Táto otázka ma vytáča do nepríčetnosti! Dostávate ju aj vy?

Táto otázka ma vytáča
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-04 15:30:00 |

Je to taká intímna vec, ale všetci sa na to stále dokola pýtajú. Niekedy sa to snažím prejsť mlčaním, ale inokedy mám chuť vyskočiť z kože a povedať niečo sťavnaté.

"Roky sa snažím otehotnieť, nejde to, už sme s partnerom vyskúšali všetko a vždy sa objaví nejaký dobrák, ktorý mi s humorom kladie na srdce, že už je naozaj načase. Stáva sa to stále. A nie sú to len najbližší príbuzní a kamaráti, tieto rady dostávam aj od susedky," otvára trinástu komnatu Zuzana.

„Oni to nemyslia zle, sú len zvedaví a nedochádza im, že aj zvedavosťou môžu ublížiť,“ hovorí psychologička Katarína Szabados.

"Čím to, že sa všetci pýtajú na takú citlivú tému? Predsa na plat alebo na to, ako často máme s manželom sex, si netrúfnu sa opýtať. Nie je im to hlúpe?"

"Nie je! Pretože keby im to bolo hlúpe, tak sa nepýtajú,“ smeje sa psychologička. Podľa jej názoru nie je reálne usilovať sa o to, aby sa zmenilo správanie ľudí. Oni sa budú pýtať stále. Ide skôr o to, ako na ich otázky reagovať. „Keby ste im dali uspokojivú odpoveď, pýtať sa prestanú!“ tvrdí Szabados. „Ak by im tá žena na rovinu povedala: ‚Hej, mne sa nedarí otehotnieť,' alebo ‚My už ďalšie dieťa nechceme,' tak možno prestanú naliehať. Dobre, druhý prípad ‚nechceme', tam možno začnú presviedčať, ale vo chvíli, keď poviete: ‚Nám sa bábätko nedarí a nechcem sa o tom baviť, 'tak prevažná väčšina dá pokoj. Práve tým, že dotyčný pár okolo tejto témy tak zahmlieva, druhých k otázkam často provokuje. Vlastne to nechápu. A zaujíma ich to, tak sa pýtajú stále. Je nutné, aby ste dali okoliu jasnú inštrukciu, čo má robiť. Tí ľudia sú ochotní sa tým riadiť. Cieľom ich otázok naozaj nie je ublížiť. Kto sa pýta, nepredpokladá, že ten človek má problém, skôr len nechápe dôvod a snaží sa prísť na to prečo,“ myslí si psychologička.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia