U nás sa o sexe nehovorí: Môže to byť problém?

U nás sa o
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-26 13:30:00 |

Sú rodiny, kde sa o sexe otvorene hovorí a nič nie je tabu a sú rodiny, kde je sex tou poslednou témou, o ktorej by sa mohlo debatovať.

Vyrastala som v rodine, kde sa o sexe jednoducho nehovorilo. Sex bol tabu a keď som sa aj na niečo spýtala, tak ma mama zahriakla, že na to som ešte malá, že sa to dozviem neskôr. A keď som išla za otcom, tak ma poslal za mamou, že to sú dievčenské debaty. Mám dvoch synov a celkom sa hrozím dňa, keď sa ma na niečo, čo súvisí so sexom, začnú pýtať.

„Podľa môjho názoru je veľký rozdiel, keď sa doma nehovorí, pretože sa dieťa nepýta, ale atmosféra je celkovo otvorená,“ hovorí psychologička Katarína Szabados.

„Tým myslím, že rodičia si otvorene dajú pusu, objímu sa, dieťa zahliadne sprchujúceho sa rodiča v kúpeľni a nedeje sa okolo toho žiadne haló – tou atmosférou dieťa získa dojem, že dotyky, intimita a vzájomnosť sú prirodzené, normálne, žiaduce. A tie konkrétne ´technické´ informácie si potom môže doplniť neskôr.

Pokiaľ sa však v rodine o tejto téme nehovorí štýlom ´na to sa nepýtaj, to nie je vhodné´ a podobne, tak to je úplne iné nehovorenie a v deťoch môže vyvolávať okolo sexuálnej oblasti zmätky a pocity, že to je nejako tabu, nežiaduce, nevhodné, čo im k zdravému a bezpečnému sexuálnemu životu veľkú podporu nedá.

Deti vyrastajúce v rodinách, kde oceňujú a propagujú otvorenú komunikáciu o sexe, si vytvárajú kladný, zdravý a ohľaduplný názor na sexualitu. Vieme tiež, že po rokoch sa tieto skúsenosti pretvoria do väčšej schopnosti rozhodovať sa v sexuálnych otázkach zodpovedne, zdravo a ohľaduplne.

A pokiaľ ide o to, že o sexe by mali hovoriť mamy s dcérami a otcovia so synmi, to si nemyslím. Obzvlášť v dnešnej dobe rôznych rodinných usporiadaní, keď napríklad chlapček s otcom vôbec nežije v spoločnej domácnosti, by to mohlo byť značne ťažké. Je síce pravda, že otec chlapcovi môže odpovedať na otázky, na ktoré mamička odpoveď nemusí tušiť, ale mamička zas má odpovede na otázky, o ktorých nemá tušenie otecko.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia