.

Ak sa teda chcete vyhnúť problémom s vysušenou či svrbiacou pokožkou alebo vyrážkam u dieťatka, vlhčené obrúsky používajte s mierou. Doma ich nahraďte vodou alebo namočenými papierovými uterákmi. Chemické látky sa pridávajú do vlhčených produktov.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: nbcnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia