Takto osobnosť dieťaťa formuje poradie, v akom sa narodilo

Takto osobnosť dieťaťa formuje
Ilustračné foto
Zdroj: archív A.Ž.
2018-01-21 00:30:29 |

To, či je dieťa prvorodené, prostredné, tretie, štvrté alebo posledné v poradí, má na jeho správanie väčší vplyv ako si možno myslíte.

„Jedna z vecí, na ktorú môžete staviť aj svoj krk, je to, že prvorodená a druhorodená ratolesť budú odlišné,“ hovorí psychológ Kevin Leman, ktorý študuje vplyv poradia narodenia na človeka už od roku 1967.  Ako je možné, že spoločenský a vtipný človek má rovnaké gény ako samotár štítiaci sa ostatných? Mnohí psychológovia na čele s Lemanom veria, že tajomstvo osobnostných rozdielov spočíva v poradí narodenia a v tom, ako sa k deťom rodičia správajú.

Poradie narodenia + Rodičovstvo = Správanie

Pýtate sa, prečo platí táto rovnica? Jednoducho preto, lebo výchova prvého dieťaťa je prirodzene akýmsi experimentovaním, zmesou inštinktu, pokusov a omylov. Výsledkom toho často býva výchova inšpirovaná knihami, pri ktorej rodičia venujú ratolesti veľa pozornosti, uplatňujú prísne pravidlá a snažia sa robiť všetko čo najdokonalejšie. To môže spôsobiť, že z dieťaťa sa stáva perfekcionista, ktorý sa snaží vždy svojim rodičom vyhovieť a potešiť ich.

Naopak, pri druhom dieťati sa už rodičia zvyčajne nesnažia o takú dokonalosť ako pri prvom vzhľadom na získané skúsenosti. Tiež sú k nemu obvykle menej pozorní, lebo o ich záujem bojujú dve deti a pravdepodobne sú menej ochotní impulzívne vytočiť číslo prvej pomoci vždy, keď sa dieťa udrie a tečie mu krv. Výsledkom je to, že druhorodená ratolesť je menej perfekcionistická. Aj keď zvyčajne nie je taká precízna, má radšej spoločnosť, lebo sa jej v porovnaní so starším súrodencom dostávalo menej pozornosti.

Stručne povedané, osobnosť neformuje nevyhnutne to, či dieťa prišlo na svet prvé a preto automaticky z neho vyrástol vodca alebo druhé a preto je prispôsobivejšie. Postoje a správanie dieťaťa utvára do veľkej miery aj to, ako rodičia k nim pristupujú.

Existuje päť základných pozícií poradia narodenia

  • Najstaršie, prvorodené dieťa
  • Druhorodené
  • Prostredné
  • Najmladšie dieťa
  • Jedináčik

 

Prvorodené dieťa

Prvorodené dieťa sa istý čas vyhrieva v pozornosti rodičov, čo vysvetľuje, prečo niekedy pôsobí ako mini-dospelý. Prvorodený potomok je usilovný a chce byť vo všetkom, čo robí,  najlepší. Vyniká v získavaní sŕdc ľudí.

Charakteristické črty:

spoľahlivosť, svedomitosť, snaživosť, organizovanosť, opatrnosť, sebaovládanie, cieľavedomosť, perfekcionizmus

Prvorodené dieťa je obvykle opatrné a dáva prednosť spoločnosti dospelých alebo mladších detí než rovesníkom. Má silný cit pre štedrosť, je asertívne a rovnako ako jedináčikovia má vyššie IQ. Po celý život ho sprevádza snaha vynikať – chce byť najlepší v škole, v športe, v obliekaní a neskôr aj v zamestnaní.

Po narodení súrodenca prestáva byť stredobodom pozornosti, na čo reaguje buď vyšším úsilím o udržanie svojho postavenia alebo ho druhorodené dieťa zosadí z jeho pozície a výsledkom môže byť komplex menejcennosti. Častejšie však preberá prvorodené dieťa úlohu akéhosi vodcu vo vzťahu k mladším súrodencom a má rado nadvládu nad tým, ako sa majú správať – raz je k nim láskavý, inokedy ich schválne provokuje, aby sa hnevali.

 

Druhorodené dieťa

Druhorodené dieťa sa stáva súčasťou rodiny, v ktorej už je súrodenec. Z výsledkov viacerých výskumov vyplýva, že v rodinách s dvomi deťmi sú ich vlastnosti a záujmy najčastejšie rozdielne. Menej často sa stáva, že druhorodený potomok prvého napodobňuje. Bežnejší je model, že si vytvára  opačné osobnostné črty, postoje a orientuje sa iným smerom ako starší súrodenec.

Charakteristické črty:

dobré pozorovacie schopnosti, sklony k rebélii, bezproblémové prispôsobenie sa akejkoľvek spoločnosti, komunikatívnosť

Druhorodené dieťa sa často snaží nájsť oblasť, v ktorej by mohlo prekonať staršieho súrodenca. Je nútené o svoju pozíciu v rodine bojovať. Súťaživosť, občas až nezdravá, môže vyústiť do rebélie a ak sa stretne s neúspechom, vyvíja sa u neho pocit menejcennosti.

V prípade druhorodenej ratolesti je potrebné brať ohľad aj na pohlavie. Ak je prvorodeným dieťaťom chlapec a druhým dievča, môžu uňho prevažovať charakteristické vlastnosti provorodenca, lebo aj keď je technicky druhorodené, je prvou ratolesťou ženského pohlavia.  Platí to aj opačne a v poradí druhé dieťa iného pohlavia ako prvé si pestuje kvality vodcu typické pre prvorodené dieťa.

 

Stredné dieťa

Prostredné dieťa sa  často cíti odstrčené a hľadá svoje postavenie. „Nie som najstarší a nie som ani najmladší. Kto som?“ Táto daná hierarchia automaticky privádza stredné deti k tomu, že sa najlepšie cítia medzi rovesníkmi.

Charakteristické črty:

mierna spurnosť, láska k ľuďom, komunikatívnosť, vyžívanie sa v priateľstve, spoločenskosť, diplomatickosť

Pri prostrednom dieťati sa pripravte na to, že vždy bude do istej miery odporovať a priečiť sa rozkazom. Nemá rado, keď mu niekto hovorí, čo má a čo nemá robiť. Tým, že má staršieho aj mladšieho súrodenca, nemá privilegovanú pozíciu najstaršieho ani najmladšieho a cíti sa utláčané. Prostredné deti majú veľmi silný cit pre spravodlivosť. Sú výbornými vyjednávačmi a dokážu robiť kompromisy. Sú v spoločnosti obľúbené.

 

Najmladšie dieťa

Najmladšie dieťa býva najviac slobodomyseľné, spokojné a rozmaznané vďaka tomu, že rodičia pri každom ďalšom potomkovi upúšťajú zo svojich výchovných požiadaviek a sú liberálnejší. 

Charakteristické črty:

nekomplikovanosť, veselosť, manipulátorské schopnosti, snaha o získanie pozornosti, šarm, sebeckosť, lenivosť

Najmladšie dieťa urobí všetko pre to, aby získalo pozornosť. Ak treba, hodí sa o zem, havaruje s bicyklom do stromu alebo bude predstierať omdletie, len aby strhlo pohľady.  To, že je prirodzene maznáčikom rodičov, vie využiť vo svoj prospech  a dokáže ľudí okolo seba manipulovať. Najmladšie dieťa býva niekedy lenivé a málo ambiciózne. Obľubuje nekomplikované, jednoduché riešenia a nepotrpí si na životné istoty. Pri najmladšom dieťati je dobré vyvarovať sa podceňovaniu jeho schopností, lebo zostane závislým až do dospelosti a vytvoria sa uňho pocity menejcennosti.

 

Jedináčik

Ako jediné dieťa v rodine má jedinečné postavenie. Chýba konkurencia súrodenca, takže prirodzene si monopolizuje pozornosť aj prostriedky rodičov pre seba nielen na krátku dobu, ale navždy. Na jednej strane to vyzerá super, v skutočnosti však majú jedináčikovia nielen výhody, ale na ich pleciach ležia okrem podpory rodičov aj všetky ich očakávania a ambície, čo je veľmi zaťažujúce.

Charakteristické črty:

vyzretosť, perfekcionizmus, svedomitosť, usilovnosť, vodcovstvo, sebeckosť, bezohľadnosť

Jedináčik je výrazne orientovaný na výkon na seba. To, že je na svoj vek veľmi zrelý a rovnako ako prvorodené dieťa má vyššie IQ nesúvisí s jeho výnimočnosťou, ale s tým, že je omnoho častejšie len v prítomnosti dospelých, ktorí nedokážu svoj svet na 100 percent prispôsobiť dieťaťu a tak jedináčik chtiac-nechtiac dozrieva skôr. Jedináčikovia majú sofistikovaný zmysel pre humorchápu sarkazmus v debatách dokážu reagovať na ich vek veľmi zrelo.

Jedináčik radšej prijíma ako dáva. Nedokáže sa deliť a zaujíma sa viac o seba ako o iných. Je individualista. Pozor na prílišnú pomoc jedináčikovi – postupne sa začne obávať, či sa dokáže vyrovnať dospelým a zvládne veci ako treba, čo môže vyústiť do komplexu menejcennosti.

Prečítajte si tiež:

Vlastnosti detí podľa znamenia: Aké sú?

Deti v tomto veku si najťažšie zvykajú na nového súrodenca


Foto: archív A.Z.
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia