Odborníci odporúčajú: Takto sa dokážete zbaviť vší

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-08 15:30:00 |

Vši sú nepríjemnou záležitosťou nielen u dospelých, ale aj u detí. Viete, čo robiť v prípade ich výskytu?

Vo všeobecnosti je zrejmé, že vši sa vo väčšom množstve objavujú a útočia skôr v zimnom období ako v letnom. Vši sa prenášajú a množia najmä v dlhších vlasoch, no nemusia obísť ani čiapky či iné kusy oblečenia, akými sú šály a podobne. Preniesť ich môže aj to, že si ľudia požičajú tieto kúsky oblečenia navzájom, prípadne niekedy stačí, keď sa len dotknú zaveseného odevu, informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojom facebookovom profile.

Na základe ďalších informácií je zrejmé, že deti sa nimi mnohokrát môžu nakaziť aj behom jediného dňa. A to z dôvodu, že skášu z človeka na človeka pri osobnom kontakte. „Voš môže chytiť v podstate každý, postihuje všetky sociálne vrstvy obyvateľstva a nie je závislá od hygienických podmienok rodiny,“ bližšie upresňuje informácie, docentka MUDr. Jana Hamade, ktorá pôsobí ako zástupkyňa hlavného hygienika SR s upriamením sa na hygienu detí a mládeže. 

Spomínaný Úrad ďalej informuje, že nie je nutné sa obávať toho, žeby vši dokázali prenášať nejaké infekčné ochorenie. Avšak, napriek tomu prítomnosť vší môže zapríčiniť skutočne odpudivé pocity, ktoré spôsobujú nutkanie škarabať sa, keďže vďaka ich pohybu väčšinou prichádza k silnému svrbeniu hlavy. Najmä maličké deti sa usilujú tohto svrbenia zbaviť, často robia to, že si začnú silno škarabať hlavu, čím si taktiež môžu zapríčiniť aj nejaké to zranenie. Preto je potrebné dbať aj na prevenciu.

 

ODBORNÍCI RADIA: AKO DOKÁŽETE VYHRAŤ SÚBOJ SO VŠAMI Všeobecne sa vši vyskytujú vo zvýšenej miere skôr v zimnom ako v...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, November 4, 2022

Spomínaný Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ďalej informuje, že existuje riešenie, ako prispieť k zabráneniu výskytu vší. A to tak, že jedinec bude dbať na to, aby si dôkladne ošetril vlasy prostredníctvom použitia dezinfekčného prostriedku. Avšak, je tiež podstatné dodržiavať to, aby vlasy boli ošetrené včas. Avšak toto opatrenie je účinné len vtedy, ak sa pri ošetrení použije šampón proti všiam a vtedy, že k ošetreniu vlasov dôjde v tom istom čase u všetkých postihnutých osôb. Takže, v praxi ide o to, že k nemu dôjde napríklad u všetkých žiakov triedy, pričom netreba zabúdať ani na ošetrenie vlasov žiakov, ktorí ešte nemajú vši.  V rámci prevencie je vhodné prezerať vlasy dieťaťa každý deň.

„Vši a hnidy vyčesávajte z vlhkých vlasov, smerom od pokožky až po končeky vlasov. Po každom prečesaní vlasy dôkladne prezrite a hrebeň umyte,“ poskytla informácie docentka MUDr. Jana Hamade. Odborníčka taktiež podotkla, že nie je nutné dezinfikovať aj iné veci nachádzajúce sa v okolí. A to z dôvodu, že voš hlavová nedokáže fungovať a zostať nažive bez toho, aby mala hostiteľa. 

Ako odstrániť vši? Je vhodné nielen vši vyberať z vlasov ručne, ale tiež vši a hnidy zničiť prostredníctvom prípravkov z lekárne, ktoré sú určené na ich zbavenie sa. Ešte pred samotným použitým daného prípravku, je vhodné sa oboznámiť s návodom na používanie a dodržiavať ho. Avšak, týmto to ani z ďaleka nekončí. Nezabudnite pristúpiť aj k ďalšiemu kroku a to k takému, že v rámci opatrení, starostlivo vyperiete posteľnú bielizeň. Následne je tiež potrebné dezinfikovať veci, ktoré používala daná osoba pre jej osobné potreby. Ide napríklad o hrebeň, no rovnako aj rôzne spony a iné veci, doplnky, ktoré človek, ktorý má vši používal. Je vhodné, aby ste pri praní bielizne nastavili čo najvyššiu možnú teplotu. Čo sa týka uterákov a bielizne je tiež vhodné ich prečistiť tak, že ich vyvaríte a vyžehlíte. V prípade iných kúskov oblečenia a látok je vhodné sa oboznámiť s tým, pri akej teplote je možné ich prať.


Odborníčka zároveň poznamenala, že je potrebné dbať na dôkladnú starostlivosť o uvedené osobné predmety a veci, pretože sa tým môže zabezpečiť zamedzenie toho, že daná osoba, opäť bude mať vši vo vlasoch. V prípade, že sa usilujete zbaviť sa vší je nutné počítať s približným obdobím, akými sú dva týždne. Hoci, prípravok ktorý je určený na odstránenie vší je poväčšine účinný ihneď, vo vlasoch sa môžu ešte vyskytnúť, napríklad hnidy. Kedy je vhodné, aby dieťa už mohlo prísť naspäť do kolektívu? Až vtedy, keď sa u neho nevyskytnú žiadne vši, ani hnidy, prípadne iný parazit.




 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia