3 veci, ktoré každé dieťa potrebuje pred raňajkami

3 veci, ktoré každé
Ilustračné foto
Zdroj: foto: thinstock.com
2021-05-20 14:30:00 |

To, ako dieťa ráno vstane, ovplyvní celý jeho deň. Ak ste nervózni vy, zbytočne čakáte usmiatu tvár v detskej izbe. Zmeňte to!

To, čo dieťa potrebuje hneď po prebudení je:

  • hydratácia pre správne fungovanie tela a mozgu
  • fyzická blízkosť
  • povzbudenie

Aby dieťa mohlo tieto štyri veci dostať, potrebuje rodiča, ktorý je prítomný a stará sa oň. Ak mu ich poskytnete, zmenia sa. Budú zdravšie, šťastnejšie a sebavedomejšie. Budú úspešnejšie vo všetkých oblastiach života.

Návod, ako funguje „úspešné ranné dieťa". Mimochodom nezaberie to viac ako 10 minút!

1. Pohár vody po prebudení

Po dlhom odpočinku je telo často dehydrované. Hydratácia ako prvá vec ráno je nevyhnutná, pretože zvyšuje produkciu nových svalových a krvných buniek. Navyše, hydratované telo dostáva a pracuje s väčším množstvom kyslíka. Deti potrebujú pre rozvíjajúci sa organizmus veľa vody.

Väčšina ľudí sa cíti prvých 3 až 5 minút po prebudení zle. Po vypití pohára čistej vody sa to zmení.

TIP: Naberte vodu po pohára už vtedy, keď idete spať a položte ju dieťaťu k posteli. Nezabudnite pohár vody vypiť aj vy.

2. Fyzický dotyk a láska

Keď dieťa dopije vodu, objímte ho a dajte mu pusu. Ak to nemá rado, skúste krátku masáž chrbta.  Výskumy ukazujú, že ľudské teplo a náklonnosť, ktorú rodičia vyjadrujú deťom, prináša pre ne celoživotné pozitívne výsledky. Medzi výhody patrí – vyššie sebavedomie, lepšia akademická výkonnosť, lepšia komunikácia medzi rodičmi a dieťaťom, menej psychických a behaviorálnych problémov, netrpia úzkosťami. Štúdia medzi dospelými ukázala, že tí, ktorí dostávali od rodičov dosť lásky, menej často trpia depresiami.

Dieťa musí cítiť vašu lásku hneď ako prvú vec ráno. Slová sú mimoriadne silné. Ale fyzický dotyk je tiež veľmi dôležitý. Nemusí to trvať dlho. Dokonca už 30 až 60 sekúnd láskyplného fyzického spojenia prináša výsledky.

3. Povzbudenie

Stále viac výskumov ukazuje, že dôvera a pozitívne návyky sú výsledkom malých každodenných výhier, ku ktorým deti povzbudzujeme. Vždy sa dá nájsť niečo, čo môžeme vyzdvihnúť. Naladiť dieťa pozitívne do dňa je veľmi dôležité pre to, ako sa bude cítiť. Dôvera aj sebadôvera sú nestále, treba ich denne obnovovať. Dôležité je byť si istý sám sebou a mať v hlave vysporiadané svoje veci, aby sme mohli povzbudiť dieťa!

Skúste si spolu zacvičiť, pustiť obľúbenú piseseň a zatancovať si, štekliť sa. Rozprúdi sa vám  krv a hneď bude lepšia nálada.

Náš emocionálny a psychický tón ovplyvňuje aj deti. Ak sa cítime dobre, potom túto energiu prenášame aj na svoje deti. Budú pozitívnejšie voči ostatným, pretože ich najbližší sú pozitívni a cítia ich lásku.

Detstvo je krátke. Nestrácajte ďalší deň. Ak pomôžete svojim deťom vyhrávať hneď ráno, ich život sa zmení. Samozrejme, cieľom by nemala byť dokonalosť. Každý má lepšie aj horšie dni. Rodičovstvo je zložité.  Aj keď to občas nevyjde, nevzdávajte sa. Pokračujte. Cieľom je konzistencia.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia