Šestnásty týždeň tehotenstva

Šestnásty týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
2013-12-12 12:01:54 |

Bábätko v brušku váži v priemere 80 gramov a má od 11 do 16 centimetrov. Vy by ste sa mali cítiť na vrchole síl a ak je s tehotenstvom všetko v poriadku, pravdepodobne žiarite na všetky strany.

Čo sa odohráva v brušku?

V tomto týždni je už jasné, či čakáte chlapčeka alebo dievčatko. Pohlavné orgány sú vyvinuté a lekár na ultrazvuku vidí buď čiaročku - dievčatko alebo paličku – chlapčeka. Obvykle však s určením pohlavia čakajú gynekológovia aspoň do 19. alebo 20. mesiaca, kedy je to lepšie rozoznateľné.

Bábätko v tomto období rastie veľmi rýchlo a aj keď hlavička je stále oproti telíčku väčšia, postupne sa tento rozdiel začne stierať, lebo telo začína rásť rýchlejšie ako hlávka. Ruky a nohy sú vyvinuté a drobec s nimi nacvičuje rôzne pohyby. Niektoré budúce maminy ich cítia ako akési šteklenie, no ak vy medzi ne nepatríte, nič sa nedeje, ešte je dosť času. Vyvinuté sú nielen prsty, ale aj nechtíky, ktoré sú však zatiaľ mäkké. Dbajte na dostatočný prísun vápnika vo forme mliečnych výrobkov, lebo bábätko ho veľmi potrebuje na spevňovanie kostí.

Pri pohľade na tváričku vášho bábätka by ste sa určite usmievali. Aby sa v brušku nenudilo, rozcvičuje si mimické svaly, vďaka čomu sa usmieva, mračí, škúli, zíva a robí rôzne grimasy, ktoré raz možno využije, keď mu ponúknete špenát alebo rozmixovanú brokolicu. Očné viečka sú ešte stále zatvorené, no už nie sú po stranách hlavičky, ale na svojom mieste.


Ako sa cíti tehuľka

Tehotná žena by sa v 16. týždni, rovnako ako aj počas celého druhého trimestra, mala cítiť výborne. Konečne vyzeráte naozaj ako tehotná, a nie ako prejedená a vaše prsia sa naďalej zväčšujú. V ideálnom prípade by ste mali v tomto trimestri pribrať päť kilo. Asi zaznamenáte zvýšenú chuť do jedla, no snažte sa to nepreháňať. Držte sa presne toho, čo lekári odporúčajú stále dokola – nejedzte za dvoch, ale dvakrát zdravšie.

Mnohé budúce mamičky si okrem zväčšujúcich sa pŕs všimnú aj výrazné stmavnutie prsných dvorcov. Niektoré ženy sú schopné už v tomto období vytlačiť z prsníkov minimum kolostra, teda tekutiny, ktorú produkujú mliečne žľazy obvykle až krátko pred pôrodom. Zvýšená je aj pigmentácia kože a čo vás asi veľmi teší, máte nádherné lesklé vlasy a čistú pleť.

K nepríjemnostiam, ktoré vám však určite radosť z očakávania bábätka nemôžu pokaziť, sú u niektorých tehuliek drobné opuchy na okrajových častiach tela, svrbiaca koža, upchatý nos či prekvapivé výbuchy emócií. To, že zrazu cítite na diaľku pizzu, spálenú hrianku alebo bravčový sendvič neznamená, že ste nadobudli superschopnosti. Len máte viac prekrvenú nosnú sliznicu a citlivejší čuch. Ak vám často tečie z nosa krv, môže to byť preto, lebo váš partner šetrí peniaze a kupuje v kine lístky do horného radu, kde je suchší vzduch alebo máte vysoký krvný tlak. Najlepšie urobíte, ak o tom poviete svojmu gynekológovi.  

Vyšetrenia, ktoré vás čakajú

V tomto týždni by ste mali absolvovať ďalšie klasické tehotenské vyšetrenia v poradni. Medzi 15. až 20. týždňom tehotné ženy podstúpia tzv. Tripple test, teda prenatálny skríning, pri ktorom vám zoberú krv  na zistenie hladín proteínu tvoreného plodom, tehotenského hormónu a estriolu – hormónu potrebného pre trvanie tehotenstva. Z výsledkov Tripple testu je možné vyčítať riziko výskytu niektorých vývojových a genetických odchýlok bábätka akými sú napríklad poškodenie nervovej trubice, Downov syndróm či rázštep. Pri hodnotách, ktoré nezodpovedajú normám, lekári navrhujú vykonať amniocentézu – odber plodovej vody, z ktorej sa dá zistiť viac. Práve 16. a 17. týždeň sú na to ideálne, lebo v tomto období je množstvo plodovej vody v pomere k veľ­­­kosti plo­du najväčšie. Amniocentézu môžete odmietnuť, nie je to povinné vyšetrenie.

Váš život

Postupne si uvedomujete, že po príchode bábätka na svet vás čaká mnoho zmien. Nebudú sa týkať iba vás, ale aj manžela či partnera, súrodencov, starých rodičov aj priateľov. Nezabúdajte na nich. Samozrejme, v tomto stupni gravidity už nie je vhodné chodiť na párty a tancovať o polnoci v spodnej bielizni na stole, no na príjemné posedenia by ste si čas mali nájsť.   

Prichádza čas dohodnúť sa s rodinou ako to bude po príchode drobčeka na svet so zvieracími miláčikmi. Porozmýšľajte, či ich nebude treba presunúť do inej časti príbytku a podobne.  Ak už máte doma staršie deti, dávajte im čo najviac najavo svoju lásku, aby sa necítili už odteraz odsunuté na druhú koľaj. Nesústreďujte sa ba na tehotenstvo, skúste zaviesť nejakú pravidelnú činnosť so starším súrodencom, na ktorej sa budete podieľať iba vy dvaja a bude možné v nej pokračovať aj popri bábätku. Urobte si s ním špeciálny výlet, aby ste mu pripomenuli, že je a vždy bude pre vás špeciálny. Pokojne mu len tak kúpte pekný darček a rozmaznávajte ho. O pár mesiacov si bude musieť zvyknúť, že už toľko času na neho mať nebudete. Doprajte mu pocit výnimočnosti aspoň teraz, kým si to môžete dovoliť. 

Fotogaléria


Foto: libraryvirtual.com
Zdroj: parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia