Čas strávený so starými rodičmi je pre deti veľmi dôležitý

Čas strávený so starými
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.lcom
2021-08-28 13:30:00 |

Vaše vzťahy s rodičmi nie sú práve ideálne alebo vám prekáža ich forma výchovy vnúčat a tak ich stretnutia eliminujete? Chyba!

Starneme všetci. S tým nič nenarobíme. Bohužiaľ, staroba so sebou prináša stále častejšie skôr odsudzovanie ako rešpekt. Mladšie generácie venujú čoraz menšiu pozornosť skúsenostiam a radám od starších. Odborníci však dvíhajú varovný prst! Práve vaši rodičia sú tými, kto vám môže pomôcť pri vytváraní názoru detí na starnutie, ktorému sa ani vy nevyhnete. Ak bránite deťom v kontakte s nimi, ubližujete v konečnom dôsledku sami sebe.

Štúdia uverejnená v časopise Child Development ukázala, že deti, ktoré majú dobrý vzťah so starými rodičmi, budú v budúcnosti s menšou pravdepodobnosťou zaujaté voči predchádzajúcej generácii. Sú asertívnejšie, empatickejšie a je tiež dokázané, že čas strávený so starými rodičmi znižuje u detí sklony k agresivite. Deti, ktoré so vzťahom s prarodičmi nie sú spokojné alebo žiadny nemajú, sú výbušnejšie, menej empatické a majú tiež nižšie sebavedomie.

„Zistili sme, že kvalita kontaktu je omnoho dôležitejšia ako frekvencia,“ hovorí vedúca autorka štúdie Allison Flamionová z belgickej univerzity v Liege. Dobrý vzťah so starými rodičmi sa odráža aj na lepšom vzťahu s rodičmi a okolím. Nie je to však len o vzťahoch, ale aj o detskom vnímaní starých ľudí. Experti napríklad zistili, že deti, ktorých starí rodičia majú horší zdravotný stav, sú vnímavejšie aj k zdraviu ostatných na rozdiel od detí, ktorých starí rodičia sú vitálni. Ich vnúčatá sa zase viac zaujímajú o ich koníčky a spôsob trávenia voľného času.

Ako rodičia určite chceme, aby naše deti mali zdravý postoj k starnutiu a k starším ľuďom. Výskumy jasne hovoria, že tvarovanie týchto názorov začína u vlastných starých rodičov, na čo by sme nemali zabúdať. Treba si tiež uvedomiť, že na výchovu sú tu rodičia a občas nie je zlé nad metódami starých rodičov, s ktorými nemusíte úplne súhlasiť, trochu privrieť oko.

 

 


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia