Odložte mobil a uvidíte, čo sa stane s vašim drobčekom

Odložte mobil a uvidíte,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-03 00:30:24 |

Ak sa potrebujete do mobilu pozerať aj počas venovania sa svojmu bábätku, znižujete jeho schopnosť zamerať na dlhší čas pozornosť. Skúste to pár dní inak a všimnete si zmenu.

Psychológovia zistili, že ak rodičia nevenujú malým deťom v dojčenskom a batoliacom veku pri spoločných aktivitách plnú pozornosť, ale jednou rukou im podávajú hrkálky, kocky či prevracajú stránky v leporele a v druhej „mačkajú“ mobil, tablet alebo robia niečo na počítači, deťom sa skracuje rozsah pozornosti. To by malo byť varovaním pre tých, ktorí síce s ratolesťami čas trávia, no všímajú si viac mobil v ruke. Deti takýchto rodičov majú neskôr problémy so sústredením sa. Spájať prácu či oddych s použitím rôznych technológií so starostlivosťou o malé deti sa tak nejaví ako dobrý nápad.


Doprajte potomkom detstvo ako za vašich mladých čias


„Schopnosť detí udržať pozornosť je silný ukazovateľ neskorších úspechov v takých oblastiach ako je osvojenie si jazyka, riešenie logických problémov a v ďalších kľúčových míľnikoch kognitívneho vývoja,“ hovorí psychológ Chen Yu z univerzity v Indiane. „Ukazuje sa, že ak sa pri starostlivosti o dieťa zaoberáme inými činnosťami, najmä súvisiacimi s technológiami, má to veľmi negatívny dopad na rozpätie jeho pozornosti počas kľúčovej etapy vývoja,“ dodal.


TIP: Ako sa hrať s dieťaťom, aby to bavilo aj rodičov


Pri komunikácii s drobcami je ideálne počkať si na moment, keď sami vyjadria pohľadom záujem a vtedy im ukazovať, predkladať a opisovať hračky. Má to omnoho väčší efekt, ako keď im nezmyselne mávame pred očami nejakými predmetmi. Často sa stáva, že dieťa to úplne odignoruje a cez plecia rodiča sleduje úplne iné objekty. Ukázalo sa, že takéto deti udržia pozornosť zameranú na konkrétny cieľ asi štyrikrát kratšie. Schopnosť sústrediť sa je pri tom jedným z hlavných predpokladov správneho rozvoja ďalších schopností. „Citliví rodiča musia byť citliví na záujmy svojich detí a podporovať ich pozornosť,“ zdôrazňuje psychológ.

Prečítajte si tiež:

Elektroniku z detskej izby dajte preč, kradne spánok

Používanie tabletu môže poškodiť vývoj jazyka

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia