Máte radi bábkové rozprávky? Potom zbystrite pozornosť!

Máte radi bábkové rozprávky?
Ilustračné foto
2020-11-25 18:05:00 |

V detstve rodičov, ktorí dnes vychovávajú deti, mali dôležitú úlohu rôzne bábkové postavičky. Pamätáte si svojich obľúbených hrdinov? Macko Uško? Pat a Mat? Kuko?

Aj dnešné deti majú príležitosť spoznávať svet s pomocou rôznych bábok. Patrí medzi ne aj obľúbená dvojica Hanička a Murko.

Hanička je škôlkarka a Murko je jej kocúrik a deťom robia radosť už od jesene 2017. Teraz oslavujú tretie narodeniny a pripravili si naozaj výnimočnú oslavu! Prinášajú deťom celovečernú rozprávku Kúzelný kvet. A aby bol jej príbeh pútavý a hravý, účinkuje tam s nimi aj neuveriteľných 36 bábkových zvieratiek z gazdovstva aj z lesa!

“Väčšina rodičov príde počas detstva svojich detí do kontaktu s bábkami. Či ich kúpime v obchode alebo vyrobíme z papiera alebo kúska látky, nie je až také dôležité”, hovorí Lucia Zimanyiová, spoluautorka projektu Haničky a Murka a scenristka a režisérka novej rozprávky. “Hráme svojim deťom rôzne divadielka, aby sme ich zabavili alebo niečo naučili. Deti to milujú. Natiahnete si na ruku maňušku a oni zabudnú, že tam ste, vnímajú iba tú bábku. Je to taký malý zázrak”, dopĺňa. “My pracujeme s bábkami profesionálne a ak chceme ilúziu živej bábky udržať aj na filmovom plátne, musíme bábkohercov dôkladne ukryť”, vysvetľuje.

O čom je vlastne príbeh, v ktorom účinkuje také množstvo zvieratiek? "Je o tom, ako sa bežný život malej Haničky zrazu na chvíľu zmení, pretože sa jej prihodí niečo čarovné. Spolu s Murkom nájdu zvláštne semienko a podarí sa im vypestovať kúzelný kvet, vďaka ktorému prežijú jeden rozprávkový deň! A nebude v ňom chýbať ani detektívna zápletka... Pri jej riešení si zaspievajú 10 obľúbených pesničiek o zvieratkách, ktoré stretnú”, vysvetľuje Lucia.

Ako vlastne prebieha natáčanie bábkovej rozprávky, na konci ktorej je pútavý 80-minútový príbeh?

“Veľmi dôležitá je práca profesionálnych bábkohercov”, informuje Lucia. Na rozprávke s nami spolupracovali piati. Dôkladne ich ukryť, aby im netrčal ani kúsok tela, bolo naozaj náročné. Obdivujeme ich, často pracujú v naozaj krkolomných podmienkach”, dodáva.

Pre celkovú autentickosť a “živosť” bábok je veľkým prínosom aj to, že sa im otvárajú ústa (alebo zobáčiky) a že hýbu krídlami či labkami a tiež to, že sme natáčali v reálnych prostrediach, väčšinou v prírode. Rozhodli sme sa tiež pre profesionálny dabing. Oslovili sme naozaj špičkových dabingových hercov a tí s radosťou prepožičali zvieratkám svoj hlas. Počuť Miša Hudáka, Bibianu Ondrejkovú, Zuzku Kaprálikovú, Števa Martinoviča, Luciu Siposovú alebo Peťa Krajčoviča a pozerať sa pri tom na veselé bábky, je naozaj zážitok”, dopĺňa Lucia.

Ak by človek predpokladal, že ušiť si takéto bábky môže aj doma, nie je to také jednoduché. “Haničku a Murka navrhol a zhotovil známy výtvarník a scénograf Von Dubravay”, informuje Lucia. “Väčšinu zvieratiek, ktoré vo filme účinkujú, sú od nemeckého výrobcu bábok Living Puppets. Na Slovensku ich len nedávno začalo distribuovať trenčianske hračkárstvo Hopla.sk. Nie všetky zvieratká však bolo možné zaobstarať z jednej dielne. Zohnať napríklad muchu alebo párik divého káčera a divej kačky bolo oveľa náročnejšie, ale podarilo sa”, dodáva s úsmevom.

Vo filme sa okrem bábok objavia aj tri herečky zastupujúce tri generácie. Celým príbehom sprevádza Haničku a Murka ich veľká kamarátka Simi (Simona Bartosová), ktorá študuje na gymnáziu. V pesničke Červený kacheľ účinkuje herečka Danica Jurčová a malú rolu kamarátky Hani, ktorej hlavní hrdinovia asistujú pri kŕmení ozajstných zvieratiek, si zahrala 6-ročná Hanka Zimanyiová, dcéra autorov projektu.


 

“Keďže Hanička a Murko bývajú v našej domácnosti, Hanka ich dôverne pozná a má ich rada”, smeje sa Lucia. “Aj preto si z času na čas zahrá v nejakom videoklipe alebo vzdelávacom videu. Baví ju to, ale ako každé malé dieťa aj ona je dosť neposedná a preto ju do ničoho väčšieho netlačíme”, dodáva. 

Hanička a Murko majú už silnú základňu fanúšikov, či už na YouTube, v Detskej televízii JOJKO alebo na živých koncertoch. Celovečerná rozprávka je však v tvorbe Haničky a Murka novinkou. Vyjde aj na DVD, ale už tento víkend (27.-29.11.) si ju budete môcť pozrieť v exkluzívnej premiére online. “Veríme, že všetci malí aj veľkí fanúšikovia bábok sa novej rozprávke potešia a že ich zaujme nielen samotný príbeh, ale aj pesničky, ktoré ho sprevádzajú”, dopĺňa na záver Lucia.

Vstupenky kúpite v sieti Predpredaj.sk.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia