Preč s kupovanými farebnými malinovkami!

Preč s kupovanými farebnými
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-09 00:30:21 |

Túžbe po sladkých, aromatizovaných a farebných nápojoch sa u detí vyhneme len ťažko. Obmedziť ju však môžeme. Poradíme vám ako!

Jedno z opatrení, ako sa vyhnúť "závislosti" ratolesti na kupovaných presladených malinovkách, je zoznámiť ju s nimi čo najneskôr. Keď dieťa už spozná ochutené kupované nápoje a ovládne ho chuť na sladké, nezabudnite, že platí jedno báječné pravidlo: Nápoj osladený doma je vždy menej sladký ako ten z obchodu. A to neplatí iba pre nealko nápoje typu kola, fanta či vinea, ale aj pre zdanlivo zdravšie varianty ako sú džúsy, nektáre a podobne. Množstvo cukru by ste v nich narátali na polievkové lyžice. Dávajte prednosť surovým ovocným šťavám, ktoré si vyrobíte doma alebo kúpite.

Iná možnosť, ako môžete nápoj zdravo osladiť alebo ochutiť: rozmixujte vo vode čerstvé ovocie, napr. jahody, broskyne, červený melón... Obohatíte ho nielen o sladkú, prirodzenú arómu a chuť, ale aj o vitamíny, minerály a antioxidanty. Ak aj nápoj trochu prisladíte medom, javorovým sirupom či melasou alebo hnedým cukrom, určite to bude zdravšie ako nejaký nektár z obchodu.

Pozor: Med používajte na sladenie nápojov až pre deti staršie ako 1 rok!


Pohár ovocnej šťavy denne, nie viac!


Čo áno a čo nie?

Vhodné nápoje: stolová voda, pramenitá voda, dojčenská voda, voda z vodovodu (aspoň do dvoch rokov radšej filtrovaná), neperlivé minerálky s nízkym obsahom sodíka, citronáda s medom alebo melasou, ovocné a bylinkové čaje, čaj roibos, obilné a orechové mlieka, ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou alebo neperlivou minerálkou

Nevhodné nápoje: kofeínové, energetické, chinínové a „light“ nápoje, šumivé nápoje v prášku, limonády a iné konzervované alebo prifarbované a dochucované nápoje (nápoje v plechovkách a tetrapakoch), ovocné „nektáre“ (sú presladené)

Čítajte tiež:

• Pravda o ovocných džúsoch: Nie sú také zdravé ako sa zdá!

• Devastačný účinok sladených nápojov: Menia DNA človeka!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia