Elektroniku u detí riešte menej, odkazujú odborníci

Elektroniku u detí riešte
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-09 06:25:46 |

Podľa najnovších zistení existuje len málo reálnych dôkazov, že používanie obrazoviek je samo o sebe pre deti škodlivé. Zakazovať im elektroniku úplne, je dnes už kontraproduktívne.

Rodičia sú zbytočne vystresovaní z toho, koľko času trávia deti pri elektronike. Zavádzanie limitov a obmedzení  nie je podľa odborníkov z University College v Londýne také dôležité, ako sme si doteraz mysleli. Dôležité je však zamedziť deťom prístup k obrazovkám hodinu pred spánkom a mali by sme dokázať ustriehnuť to, aby elektronika deťom nenahrádzala spánok, telesný pohyb a čas strávený s rodinou. Informácie boli zverejnené v časopise BMJ Open Medical Journal.

Odborníci zistili, že dievčatá vo veku 14 rokov majú dvojnásobnú pravdepodobnosť výskytu príznakov depresie súvisiacich s používaním sociálnych médií, než chlapci v tom istom veku. Nenašli však žiadne dôkazy o tom, že čas strávený deťmi pred obrazovkou je pre ich zdravie „toxický“ ako sa niekedy tvrdí. Dokonca sa podľa nich jednoznačne nedá dokázať ani súvislosť medzi používaním elektroniky a obezitou, čo sa tiež často dáva dokopy. Zo získaných dôkazov nie je totiž jasné, či je obezita spôsobená množstvom času stráveným pri obrazovke alebo ľudia s obezitou trávia pri obrazovke viac času práve preto, lebo majú tento problém.

Odborníci odporúčajú, aby sme si v rámci rodiny položili niekoľko otázok:

Máme čas strávený pri obrazovkách v našej rodine pod kontrolou?

Mávame ako rodina spoločný program, ktorý nie je spojený s elektronikou?

Vieme regulovať používanie elektroniky tak, aby nerušila spánok detí?

Dokážu sa deti odpútať od obrazovky vtedy, keď majú ísť jesť?

Ak ste odpovedali na tieto otázky slovíčkom ÁNO, podľa odborníka pre podporu detského zdravia z Kráľovskej akadémie pediatrie a detského zdravia v Londýne Maxa Davieho môžu byť mobily, počítače a tablety „skvelým spôsobom, ako skúmať svet" a nie iba miestom „neurčitého zla“, z ktorého majú rodičia neraz obavy. Ako povedal, chcú to prekonať a rodičom odkázať, že keď používanie elektroniky nekazí vzťahy v rodine a rodinný život, mali by skončiť s obavami a dovoliť deťom skúmať tento svet. 

„Obrazovky sú súčasťou moderného života. Džin je z fľaše - nemôžeme ho vrátiť,“ vyhlásil prezident akadémie Russell Viner. Podľa neho je dôležité vedieť vyvažovať riziká a výhody. „Rodičia musia premýšľať o tom, čo je pre ich dieťa užitočné,“ radí. Je teda na nás, aby sme dokázali „ukočírovať“ čas strávený pri obrazovkách tak, aby boli všetci spokojní.

Mnohí rodičia s názormi a odporúčaniami odborníkov nesúhlasia. „Nepochybujem o tom, že čas strávený pri elektronike ovplyvňuje výsledky v škole aj športovú výkonnosť detí,“ hovorí napríklad Andy, otec 14-ročného chlapca. On osobne obmedzil synovi čas pri elektronike na piatok popoludní a v sobotu a napriek „nejakému trápeniu“ prišlo k zlepšeniu výkonnosti v škole.

Tipy na obmedzenie nadmerného času stráveného pri elektronike

Nedovoľte deťom používať elektroniku hodinu pred spaním. Tieto zariadenia stimulujú mozog a modré svetlo, ktoré produkujú, môže narušiť sekréciu spánkového hormónu melatonínu. I keď v mnohých počítačoch, telefónoch či tabletoch existujú nočné režimy, nejestvujú žiadne dôkazy, že sú naozaj účinné. Mobily by nemali mať ani v noci pri posteli.

I keď existuje iba málo dôkazov o tom, že by elektronika negatívne vplývala na zdravie detí, čas strávený pri nej by ste mali regulovať podľa individuálnych potrieb vašej rodiny.

Hovorte s deťmi o časových limitoch a vysvetľujte dôvody, prečo ste sa tak rozhodli.

Pri malých deťoch rozhodujte o čase strávenom na elektronike vy, ako rastú doprajte im autonómiu pri používaní obrazoviek. Malo by to však byť postupné a pod vedením dospelého.

Vyhraďte si v rámci rodiny časy a miesta, kedy sa elektronika používať nebude – pri jedle, pri spoločnej vychádzke, pri hraní spoločenských hier, ktoré sa stanú súčasťou rodinného života aspoň raz týždenne.

Ak deti používajú elektroniku mimo dohodnutého času alebo potajomky, zasiahnite.

Od malička veďte deti k tomu, že budete poznať ich heslá.

Trávte pri elektronike čas aj spoločne – aby ste vedeli čo deti robia, ktoré stránky navštevujú a pod.

Menšie deti potrebujú sociálnu interakciu tvárou v tvár a obrazovky to nikdy nenahradia!

Prečítajte si tiež:

Chcete múdrejšie dieťa? urobte toto a do mesiaca uvidíte zmenu!

Bodaj by nikdy nevynašli mamin mobil, napísal chlapec do slohu

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia