Štedrý večer v rôznych kútoch Slovenska! TOTO Slováci MILUJÚ

Štedrý večer v rôznych
Zdroj: thinkstock.com
Zdroj: thinkstock.com
2023-12-24 19:00:00 |

Slovensko má rozmanité zvyky, napriek tomu by ste kapustnica, kapor a zemiakový šalát počas Štedrého večera na mnohých stoloch. Ako sa líšia zvyky v rozličných regiónoch?

Spoznajte ich a možno tento rok vyskúšate aj niečo nové.

 

Z východného Slovenska poznáme obľúbené opekance

Na začiatku večera sa zhaslo a jedávalo sa len pri svetle sviečok. Na štedrovečernom stole na východnom Slovensku nemohla zvyčajne chýbať kapustnica s hubami. V niektorých rodinách však bolo zvykom namiesto kapustnice večerať aj hríbovú či šošovicovú polievku. V okolí Trebišova sa do kapustnice pridával aj paradajkový pretlak a ryža alebo fazuľka.

Po polievke nasledovali pirohy plnené zemiakmi či hubami. Až potom nasledoval kapor so zemiakovým šalátom. V niektorých rodinách sa namiesto kapra jedával pstruh. Večera zvyčajne končila opekancami s makom alebo orechmi.

Zachoval sa tiež zvyk, že od stola nesmel nikto odísť a zvykol sa tiež prestierať jeden tanier naviac pre pocestného. V čase vianočných sviatkov zvykli chodiť vinšovať s koledou iba mládenci v tradičných maskách.

 

Na strednom Slovensku sa začína príhovorom

Slávnostná večera na strednom slovensku začínala príhovorom, ktorý predniesol najstarší muž v rodine. Po prípitku nasledovali oblátky s medom, v niektorých rodinách aj s cesnakom. V obciach v okolí Žiaru nad Hronom zas nesmel chýbať na stole kúsok kysnutého koláča s cesnakom. Hneď po ňom sa jedávajú opekance s makom, po nich nasleduje kapustnica a šalát s rybou. V okolí Prievidze sa niekedy pripravovala biela polievka z mlieka.

 

Na Orave sa nezabúda na tradície

Vianočná večera začína v oravských rodinách dôležitým zvykom. Otec dá každému členovi rodiny medom znak kríža, aby bola rodina po celý rok zdravá a požehnaná. Vo veriacich rodinách pokračuje večera modlitbou a oblátkami, ktoré sa symbolicky zlomia. Aj tu je zvykom, že nikto z rodiny nemá počas večere odchádzať.

Zvyčajnou polievkou je kapustnica, do ktorej sa dáva opražená cibuľka. K zemiakovému šalátu sa okrem kapra jedáva aj pstruh či losos. Nemohli chýbať tradičné potraviny, ktoré sa dopestovali počas roka, ako jablká, hrušky či slivky, ktoré sa občas pridávali aj do kapustnice.

Na Kysuciach býval zvyk nejesť nič mäsové, namiesto kapustnice sa často jedávala hrachová polievka so sušenými slivkami. Zvykol bolo nechávať rozsvietené svetlo vo všetkých miestnostiach.

 

Na juhu Slovenska je obľúbené halászlé, na Záhorí nechýba šošovicová polievka

Na štedrovečernom stole nemohlo chýbať niečo kovové, napríklad tradičný rodinný svietnik. Najobľúbenejšou polievkou je halászlé alebo rybacia polievka. Namiesto kapra sa už zvyčajne jedával pstruh so zemiakmi.

Naopak na Záhorí je obľúbená fazuľová polievka, v niektorých rodinách sa dokonca varí netradičná hŕstková z hrachu, fazule a šošovice. V niektorých častiach západného Slovenska sa ujal zvyk namiesto šalátu nachystať len opekané zemiaky alebo jednoduchší zemiakovo - cibuľkový šalát.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia