Používanie tabletu môže poškodiť vývoj jazyka

Používanie tabletu môže poškodiť
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-05-04 00:01:28 |

Vedci varujú, že hranie zábavných hier na tabletoch či mobiloch s dotykovou obrazovkou je spojené s horším vývojom reči u malých detí.

Rodičia by si podľa expertov mali dvakrát rozmyslieť, či dovolia svojim batoľatám hrať zábavné hry na tabletoch. Vedci dvíhajú varovný prst. Zistili totiž, že deťom, ktoré ich hrávajú, sa reč oproti iným vyvíja horšie.

Lekári si všímali 65 rodín, pričom priemerný vek detí, ktoré sa už dostali do styku s tabletom, bol 11 mesiacov. S elektronikou boli v styku pol hodiny denne. Väčšina rodičov zo skúmaných rodín bolo presvedčených, že hry ratolesť vzdelávajú a pomáhajú jej vo vývoji.

Knihy a hračky vytláčajú smartfóny

Tím z Cohenovho detského medicínskeho centra v New Yorku zistil, že medzi deťmi do troch rokov hrajúcimi na dotykových zariadeniach vzdelávacie alebo iné hry, nie je žiadny rozdiel. Avšak deti, ktorým rodičia dovolili hrať zábavné hry ako Angry Birds či Fruit Ninja, dopadli horšie v testoch reči sledujúcich porozumenie a rozprávanie.

„Na našej novorodeneckej klinike pozorujeme, že hračkou číslo jedna, ktorú rodičia dávajú svojim batoľatám, sú smartfóny. Je pozoruhodné, že nimi nahrádzajú detské knižky a iné bežné hračky vhodné pre najmenších. Mnohí tvrdia, že batoľa nedokážu zabaviť žiadnym spôsobom okrem smartfónu,“ hovorí hlavná autorka štúdie Ruth Milanaik.

Medzi najčastejšie formy využitia dotykovej obrazovky zariadení patrí sledovanie detských „vzdelávacích programov“ (30%), využívanie výučbových aplikácií (26%), bezcieľne stláčanie displeja (28%) a hranie zábavných hier (14%). Vedci nedokážu určiť, či horšiu reč spôsobujú tieto hry alebo naopak, deti s problémami reči skôr inklinujú k ich hraniu. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia