Tipy, ako v pohode zvládnuť koniec školského roka

Tipy, ako v pohode
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-06-15 00:30:08 |

Dni sú teplejšie a dlhšie, školské povinnosti sa pomaly dostávajú do úzadia. S prísľubom prázdnin začína byť správanie detí v škole menej hviezdne. Je to tak aj u vás?

Podľa psychológov je úplne normálne, že posledný mesiac pred prázdninami sa správanie detí mení. Chcú byť viac vonku a zabávať sa, škola sa dostáva na druhú koľaj. Najmä u tých, ktorí potrebujú ešte dotiahnuť nejaké tie známky, je to ťažké. Ak sa váš školák začal v noci častejšie budiť alebo ste si všimli u neho častejšie záchvaty hnevu, súvisí to pravdepodobne s prichádzajúcimi prázdninami.

Kým mnohé ratolesti sa na voľnejší režim tešia, u niektorých sa koniec školského roka spája s pocitmi úzkosti. „Aj očakávanie dobrej zmeny môže byť pre deti mätúce, lebo nevedia, čo majú očakávať,“ vysvetľuje psychologička Eileen Kennedy-Moore. Môžu byť smutné, že neuvidia dlhší čas kamarátov spomedzi spolužiakov, nebudú navštevovať krúžky alebo sa stretávať s učiteľmi, ktorých si obľúbili. Ak chcete zmierniť prechod dieťaťa do dovolenkového režimu, máme pre vás niekoľko tipov:

Držte sa plánu

Všetky povinnosti spojené s ukončením školského roka môžu vyvolávať u detí únavu a nadmernú stimuláciu. Tým, že je krásne počasie a deti sa dlhšie hrajú vonku, povinnosti spojené s vyučovaním si plnia neskôr a tiež zvyčajne o niečo neskôr zaspávajú, má za následok ich väčšiu vyčerpanosť a nepozornosť v škole. „Mali by ste jasne nastaviť limity a tých sa držať,“ radí psychologička. Tých posledných pár školských dní, počas ktorých ich čakajú testy a skúšanie, ešte určite vydržia bez toho, aby zostali vonku o viac ako hodinu dlhšie než doteraz.  Nedovoľte im byť zrazu večer hore omnoho dlhšie než predtým. Pravidelný režim (samozrejme, aj s malými obmenami) je základom!

Dovoľte deťom udržiavať priateľstvá

Letné prázdniny sú skvelým časom vytvárať  rodinné spomienky, ale dieťa môže mať strach, že dlhý čas neuvidí svojich priateľov. „Väčšina detí v veku školákov sa cíti osamelo, ak sú príliš dlho bez kamarátov,“ upozorňuje odborníčka. Radí, aby ste deťom dovolili aj cez prázdniny navštevovať sa občas s kamarátmi zo školy a nepripravovali iba rodinný program, porozprávajte sa s nimi o tom.


Keď majú deti dosť pohybu, lepšie im to páli


 

 

Samozrejme, leto poskytuje príležitosti na nové priateľstvá, no tie už vytvorené by nemali zostať zabudnuté. Ak ste potomka zapísali do letného tábora, rozprávajte sa o ňom a nájdite si už teraz na internete fotky z predchádzajúcich ročníkov. Dieťa sa v ňom bude cítiť istejšie, ak pôjde spolu s kamarátom, spolužiakom alebo niekým známym zo sídliska či z ulice. „Majte na pamäti, že pobyt v tábore je pre dieťa niečo, akoby znovu išlo prvýkrát do školy,“ hovorí Kennedy-Moore.

Dávajte si pozor na reči

Je úžasné tešiť sa na ďalší míľnik dieťaťa – či už nastúpi po prázdninách do materskej školy, do prvej triedy či do druhého stupňa základnej školy. Pozor, z akejkoľvek diskusie o novom školskom roku alebo o tom, čo bude po prázdninách, môže byť dieťa nesvoje. „Deti obvykle nemajú úplne jasný prehľad o čase, preto ich môžu reči o tom, čo ich čaká po prázdninách vystrašiť, lebo si to nedokážu zaradiť,“ vysvetľuje rodičovská poradkyňa Liz Warrick. Uvoľnite sa a neriešte, čo bude o pár mesiacov, teraz sa upriamte na ukončenie školského roka a blížiace sa prázdniny.

Nezabudnite na vzdelávanie ani počas prázdnin

Aj keď prázdniny sú časom oddychu, nemali by ste vzdelávanie úplne vynechať. Dá sa vymyslieť množstvo aktivít a hier, pri ktorých si deti opakujú matematiku, slovenčinu, literatúru či cudzí jazyk. Všímajte si, čo dieťa v škole najviac baví s v čom sú jeho slabiny. Samozrejmou prázdninovou výbavou by mali byť farbičky, papiere, nožnice, detské obrázkové časopisy. Nemusíte sa však nútiť do vážneho „vyučovania“, aj taká prechádzka do prírody, návšteva zoologickej záhrady či zámku alebo múzea môže priniesť dieťaťu veľa nového a poučného. 

Prečítajte si tiež:

Pri hľadaní kamarátov môžte pomôcť deťom aj vy

7 tipov ako viac spoznávať deti počas prázdnin

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia