Čo hovoríte na tento bizarný spôsob trestu?

Čo hovoríte na tento
Ilustračné foto
Zdroj: washingtonpost.com
2015-02-18 07:00:19 |

Šijú s vašim dieťaťom všetci čerti, no nechcete sa znížiť k fyzickému trestu? Jedno riešenie ponúka malé holičstvo v Atlante.

Tri dni v týždni môžu vziať rodičia svoje neposlušné deti do A-1 Kultz v Snellville v americkej Atlante a požiadať o „Benjamin Button Special“, ktorý ponúka Russell Fredrick a jeho tím. Rodičia, ktorí chcú vyskúšať túto novú formu udržania disciplíny u detí majú službu zadarmo. O čo ide? Kaderníci ostrihajú dieťaťu korunu krásy tak, že sa začne podobať na plešatého dôchodcu. Ak sa vám to nezdá ako primeraná forma trestu, možno vás prekvapí, že si našla dosť zástancov.

Spolumajiteľ kaderníctva, 34-ročný otec troch detí Russel Fredrick, sa rozhodol propagovať tento spôsob trestania po tom, ako toto unikátne disciplinárne opatrenie použil na svojom 12-ročnom synovi vlani na jeseň a videl okamžité výsledky. Tvrdí, že správanie jeho syna po tom, ako ho ostrihal na starého muža, sa raketovou rýchlosťou zlepšilo.

Ponižujúce strihanie používajú rodičia v Atlante u detí ako náhradu za fyzické tresty, ktoré sú u nich zakázané. „Rodičia sú v rozpakoch. Keď chcete ukázniť dieťa tak, ako to robili rodičia v minulosti, nemôžete, no občas jednoducho sú situácie, keď niečo urobiť musíte, lebo inak sa nezmestí do kože,“ vysvetľuje Fredrick. Napriek tomu zdôrazňuje, že ostrihať dieťa na starca by malo byť iba krajným riešením. „Dúfam, že to neurobí mnoho ľudí, ale ak ste v extrémnej situácii a žiadna z konvenčných ciest nefunguje, musíte byť kreatívni,“ dodáva.

Na fotkách zdieľaných na mnohých sociálnych sieťach je 10-ročný syn slobodnej matky, ktorá mu chcela dať lekciu za neposlúchanie v škole. Po štyroch dňoch verejného poníženia sa vrátili do kaderníctva účes opraviť. Mama je presvedčená, že chlapca táto skúsenosť poučila. „Pochopil, prečo sa to stalo, preniesol sa cez to a zostal teraz silnejší,“ hovorí k tomu spolumajiteľ kaderníctva.

Odborníci dvíhajú varovný prst

Detská psychoterapeutka Xanthia Bianca Johnson upozorňuje, že použitie takéhoto disciplinárneho nástroja môže byť kontraproduktívne. Cieľom efektívnej disciplíny by malo byť dať deťom príležitosť k zamysleniu sa nad chybami, čo je v prípade hanby spôsobenej neprimeraným strihom dosť ťažké. „Existuje viacero výskumov, ktoré dokazujú, že obviňovanie alebo zosmiešňovanie pôsobí na mozog tak, že časť, ktorá spracováva logiku sa vypne, čo môže zabrzdiť fyzický a emocionálny rast,“ konštatuje. 

„Myšlienka využitia poníženie ako formy disciplíny nie je nič nové,“ hovorí sociálna pracovníčka Wanda Wheeler. Upozorňuje, že kým jednému dieťaťu takýto trest neublíži, iné, menej sebavedomé, sa nemusí s takouto ponižujúcou situáciou dokázať vyrovnať. „Môže to mať dočasný efekt, ktorý povedie k zmenám v správaní, ale aj hlbší a trvalejší vplyv na vnímanie seba samého dieťaťom,“ dodáva. Pridáva sa k nej aj terapeut Douglas Gotel, podľa ktorého poníženie a hanba vo väčšine prípadov budujú odpor a nahlodávajú sebavedomie.

„Možno niečo takéto drastické zaberie na chvíľu, ale určite sa dajú nájsť aj účinnejšie spôsoby, ako deti učiť hodnotám,“ podotýka. Zároveň však chápe mamu 10-ročného chlapca, ktorého fotka sa objavila na sociálnych sieťach. Podľa neho urobila najlepšie čo vedela v rámci vlastných rodičovských zručností a aj keď to Gotel nepovažuje za najúčinnejšiu metódu, oceňuje jej snahu viesť dieťa k zodpovednosti za svoje správanie a zároveň ho učí disciplíne.

Deti netreba rozmaznávať, tvdí prísny otec

Naopak, otec dvoch detí Willie Jefferson, vníma oholenie hlavy dieťaťa za veľmi účinný nástroj dosahovania disciplíny. On tak urobil minulý rok, keď sa jeho 11-ročný syn nevedel vpratať v škole do kože. „Ja viem, čo funguje na moje deti,“ hovorí muž, ktorý vyrastal v „starej mississipskej rodine“, kde fyzický trest bol normou. „Keď sme od rodičov dostali, hneď sme sa vedeli správať. Kým na niektoré deti platí dohovor, pre iné môže byť práve výprask alebo trápny účes skvelou voľbou,“ je presvedčený. Hrozba verejného poníženia, ktoré jeho syn už raz zažil, je pre neho tak silná, že odvtedy skutočne poslúcha. Jefferson si myslí, že zahanbiť dieťa pre to, aby sa naučilo rešpektu, nie je nijako hanebné alebo zlé. Učiť dieťa rešpektu je podľa neho zodpovednejšie ako vychovávať rozmaznanú generáciu, ktorá si nikoho a nič neváži.

Fotogaléria


Foto: washingtonpost.com
Zdroj: washingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia