Rodičia, pripravte sa: Školáci prinesú polročné hodnotenia

Rodičia, pripravte sa: Školáci
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-30 17:30:38 |

Viac ako 680-tisíc žiakov si vo štvrtok 31. januára prevezme hodnotenie za prvý polrok školského roka 2018/2019. A potom hurá, aspoň krátke prázdniny!

Viac ako 57-tisíc prváčikov základných škôl si odnesie domov prvé komplexné hodnotenie. Výpis slovného hodnotenia alebo klasifikácie prospechu a správania odovzdajú triedni učitelia svojim žiakom v 2 321 základných a 837 stredných školách (vrátane špeciálnych).

Hodnotenie žiaka sa vykonáva podľa úrovne dosiahnutých výsledkov a jeho prospech v  jednotlivých vyučovacích predmetoch sa klasifikuje určenými stupňami. Pre prípravný a nultý ročník, ako aj prvý až štvrtý ročník základnej školy sa hodnotenie môže vykonať slovne stupňami: dosiahol veľmi dobré výsledky, dosiahol dobré výsledky, dosiahol uspokojivé výsledky, dosiahol neuspokojivé výsledky. Súčasťou ich výpisu vysvedčenia môže byť tiež slovný komentár, v ktorom učiteľ zhodnotí vedomosti, zručnosti, návyky a postoje žiaka. Obsah slovného komentára má byť zameraný na pozitívnu motiváciu k ďalšiemu vzdelávaniu. Nesmie obsahovať negatívne odsudzujúce výroky, ale má pôsobiť vždy konštruktívne a povzbudzujúco.

Výpis vysvedčenia nie je verejnou listinou ako samotné vysvedčenie (to musí obsahovať vodoznak, štátny znak, odtlačok pečiatky), preto môže byť vytlačený na bežný kancelársky papier. Formu, náležitosti a spôsob odovzdania výpisu si určuje škola alebo triedny učiteľ.

Vydanie výpisu hodnotenia je pre školy povinnosťou, ktorá vyplýva zo zákona. Túto zmenu priniesla novela zákona o výchove a vzdelávaní z roku 2011 a jej cieľom bolo ušetriť školám časť administratívnej práce. Vysvedčenie za prvý polrok sa vydáva iba na základe žiadosti plnoletého žiaka, zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia a následne sa musí vrátiť.

Školákov po prevzatí polročného hodnotenia čakajú jednodňové prázdniny, ktoré budú v piatok 1. februára. Už onedlho sa však žiaci budú môcť tešiť na týždňové jarné prázdniny, ktorých termín je individuálny podľa krajov. Jarné prázdniny tak v závislosti od krajov potrvajú v období od 18. februára do 8. marca 2019. Ako prví budú tento rok oddychovať školáci z Košického a Prešovského kraja, ďalšími budú žiaci z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, no a jarné prázdninovanie uzavrú začiatkom marca školáci z Banskobystrického, Trenčianskeho a kraja.

Prečítajte si tiež:

Elektroniku u detí riešte menej, odkazujú odborníci

10 vedecky overených tipov, čo robí dieťa šťastnejším


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, minedu.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia