Voľná výchova: Vychovávame egoistickú generáciu?

Voľná výchova: Vychovávame egoistickú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-01-25 18:30:45 |

Voľná výchova s takmer absolútnym rešpektovaním požiadaviek dieťaťa - tento trend, ktorý preferujú mnohí rodičia, robí mnohým iným vrásky na čele. Čo im najviac prekáža?

V posledných rokoch pribúda rodičov, ktorí sú presvedčení, že vďaka deťom majú právo všetko porušovať. Zdá sa, že sami seba radia do akejsi špeciálnej kategórie, pre ktorú neplatia žiadne písané ani nepísané pravidlá a všetko môžu. Rodičia, ktorí sa správajú akoby sa svet točil len okolo nich a ich ratolestí, dokonca prekážajú aj iným rodičom snažiacim sa brať ohľad aj na ostatných.

Samozrejme, rodičia s deťmi majú nárok na určité výhody, napríklad  na prednostné pokladne v obchodoch či sedadlá vo verejnej doprave a keď „tí ostatní“ nerešpektujú tento ich nárok, nie je dôvod neozvať sa. Ak však ratolesť v obchode búcha košíkom do nohy pred ním stojaceho zákazníka pri pokladni, opľuje niekoho v parku, pohryzie cudzie dieťa alebo obťažuje ostatných  svojim správaním na akomkoľvek verejnom priestranstve, rodič by mal zakročiť.

Ak budeme vnímať tieto prejavy ako úplne normálne a ospravedlňovať ich „voľnou“ výchovou, možno sa o pár rokov budeme len bezmocne prizerať na egoistickú a sebeckú generáciu dospelých, ktorej v detstve nikto neurčil žiadne hranice. Netreba zabúdať, že deti nie sú malí dospelí a na to sme tu my rodičia, aby sme ich dokázali vhodne usmerniť a ukázať limity.  

Na ktorých miestach rodičia s deťmi najviac iritujú svoje okolie?

Kino

Neberte svoje pármesačné dojča na dvojhodinové predstavenie do kina. Aj keď ste presvedčení, že bábätko predstavenie prespí a všetko bude v poriadku, ubližujete tým nielen jemu, ale jeho plač, ktorý môže spustiť, bude rušiť všetkých naokolo. Zdá sa vám absurdné, aby sa niekto s takýmto malým dieťaťom vybral do kina? Verte, nájdu sa aj takí rodičia. Argument typu, že predsa aj vy ako rodičia máte nárok ísť si pozrieť film, neobstojí.  Zaobstarajte si opatrovanie. Je to lepšie pre dieťa aj pre ostatných, ktorí si zaplatia za lístok a chcú si nerušene pozrieť film.

Bary

Vziať dieťa na toto miesto znie ešte šokujúcejšie ako kino, ale stále sa nájdu rodičia, ktorí bez problémov zoberú svoju malú ratolesť aj sem, i keď bary sú na prvý pohľad jednoznačne určené len pre dospelých. Samozrejme, nehovoríme o kaviarňach, ktoré sú na drobčekov pripravené.

Miesta vekovo alebo výškovo obmedzené

Ak je v detskom kútiku napísané, že je možné „odložiť“ v ňom dieťa od 3 rokov, je veľmi nezodpovedné napísať na papier, ktorý vypĺňate, iný dátum narodenia drobca, len aby ste si mohli nerušene nakúpiť alebo si dať v pokoji kávu s kamarátkou. Rovnako, ak je na kolotočovú atrakciu povolený vstup až od výšky 130 centimetrov, nesnažte sa na ňu prepašovať svoje 110 centimetrové dieťa. Nejde o diskrimináciu, ale o bezpečnosť. Aj rozprávka v kine, ktorá je vhodná od 6 rokov, bude vašu mladšiu ratolesť s najväčšou pravdepodobnosťou nudiť alebo naopak, môže sa pri nej báť. Keď dieťa vlastným príkladom naučíte, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali, raz sa vám to vráti ako bumerang.

Svadby, oslavy a iné podujatia určené „len pre dospelých“

Ak ste pozvaní na podujatie jasne označené ako „Iba pre dospelých“, nemali by ste mať pocit, že pre vás a vaše dieťa to neplatí. Hostiteľ vám možno vyjde v ústrety, no buďte si istí, že ostatným hosťom to bude nepríjemné. V prvom rade preto, lebo na „dospeláckej“ akcii jednoducho deti nemajú čo robiť a po druhé preto, lebo možno s ohľadom na ostatných oni svoje deti nechali s opatrovateľkou alebo u starých rodičov, aj keď by ich mali tiež radšej pri sebe. Ak nemáte komu deti zveriť alebo ešte dojčíte, hostitelia vašu neprítomnosť na akcii budú určite akceptovať.

Verejná doprava/vlaky/autobusy

Nikto nehovorí, že s deťmi nemôžete cestovať, to v žiadnom prípade. Je však veľmi dôležité, akým spôsobom ratolesť na cestu pripravíte. Vybrať sa s ročným batoľaťom na šesťhodinový let bez toho, aby ste sa pripravili na všetky možné situácie, je veľmi nezodpovedné a neohľaduplné voči ostatným. Ak sa rozhodnete s dieťaťom cestovať, musíte byť pripravení na to, že ho budete musieť zabávať a robiť mu program, aby neobťažovalo ostatných. Kopanie do sedadla pred vami, sledovanie rozprávky na DVD alebo počúvanie hudby bez slúchadiel, rozhadzovanie papierikov, porozlievané malinovky či omrvinky z jedla všade naokolo nie sú vizitkou dieťaťa, ale vás. To, že cestujete s potomstvom vo vlaku, autobuse alebo lietadlom neznamená, že nie ste rodičom.

Poučenie? Rodičia a ich deti nie sú žiadnou zvláštnou kategóriu s vlastnými pravidlami. Buďte slušným rodičom, ba čo viac, slušným človekom, ktorý rešpektuje aj ostatných a dokáže vyhodnotiť situáciu. Pre deti, ale aj pre ostatných je takýto rodič výhrou.

Prečítajte si tiež:

Čas strávený s prarodičmi je pre deti veľmi dôležitý

Takto osobnosť dieťať formuje poradie, v akom sa narodilo

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia