Päť jednoduchých tipov ako vybrať škôlku

Päť jednoduchých tipov ako
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2019-04-07 00:30:41 |

Zápisy do materských škôl sú za dverami a tak neostáva nič iné, ako sa začať pripravovať. Zatiaľ čo v niektorých lokalitách je miest nedostatok, v iných si rodičia môžu vyberať.

Prihlášku môžete podať do toľkých škôlok, do koľkých chcete. Na čo sa ale spýtať a zamerať, aby ste výber nepodcenili a v máji prišli do tej správnej škôlky? Pokiaľ  môžete, vyberajte nielen podľa blízkosti k bydlisku, ale predovšetkým podľa kvality.

1. Počet detí v triede

S príchodom do škôlky je potrebné zmieriť sa s tým,  že potomok o časť pozornosti  opatrujúcej osoby príde. Na druhej strane by ste obaja mali mať istotu, že o neho bude kvalitne postarané a práve počet vychovávateliek je v tejto otázke dôležitý. Vyhláška o materských školách povoľuje 20 detí  vo veku od 5 do 6 rokov v jednej triede.  Výhodu majú materské školy v menších obciach, ktoré túto kapacitu nenaplnia, súkromné materské školy, v ktorých býva maximálny počet žiakov v triede obmedzený a detské skupiny, v ktorých síce môžete nájsť aj triedu s 20 deťmi, starať sa ale o ne budú hneď traja vychovávatelia.  

2. Kvalita zázemia

Zatiaľ čo deti najviac zaujíma množstvo hračiek, vaša pozornosť by sa mala sústrediť inde. Keď pred piatimi rokmi odštartovala značka Domestos svoj projekt Domestos pre školy, zisťovala v spolupráci s Asociáciou školských psychológov, ako sú na tom školy a škôlky s hygienickým zázemím. 40 % rodičov vtedy uviedlo, že deti musia do školy nosiť vlastný toaletný papier a uteráky. Zaujímavý pritom bol názor riaditeľov, ktorí sa až v 84 % domnievali, že toalety sú z pohľadu detí pekné, vrátane tých šedých a tmavých. „Kľúčovým parametrom pre riaditeľov škôl býva len čistota toaliet. Pre mnohé deti je však dôležitá aj určitá miera prívetivosti prostredia, ktoré sekundárne vyvoláva pocit bezpečia, ktorý je v týchto záležitostiach veľmi dôležitý,“ vysvetlila výsledky prieskumu PhDr. Jana Zapletalová. Rovnako by tomu malo byť aj s ďalšími časťami škôlky – napríklad s miestnosťami pre  poobedný odpočinok a spanie alebo so záhradou.

3. Akú úroveň má stravovanie

Možno aj vy patríte k tým, ktorí niektoré jedlá proste nejedia, pretože si zo škôlky odniesli zlú skúsenosť. Ak tomu chcete u svojho potomka predísť, skúste získať referencie od niektorého z rodičov vo vašom okolí, ktorého dieťa škôlku navštevuje. Keď takú možnosť nemáte, pozrite sa aspoň na webové stránky škôlky. Býva na nich uvedený aktuálny jedálniček a vy si môžete overiť aspoň pestrosť stravovania, ktorá tam panuje. V každej modernej škôlke sa ľahko dohodnete, ak vaše dieťa trpí alergiou alebo má iné zdravotné problémy a niektoré súkromné školy sú ešte o krok ďalej a ponúkajú napríklad BIO stravu za príplatok.

4. Aký program škôlky deťom ponúkajú

Veľa o tom, ako sa učitelia a vychovávatelia deťom venujú, sa dozviete z programu na webe škôlky. Tu obvykle informujú, na aké aktivity sa deti majú pripraviť, čo k nim budú potrebovať a koľko budú stáť. Získate tak lepší pohľad na možnosti, ktoré daná škôlka ponúka a to vrátane doplnkových krúžkov alebo súťaží. Keď je aktívna škôlka, budú aktívne aj jej učiteľky a deti, o ktoré sa starajú.

5. Dajte na svoju intuíciu

Pred zápisom buďte pripravení, pozháňajte si informácie o škôlke, ideálne ju aj navštívte a nepodliehajte módnym trendom. Ako rodič poznáte svoje dieťa najlepšie. Pokiaľ má rado poriadok a štruktúru, je možné, že klasická štátna škôlka bude najlepšou voľbou, ktorá možno ponúkne aj veľký výber krúžkov. Naopak dieťa, ktoré si veci rado organizuje samo, bude nadšené z možností Montessori prostredia. Niektoré deti jednoducho nejde ohraničiť stenami, pre ne je tu ponuka lesných škôlok, ktorých počet rastie ako huby po daždi.  A tí, ktorí sa obávajú veľkého počtu detí, môžu zvoliť individuálny prístup v detskej skupine,“ odporúča riaditeľka Festivalu o tehotenstve, pôrode a rodičovstve Lucie Ambrožová a dodáva: „Veľa sa spolu rozprávajte o tom, čo dieťa v škôlke prežíva, a pamätajte, že neexistuje univerzálne riešenie. Preto hľadajte, pýtajte sa, skúšajte, čo pre vás a vaše dieťa funguje.“

Prečítajte si tiež:

Choré dieťa do škôlky nepatrí: Toto je dôvod

Zrak: Toto by mali deti jesť pre posilnenie očí

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia