Rodičia čítajte! Budúca hviezda NHL vás vyjde draho

Rodičia čítajte! Budúca hviezda
Raz po víťaznom zápase bude takto pohodená na ľade aj prilba vášho hokejistu
2016-05-04 12:30:40 |

Majstrovstvá sveta v hokeji sú za dverami a tak tu budeme mať opäť množstvo malých nádejných hokejistov, ktorí začnú snívať svoj sen... Čo k tomu treba?

Okrem tvrdých tréningov, ktoré si tento u nás obľúbený šport vyžaduje, treba rátať aj s celkom mastnými výdavkami. Hokej je podľa prieskumov u nás po tenise druhý najdrahší šport. Netreba sa však toho báť a ak s ním chce vaša ratolesť začať, nemusíte sa hneď chytať za hlavu a brať si v banke úver. Na začiatok stačia korčule a hokejka. Ostatné časti výstroja obvykle začínajúcim  hráčom v kluboch požičajú i keď to nie je pravidlo. Ak dieťa hokej chytí za srdce, výstroj sa dá dokúpiť aj postupne. Treba však rátať s poplatkami za tréningy, ktorých cena sa líši podľa toho, v akom meste klub sídli, ako je veľký a podobne. Väčšinou zaplatíte mesačne minimálne 40 eur, horná hranica mesačných tréningových poplatkov sa pohybuje okolo stovky.

Začať s hokejom je vhodné okolo 5 až 7 roku veku, niektoré deti však trénujú už od štyroch rokov, iné sa pridajú v desiatich a aj tak môžu toho veľa dokázať. Takým talentom je napríklad aj bývalý skvelý hokejový útočník, autor zlatého gólu na majstrovstvách sveta v Göteborgu, Peter Bondra.  Ten nezačínal práve najskôr, no dokázal toho naozaj dosť.


Pozrite si, kedy hrajú naši chlapci:

Vytaste kalendáre a píšte si: Toto sú  dátumy mesiaca, ktoré musíte ovládať


Keď sa vyberiete kupovať korčule a hokejku, majte na mysli to, že malý hokejista potrebuje klasické hokejové korčule na šnurovanie, žiadne klipsy. Hokejka nemusí byť značková, ale musí mať správnu veľkosť. Ideálna dĺžka je taká, že keď si ju dieťa stojace na korčuliach postaví pred seba, siaha mu medzi bradu a koniec nosa.

Ak potrebujete zaobstarať dieťaťu výstroj, nemusíte kupovať všetko nové.  V kluboch fungujú bazáry, prostredníctvom ktorých si hokejisti výstroje posúvajú, oplatí sa sledovať aj rôzne inzeráty. Dôležité je, aby malo dieťa tzv. hokejové ribano (termobielizeň), ktoré si oblečie pod chrániče a dres. V prvých rokoch hokejovej kariéry deti rýchle rastú a preto treba rátať s tým, že výstroj budete musieť obmieňať. Najčastejšie sa menia korčule, ktoré sa najviac opotrebovávajú a tiež z nich hokejista dosť rýchlo vyrastie. Na to, aby sa hokejista po ľade dobre pohyboval a mal z hokeja radosť, musia mu dobre sedieť. Spravidla by preto mali byť maximálne o číslo väčšie ako topánky. Ak sa vám nepodarí kúpiť už použitú výstroj a nemáte ju ani po kom „podediť“, vyjdú vás juniorská hokejka, prilba, chrániče a korčule, ak sa nerozhodnete pre tie najdrahšie varianty, zhruba do 300 eur. Ceny sú rôzne, závisia od značky.

Čo malý hokejista potrebuje:

Prilba s mriežkouod 50 do 200 eur

Korčuleod 30 do 150 eur

Hokejkaod 10 do 40 eur

Hokejové rukaviceod 25 do 120 eur

Suspenzorod 5 do 15 eur

 

Chrániče:

Nákrčníkod 5 do 20 eur

Ramená od 15 do 50 eur

Lakteod 10 do 30 eur

Hokejové nohaviceod 25 do 120 eur

Holeneod 10 do 90 eur

Súčasťou výstroja je aj spomínaná funkčná bielizeň (ribano) a štucne, ktoré zakrývajú holenné chrániče. Oplatí sa kúpiť tiež hokejovú fľašu s neoprénovým obalom, v ktorej budete malému hokejistovi nosiť teplý čaj. „Najprv som sa bála, že syn skončí minimálne so zápalom pľúc, keď za mnou prišiel v polovici tréningu totálne spotený, upil si čaju a opäť vykorčuľoval na ľad, no nakoniec musím povedať, že kým predtým býval v škôlke chorý každú chvíľu, počas dvoch rokov, keď hrával hokej, nebol chorý ani jeden- jediný raz. Keď už pre nič iné, aspoň pre to, že sa dieťa hýbe a naozaj si neskutočne posilní imunitu, sa oplatí do hokeja investovať,“ hovorí mama Karin Kremnická, ktorej syn chodil na tréningy od piatich rokov.

Zimné štadióny nie sú úplne v každom meste, preto treba k výdavkom prirátať aj tie, ktoré dáte na cestovanie na tréningy. Tie sú zvyčajne dva až tri razy do týždňa na ľade a trvajú od 60 do 90 minút. Väčšinou tréningový plán zahŕňa aj tzv. suchý tréning, kde deti v telocvični alebo vonku zaťažujú aj také časti tela, ktoré sa na korčuliach nedajú. Výdavky rastú aj s pribúdajúcim vekom hokejistu. Jednako väčšia výstroj viac stojí – kým korčule pre malého hokejistu kúpite za 50 eur, dorastenca môžu vyjsť aj 400 eur. Ďalšie peniaze z vreciek vám vytiahne cestovanie na zápasy – okrem dopravy, ubytovania a stravy sa často platí aj štartovné. Samozrejme, zaplatíte aj za rovnaké dresy, klubové bundy či tepláky.

 Po roku či dvoch sami uvidíte, či má dieťa ten správny ťah na bránku a vkladá do hokeja srdce alebo chodí na tréningy len preto, lebo to chcete vy.  Ak nehrá srdcom, má zmysel pohľadať iný šport, ktorý ho bude baviť viac. Dnes sú v mnohých kluboch aj dievčenské družstvá, preto vôbec neprekáža, ak máte dcéry. V mnohých kluboch nevyžadujú, aby nádejný hokejista vedel korčuľovať. Majú dosť skúsených profesionálov, ktorí ich to naučia a „vychytajú“ chyby už na začiatku.

Prečo práve hokej?

Hokej je všestranný šport. Dieťa sa naučí koordinovať pohyby, nadobudne fyzickú aj psychickú odolnosť, bude obratnejšie a buduje si všeobecnú športovú pripravenosť. Pri hokeji sú zaťažované najmä svaly trupu a dolných končatín, opomenuté nezostáva ani svalstvo ramien. Výstroj samotná váži okolo 7 kg, preto je vhodné striedať hokej aj s iným športom. Rovnako je to však pri každej športovej činnosti – vždy je vhodné kombinovať ich viac, aby bol organizmus zaťažovaný všestranne.

Prečítajte si tiež:

Hviezdy: Aký talent nadelili vášmu dieťaťu?

Už tri minúty chôdze utužujú deťom zdravie


 

 

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia