Päťročné deti jedia štyrikrát viac cukru ako by mali

Päťročné deti jedia štyrikrát
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-02 00:30:07 |

Predškoláci skonzumujú denne v priemere 75 gramov cukru, čo je asi 19 čajových lyžičiek. Najväčším zlom sú sladké nápoje, ktoré tvoria až 40 percent jeho príjmu.

Odporúčaný maximálny denný príjem cukru pre päťročné dieťa je 19 gramov, no v skutočnosti ho prevažná väčšina z nich konzumuje omnoho viac. Zhodli sa na tom experti na európskom summite v Göteborgu, na ktorom sa zaoberali problematikou rastúceho problému obezity u európskych detí. Najväčším nepriateľom nie sú podľa nich sušienky a čokoláda, ale sladké nápoje. K nim patria aj obľúbené ovocné šťavy a smoothies.

„Sladené nealkoholické nápoje, ovocné šťavy alebo smoothies, ktoré tvoria 40 percent denného príjmu cukru u predškolákov, sú ešte väčším zdrojom cukru ako koláče, cukríky či čokoláda,“ zdôraznil profesor Peyman Adab z Birminghamskej univerzity.“Je mylné domnievať  sa, že ovocné šťavy či smoothies sú zdravé len preto, lebo obsahujú aj ovocie. Hladina cukru, ktorú obsahujú, je rovnako zlá pre telo ako keď dieťa vypije hocijakú inú sladkú malinovku,“ tvrdí.  Deti by mali uprednostňovať ovocie v surovom stave. Po tom, ako z neho vyrobíme šťavu, uvoľňuje sa cukor, ktorý pôsobí na organizmus rovnako ako cukor v každom sladkom nápoji.

Zakazujete deťom žuvačky? Môžu im urobiť dobrú službu

Ideálne maximálne množstvo cukru, ktoré by mali deti medzi 4 až 6 rokov skonzumovať za deň, je spomínaných 19 gramov, čo sa rovná zhruba piatim čajovým lyžičkám cukru. Pre porovnanie, plechovka coly obsahuje 35 g cukru - asi deväť lyžičiek cukru, zatiaľ čo v plechovke pomarančového džúsu je ich asi päť. Obvykle to však u detí neskončí pri jednom pohári takéhoto džúsu denne...

Aktuálne výsledky pochádzajú z Veľkej Británie, v ktorej deti patria k najtlstejším v Európe. Takmer štvrtina z nich má nadváhu už v troch rokoch a niektoré majú taký pokazený chrup, že už v tomto veku im musia trhať mliečne zuby. Napriek tomu, že u nás nie je obezita až takým vypuklým problémom, nezaostávame veľmi pozadu. Detská obezita má totiž každoročne na Slovensku stúpajúcu tendenciu. „Aktuálne sa pohybuje na hranici  5 – 10 percent detskej populácie a stále rastie. Jedinou cestou, ako predísť pribúdajúcej civilizačnej chorobe je pravidelná športová aktivita od útleho veku, spojená so zdravým stravovaním,“ zdôraznila Michaela Danková, manažérka Sport Kids Academy v Bratislave. „Vypapkaných“ detí, najmä v predškolskom veku, pribudlo najmä v posledných dvoch rokoch.

Prečítajte si tiež:

Základné princípy úspešného stravovania dieťaťa

Aké chyby vo výžive detí robíme najčastejšie

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia