Máte doma malého jedoška?

Máte doma malého jedoška?
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk,
2014-04-28 12:01:30 |

Keď má vaše dieťa občas záchvaty zlosti, či už doma alebo kdekoľvek vonku, neznamená to, že ste zlí rodičia, ale to, že ste rodičmi batoľaťa. Najlepšie urobíte, ak zostanete v pokoji.

Pozná to väčšina rodičov malých detí. Vyberiete sa v dobrej nálade len tak na prechádzku či na  nákupy, stačí úplná maličkosť a váš rozkošný drobček sa zmení na kričiace a metajúce sa klbko nervov na zemi alebo vás od jedu začne ťahať či búchať. Okoloidúci sa obvykle začnú obzerať, čo sa deje a v tej chvíli by ste najradšej boli neviditeľní. To sa vám asi nepodarí a tak je predsa len lepšie situáciu nejako riešiť.

Na rozdiel od špuntíka, ktorý bezhlavo okolo seba kope a kričí, vy máte možnosť svoje emócie kontrolovať a je na vás upokojiť aj malého „nerváčika.“ Buďte si istí, že zvýšeným hlasom alebo vyhrážaním nič nedocielite. Naopak, rozhnevaný drobec len bude stupňovať svoje emócie. Ak sa rozhodnete potrestať ho za zlosť, ktorú cíti, môžete ho síce postupne naučiť zadržiavať hnev vo vnútri, no zároveň sa v ňom bude hromadiť frustrácia, čo nie je pre psychický vývoj detí zdravé.

Takže, ako na to?

Záchvaty hnevu u detí súvisia so silnými pocitmi, s ktorými nevedia zaobchádzať. Dospelí si to  neuvedomujú, no často sú pre samotných drobcov desivé, lebo sú mimo ich kontrolu. Ak už dieťatko záchvat dostane, najlepšie čo môžete urobiť, je zachovať pokoj. Najschodnejším riešením je v čo najväčšej miere záchvatom predchádzať, ušetríte tak svoje nervy aj nervy dieťaťa.

Majte na pamäti, že deti strácajú náladu najmä vtedy, keď sú hladné a unavené. Takže, ak sa chystáte napríklad na nákupný maratón, snažte sa zabezpečiť, aby bol drobček oddýchnutý a najedený. Zoberte so sebou pitie a niečo drobné na zahryznutie. Tiež je dobré vopred stanoviť základné pravidlá, ktoré mu dopredu jasne vysvetlíte. Samozrejme, u tých menších s tým nepochodíte, no časom, ak sa budete zásad pevne držať, si na ne zvyknú. Keď sa ide na nákup potravín, dieťaťu musí byť jasné, že si nejde vyberať hračky.

Zlosť je často výsledkom frustrácie. Ak viete, že ratolesť bude v obchodnom centre trvať na návšteve obchodu so zvieratkami, buď si nechajte čas aj na to alebo si premyslite, kadiaľ sa do vami zvoleného obchodu vyberiete tak, aby ste ho nedráždili prechádzaním popri zvieratkovom obchode. Myslenie prostredníctvom pravdepodobných účinkov, následkov a alternatív je znakom múdreho rodiča.

Dôležité je vždy si stáť za svojim rozhodnutím. Napríklad, ak drobec kričí, lebo ste prešli uličkou so sladkosťami bez zastavenia a on si chcel nejakú vybrať, nevracajte sa tam len preto, aby ste ho upokojili. Namiesto toho zdôraznite, aby prestal kričať. Keď to nepomáha, je čas použiť najsilnejšiu zbraň – zobrať sa aj s potomkom z obchodu preč. Buď sa po chvíli upokojí a budete môcť nákup dokončiť alebo bude potrebné odísť domov a nákupy budú musieť počkať. Stane sa vám to možno dva – tri razy, no zo skúseností ostatných rodičov možno povedať, že viac by sa záchvaty hnevu opakovať nemali. Deti sú rady v spoločnosti a keď si uvedomia, že ich vyvádzanie znamená odchod preč, rozmyslia si to.

Nech už to dopadne akokoľvek, buďte si istí tým, že dieťa samo svojim rozpakom a správaniu úplne nerozumie a jeho verejné záchvaty hnevu nemajú za cieľ ponížiť vás. Vždy, keď výbuch hnevu pominie, objímte ho a uistite o svojej láske. Čím bude staršie, tým jednoduchšie sa naučí lepším spôsobom ako vyjadriť svoje emócie.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia