Tento gynekológ je otcom tisícov detí

Tento gynekológ je otcom2021-09-06 00:30:00 |

Niektorí muži splodili desiatky detí, niektorí rekordéri ich mohli splodiť stovky. Ale v prípade detroitského gynekológa a pôrodníka Philipa Pevena sa skloňujú tisícky.

Kontroverzný gynekológ má už 105 rokov, no ešte stále sa teší relatívne dobrému zdraviu. Nepodlomilo mu ho ani vlaňajšie stretnutie s biologickými deťmi, ktoré sa pravdu dozvedeli až v dospelosti. Jedným z jeho detí je aj 61-ročná Jaime Hall, ktorá ako prvá zistila, že jej otcom je práve gynekológ, ktorý mal na starosti umelé oplodnenie jej matky. Rodičia, ktorí ju po celý život vychovávali, navštívili Pevena kvôli počatiu začiatkom 50-tych rokov, keď pracoval v nemocnici Grace. Až do smrti si mysleli, že spermie pochádzali od rodinného priateľa.

„Keď sme uňho aj s ďalšou sestrou zaklopali, bol zhrbený a mal chodítko. Povedal, že má neuropatiu, ale jeho mozog pracoval naplno,“ opísala Jaime stretnutie s biologickým otcom. Nič nezatajoval a dokonca bez okolkov priznal neuveriteľné množstvo takýchto oplodnení. Žien, ktoré počas 40-ročnej kariéry oplodnil svojimi spermiami, boli stovky, možno tisícky. Žiadna z nich to netušila.

Jaime začala po svojom pôvode pátrať v roku 2008 a trvalo jej vyše 10 rokov, než prostredníctvom DNA testov zistila pravdu. Pomohli jej k tomu aj servery Ancestry.com a 23andMe. Keď s jedným z priznaných Pevenových vnukov zdieľala 12,3% DNA, bol to konečný dôkaz. To ju priviedlo k jednej z nevlastných sestier a spolu gynekológa na penzii navštívili v jeho dome v Southfielde v Michigane.

Peven im opísal, ako ženy oplodňoval pomocou pipety svojimi spermiami. „Bol som priekopníkom, viete, bol som prvý, kto kedy robil niečo také," spomína Jaime na jeho slová. Povedal, že nebol jediným lekárom v nemocnici, ktorý robili niečo podobné. On daroval prvýkrát spermie v roku 1947.

Aj keď odhalenie o skutočnom otcovi Jaime šokovalo, v konečnom dôsledku je mu vďačná. „Tie ženy, ktoré za ním prišli, boli zúfalé a on im dal niečo, po čom túžili,“ uviedla pre The Sun. Podľa súčasných štandardov bolo to, čo robil, veľmi neetické. „Vtedy neexistovali také nariadenia ako teraz a ja si naozaj myslím, že sa len snažil pomáhať ľuďom. Bez neho by som tu dnes nebola.“ Uznáva však, že Peven klamal a ľudia by mali poznať pravdu. „Nie každý ju chce poznať, ale ak sa za ňou niekto rozhodne ísť, malo by mu to byť dovolené. Vedieť, kto je tvoj skutočný otec, má obrovské zdravotné a etické dôsledky," skonštatovala.

Spolu s Jaime navštívila svojho biologickéo otca ja Jean Landes, ktorá je od Jaime mladšia o šesť rokov. Ani ona sa naňho nehnevá. O tom, že jej biologickým otcom je Peven, sa dozvedela v septembri 2019.  "Myslím si, že je to naozaj skvelé. Odpovedá to na veľa otázok, pretože som sa nikdy nepodobala na žiadneho zo svojich súrodencov," povedala. Jej ešte žijúci otec Oleh Kostetsky (85) a zosnulá mama sa o totožnosť darcu spermií nikdy nezaujímali. 

Podľa článku z roku 2017 z University of Michigan má Peven za svoju 40-ročnú kariéru v Detroite zásluhu na pôrode približne 9 000 detí. Koľko z nich sa narodilo vďaka jeho spermiám, nevedno. Ako vysvetlil, koncom 40. rokov študenti medicíny a mladí lekári bežne darovali alebo predávali spermie. Keď si Peven zaviedol vlastnú prax, pokračoval v používaní vlastných spermií na pomoc ženám, ktorých manželia mali problémy s neplodnosťou. Keďže absolvoval všetky potrebné testy, vedel, že sú v poriadku na rozdiel od darovaných spermií.

Peven absolvoval v roku 1941 univerzitnú zdravotnícku školu. Keď Spojené štáty začali v decembri 1941 vojnu, dokončoval si lekárske vzdelanie v nemocnici a zdravotnom stredisku Michaela Reeseho v Chicagu. Je posledným preživším z triedy z roku 1941 a najstarším absolventom UM Medical School. Do dôchodku odišiel v roku 1987 vo veku 70 rokov.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia