Vývoj dieťaťa – 17. mesiac

Vývoj dieťaťa – 17.
Ilustračné foto
Zdroj: archív
2014-09-26 00:01:22 |

Svojmu drobcovi rozumiete stále lepšie a môžete pozorovať ako takmer zo dňa na deň rastie jeho nezávislosť a túžba presadiť sa v mnohých ohľadoch.

Sedemnásťmesačné batoľa je na jednej strane už riadny šibal, na druhej ešte stále potrebuje veľa vašej asistencie. Dokáže si napríklad povyzliekať niektoré kusy oblečenia, ozajstné prezliekanie má však ešte čas. Zatiaľ ho nechajte testovať si svoje zručnosti v prezliekaní na bábikách či plyšových kamarátoch. Aj keď samostatné umývanie zubov spôsobuje drobcovi radosť, trvajte na tom, že mu pri tom pomôžete alebo zúbky aspoň skontrolujete.

Ako dieťa rastie

Dieťa v tomto období váži priemerne od 10,6 do 11,5 kilogramu a meria od 79,9 do 81,5 centimetrov. Útlejšie batoľatá, zvyčajne dievčatá, nemusia mať ešte ani deväť kilo, naopak, väčšie deti sa blížia k úctyhodným 14 kilogramom. Pri výške je to podobne, menšie deťúrence sa pohybujú niekde tesne nad 74 centimetrami, iné v tom istom veku merajú už nad 81 centimetrov.

Batoľatá sú známe ako prieberčiví jedáci, tak si pokojne ušetrite čas prípravou jednoduchších pokrmov než vymýšľaním prešpekulovaných jedál, ktoré vám nakoniec aj tak drobec odmietne. Dôležité je, aby strava bola pestrá a obsahovala dostatok ovocia a zeleniny. Nerozčuľujte sa zbytočne, ak na obed nebude chcieť hlavný chod, ale dá si jabĺčko. Klasické jedlo si dá neskôr, keď dostane naň chuť. Všímajte si, čomu dáva prednosť – možno mu viac chutí surová mrkva ako varená alebo si dá radšej paradajku ako brokolicu. Ponúkať ovocie a zeleninu je síce dôležité, no vnucovaním tých druhov, ktoré mu práve teraz nie sú sympatické, môžete v ňom vybudovať odpor k nim. V tomto období je lepšie riadiť sa múdrosťou, že menej je niekedy viac. Nenúťte dieťa jesť viac ako samo chce. Nie je dôležité, aby každý deň jedlo niekoľko porcií ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a podobne, kombinujte a obmieňajte ich tak, aby týždenne dostalo „z každého rožka troška.“

Dôležitou súčasťou naďalej zostáva materské mlieko alebo umelá mliečna výživa obsahujúca potrebné živiny. Mlieko by malo dieťa dostať dvakrát denne tak, aby ho vypilo pol litra za deň. V jedálničku by nemali chýbať jogurty (ideálne sú biele, ktoré môžete ochutiť domácim džemom, kúskami ovocia, orechov, cereáliami, medom a podobne), tvaroh, maslo a syry. Kravské mlieko ešte dieťatku nepodávajte, rovnako ani odtučnené výrobky. Vhodné však nie sú ani vysokotučné tavené syry, ktoré sú na vápnik chudobné.

Čo všetko dokáže

Obdobie okolo 17. mesiaca býva potenciálne zložité v tom, že batoľa prechádza z dvoch denných spánkov na jeden. Kým doteraz väčšina detí potrebovala krátky oddych ešte aj dopoludnia, postupne mu bude stačiť už iba jeden poobedný. Výhodou je, že zvyčajne trvá dlhšie ako doteraz. Niektoré batoľatá si pospia hodinku a pol, iné potiahnu pokojne aj tri hodiny. Každé dieťa je iné, preto je potrebné sledovať, či mu dlhší popoludňajší spánok nenaruší večerné zaspávanie. Minimálne jedenkrát do dňa by si však dieťatko oddýchnuť ešte malo.

K nepríjemným zvukom, ktoré môže batoľa začať teraz používať, je pišťanie a jačanie. Rovnako ako so všetkým ostatným v živote, experimentuje totiž aj so svojim hlasom, s ktorým dokáže robiť zaujímavé veci. Okrem toho, ak jačí, získa zvyčajne vašu okamžitú pozornosť. Krátko a jasne mu vysvetlite, že keď piští a jačí, bolia vás uši a nebudete reagovať, kým vám nepovie normálnym hlasom, čo potrebuje. Môžete sa s ním tiež dohodnúť, aby doma používalo normálny hlas a keď ste vonku, na ihrisku alebo v parku, môže si zakričať. Ukážte dieťaťu iné spôsoby, ako môže hlas používať – napríklad na šepkanie alebo spev. Ak chcete získať jeho pozornosť, namiesto zvyšovania hlasu začnite hovoriť potichu.

Batoľatá v tomto období sa často upnú na nejakú hračku či plyšového kamaráta. Posadnutosť obľúbenými hračkami sa stupňuje v druhom roku. Deti ich nerady požičiavajú a sú citlivé na to, ak sa s nimi chce hrať niekto iný. Obľúbená hračka znamená pre drobca istotu a bezpečie, je výborným spoločníkom vtedy, keď sa necíti dobre, je unavený alebo chorý. Dávajte pozor, aby ste milovaného macka alebo bábiku zobrali so sebou na cesty, k lekárovi či kamkoľvek idete. Niekedy sa najobľúbenejším spoločníkom môže stať hračka, ktorá nie je práve ideálna, neberte ju však dieťatku nasilu. Ak je z plyšu, perte ju častejšie, ak z plastu či iného materiálu, pravidelne ju umývajte.

Rozvíjajte reč dieťaťa. Toto je obdobie, kedy by už malo mať svoju zbierku knižiek s obrázkami. Ideálne sú leporelá, ktoré si dokáže „čítať“ samo a nezničí ich. Urobte si z čítania, resp. pozerania obrázkov a ich opisovania rituál. Vhodné sú knihy so zvieratkami, dopravnými prostriedkami, farbami, tvarmi, osobami, časťami ľudského tela, hudobnými nástrojmi... Pesničky, básničky, riekanky by tiež nemali pri denných hrách chýbať. Slovná zásoba dieťatka v tomto veku je asi 50 až 70 slov. Vety obvykle ešte netvorí, nie je to však pravidlo. Kým jednému drobcovi sa jazyk ešte rozviazať nechce, iný sa s vami už porozpráva.

Ak doteraz slovíčko „nie“ nepatrilo  u vášho batoľaťa medzi najobľúbenejšie, pripravte sa na to, že onedlho ho začne používať veľmi často. Pravdepodobne ani vy sa nevyhnete detskému trucovaniu a záchvatom hnevu. Tieto prejavy sú výrazom frustrácie, keď dieťa nemôže urobiť to, čo by chcelo buď preto, lebo na to fyzicky nedozrelo alebo to má zakázané. Rovnako môžu byť prejavom únavy či hladu. Záchvat hnevu obvykle rýchlo pominie, netreba na dieťa kričať, nebodaj mu nadávať alebo zatvárať do druhej izby. Skúste ho ignorovať alebo použiť mierny hlas a silno ho objímte. Aj keď prvou reakciou bude nahnevané odťahovanie sa, po chvíľke sa drobček upokojí. Pomaznajte sa s ním, zoberte ho do lona a v žiadnom prípade ho za záchvat hnevu netrestajte. V tomto veku sú záchvaty súčasťou vývoja, ktorý dieťatko neovplyvní.

Stále platí, že dieťa je nutné mať pod maximálnou kontrolou, lebo v tomto veku je veľmi náchylné na úrazy. Najčastejšie sú pády zo schodov, stoličiek, popáleniny, ale úplne výnimočné nie sú ani otravy po náhodnom požití čistiacich prostriedkov alebo liekov. Venujte preto ich uskladneniu obzvlášť veľkú pozornosť.

Batoľatá fascinuje voda, no tá môže byť pre ne veľmi nebezpečná. Dojčatá a malé deti sa môžu utopiť v len niekoľkocentimetrovej vode a preto potrebujú neustály dohľad. Aj keď pohybové zručnosti má už vaše dieťa na dobrej úrovni a s chôdzou nemá žiadne problémy, stále nemá úplnú kontrolu nad svojimi pohybmi a dostať sa v prípade problémov z vody môže byť nad jeho sily. Hlava je stále vzhľadom k telu pomerne veľká a po skoku do vody sa nemusí dokázať z nej dostať.

Nikdy nenechajte dieťa bez dozoru vo vani, ani na pár sekúnd. Mimo dosahu dieťaťa umiestnite tiež vedrá s vodou, alebo iné nádoby naplnené vodou. Záhradné jazierka by mali byť oplotené a bazény zakryté. Keď idete na návštevu, nikdy nenechajte dieťa hrať sa na dvore, ktorý dobre nepoznáte. Najmä vtedy, ak nemajú malé deti a nemusia si byť vedomí rôznych rizík.

Čľapkanie vo vode pod vašim dozorom je výborné na rozvoj jemnej motoriky, rovnako ako aj hranie sa v piesku s rôznymi formičkami, vedierkom či lopatkou. Vo vani môže mať tiež zopár hračiek, s ktorými sa počas kúpania zabaví. Pravidelne ich čistite a sušte, lebo sa na nich veľmi rýchlo vytvára pleseň.

Jemnú motoriku rozvíjajte aj kreslením farbičkami či kriedami, príp. maľovaním. Deti milujú maľovanie rukami, ktoré si ponoria do farby a potom dlane prikladajú na papier. Aj lásku ku kresleniu niekedy treba budovať. Vhodné je vyhradiť dieťatku stolík, na ktorom môže rozvíjať svoje zručnosti a nebude vám prekážať, keď sa mu namiesto na papier podarí nakresliť nejaké to dielko aj na povrch stolíka.

Veľa času s ratolesťou trávte vonku medzi inými deťmi – na ihriskách, v parkoch. Aj keď sa ešte nezapojí do hier, ostatných pozoruje a učí sa od nich.

Niektorí rodičia začínajú už s nácvikom na nočník alebo toaletu. Ak myslíte, že dozrel ten čas, vyskúšajte to, no dieťa nenúťte. Ešte má čas. Môže si posedieť na nočníku, no nechcite, aby sa do neho pravidelne vycikalo. Plný močový mechúr a konečník si obvykle uvedomujú deti zhruba od 18. mesiaca. 

Fotogaléria


Foto: archív
Zdroj: az, babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia