Pandemickú OČR je možné poberať aj počas prázdnin

Pandemickú OČR je možné
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-13 16:00:00 |

V niektorých životných situáciách možno dostávať zo Sociálnej poisťovne dávku pandemické ošetrovné aj počas letných školských prázdnin. Informoval o tom hovorca poisťovne Martin Kontúr.

Môže sa tak stať v prípade detí materských škôl, ktoré budú počas prázdnin príslušným orgánom uzatvorené, alebo ak takéto dieťa ochorie a potvrdí to lekár. Nárok na dávku vznikne aj v prípade školopovinných detí do 16 rokov, ktoré ochorejú a potvrdí to lekár. S dávkou tiež môžu rátať poistenci detí do 11 rokov, ktorým lekár nariadi karanténu alebo izoláciu, spresnil hovorca.

Počas školských prázdnin, od 1. júla do 31. augusta, nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy nevzniká, keďže je zatvorená na základe školského zákona bez ohľadu na pandemickú situáciu. Ak však školopovinné dieťa do 16 rokov počas prázdnin ochorie, bez ohľadu na  druh ochorenia mu môže vzniknúť nárok na pandemické ošetrovné, informuje poisťovňa.

Dávku mu po splnení zákonných podmienok bude Sociálna poisťovňa vyplácať za obdobie, ktoré v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár. Ak ochorie dieťa 16 a viacročné, vznikne mu nárok na bežné ošetrovné za najviac 14 kalendárnych dní, vysvetľuje Kontúr. Aj toto ochorenie na tlačive žiadosti potvrdzuje lekár.

Deti, ktoré navštevujú materskú školu, nemajú školský rok rozdelený na vyučovanie a prázdniny. Ak je cez prázdniny škôlka uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu, teda regionálneho úradu verejného zdravotníctva, zriaďovateľa či riaditeľa, nárok na pandemické ošetrovné poistenci budú mať. Rovnako môžu dávku dostávať aj v prípade, ak dieťa ochorie a potrebu ošetrovania v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár.

Počas prázdnin sa postup žiadosti o dávku nemení, zdôraznil hovorca. Poistenci, ktorí ošetrujú choré dieťa, žiadajú pobočku Sociálnej poisťovne o ošetrovné prostredníctvom originálu žiadosti potvrdeného lekárom. Tí, ktorí sa starajú o zdravé dieťa, pretože zariadenie, ktoré navštevuje, je uzatvorené príslušným rozhodnutím, žiadajú o pandemické ošetrovné cez elektronický formulár na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Týmto formulárom žiadajú o pandemické ošetrovné aj poistenci, ktorých dieťa do 11 rokov má lekárom cez telefón nariadenú karanténu, respektíve izoláciu.

Povinnosťou poistenca zostáva na konci kalendárneho mesiaca zaslať pobočke elektronický formulár čestného vyhlásenia, kde vyznačí dni, kedy sa o dieťa staral alebo ho ošetroval a mal príjem. Aj tento formulár je na stránke Sociálnej, dodal hovorca.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia