Som taká drobná, že ma považujú za dieťa, hovorí táto mama

Som taká drobná, že
Ilustračné foto
Zdroj: Lyndsey Ashton
2022-05-19 09:00:00 |

Stať sa mamou bolo jej snom, no dnes 22-ročnú Lyndsey Ashtonovú cudzí ľudia upodozrievajú, že má nanajvýš deväť rokov a je najmladšou mamou vo Veľkej Británii.

I keď sa Lyndsey splnil sen, nemá to úplne ľahké. Jej drobný vzrast je v skutočnosti výsledkom zriedkavej rakoviny, ktorou trpela ako päťročná. O svojom živote s 10-mesačným synom a manželom, farmárom Jonathanom (27),  porozprávala pre Fabulous

„Obaja sme sa veľmi tešili na blížiace sa rodičovstvo, užívali sme si posledný deň, keď sme boli ešte iba my dvaja, keď nám popoludňajšiu pohodu narušil cudzí človek, ktorý označil Jonathana za úchyláka, ktorý sa drží za ruku s tehotným dieťaťom,“ opisuje jednu zo situácií, ktorým manželia čelia často. Zhrozené pohľady a zlé komentáre nie sú pre nich ničím novým.

 „Aj keď som otehotnela až ako 22-ročná, čo je úplne normálny vek, uvedomujem si, že vyzerám na deväť,“ hovorí Lindsey. S poznámkami, že klame o svojom veku, sa stretáva celý život. O nej si myslia, že je omnoho mladšia a správa sa na svoj vek divne, jej manžela považujú za čudáka, ktorý zneužíva dieťa. Každý si myslí, že chodí ešte na základnú školu a v živote jej nepredali alkohol bez toho, aby sa legitimovala. Kritika pokračuje aj na sociálnych sieťach, kde jej ľudia píšu nevhodné komentáre.

„Dôvod, prečo vyzerám tak mlado, je zriedkavá forma rakoviny, rabdomyosarkóm – typ sarkómu mäkkých tkanív, ktorý rastie v podporných tkanivách v tele a diagnostikovali mi ho, keď som mal iba päť rokov. Špecialisti z Bristol Children's Hospital objavili nádor rastúci na hypofýze za ľavým okom, ktorý napádal môj mozog. To bol dôvod toho, že som nemohla poriadne otvoriť oči. Po operácii, chemoterapii a rádioterapii sa podarilo rakovinu poraziť, ale môj zrak bol zničený. Rakovina ovplyvnila aj hormóny produkované mojou hypofýzou a tak som prestala rásť. Bola som varovaná, že kvôli vplyvu na moje hormóny bude moja šanca na prirodzené otehotnenie mizivá. Mali podozrenie, že menopauza u mňa začne niekedy okolo dvadsiatky,“ opísala, čím prešla.

Ako doplnila, vždy chcela rodinu a pamätá si, že aj keď bola ešte malé dieťa, tá správa ju ranila. „A zatiaľ čo moji rovesníci boli vyšší, ja som zastala na výške 145 cm. Nakupujem si oblečenie pre deväť až 11-ročné deti. Vďaka svojmu malému vzrastu som ušetrila majetok,“ smeje sa.

Lyndsey sa bála, že nestretne muža, ktorý by ju chcel, ale v máji 2016, keď mala 16, sa všetko zmenilo. Vtedy 21-ročný Jonathan pracoval v garáži jej otca Alana, kde ona vypomáhala s administratívnymi prácami. Zaľúbili sa do seba. V roku 2018 si spolu kúpili byt. „Smejem sa, keď mi niečo donesie kuriér alebo sa u nás objavia podomoví obchodníci a pýtajú sa, či je doma mama alebo otec,“ približuje svoj bežný život.

O ruku ju Jonathan požiadal v júni 2020 a v decembri prirodzene otehotnela. "Video na TikToku, kde som takmer v deviatom mesiaci tehotenstva, malo viac ako štyri milióny videní za menej ako 48 hodín a stalo sa virálnym. Vyvolalo to aj veľmi zlomyseľné komentáre,“ povedala. Hlúpe a neslušné poznámky si už nevšíma. „Čas venujem vzdelávaniu ľudí a vysvetľovaniu, že by mali premýšľať skôr, ako začnú písať. Je mi ľúto tých, ktorí na mňa útočia – keby si ich dcéra prešla tým, čím som si prešla ja, rozmýšľali by inak. A je to pre mňa aj šanca zvýšiť povedomie o mojej rakovine a jej účinkoch,“ podotkla.

Synček Flynn prišiel na svet plánovaným cisárskym rezom pre jej útlu postavu. „Nie všetky veci na svete sú super. Rakovina má dlhodobý vplyv. Žijem s emetofóbiou, strachom zo zvracania, ktorý bol vyvolaný chemoterapiou, ktorú som podstúpila. Tiež stále trpím úzkosťou a depresiou, ale vediem kampaň za zvýšenie informovanosti a za normálny život. Napriek tomu viem, po tom, čím všetkým som si prešla a zažila, že sa môžem na trollov pozerať zvrchu a ignorovať ich,“ dodala.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia