Máte obaja modré oči? Zistite, či môže byť vaše dieťa hnedooké

Máte obaja modré oči?
Zdroj: thinkstock.com
2019-08-30 00:30:25 |

To, aké oči bude dieťa mať, závisí od pigmentácie dúhovky. To, že ocino má hnedé a dieťa zelené vôbec nemusí znamenať, že je poštárovo :)

Množstvo pigmentu a jeho rozloženie je geneticky dané. Neznamená to však, že modrookí rodičia budú mať modrooké ratolesti či zelenookí zelenooké. Keďže po narodení majú bábätká ešte málo farebného pigmentu melanínu, všetky majú najprv svetlomodrú farbu očí. Dôvodom je to, že pigmentácia očnej dúhovky ešte nie je ukončená. To, aká farba očí bude dieťa v živote sprevádzať, bude jasné medzi šiestym až osemnástym mesiacom. Závisí to od vplyvu slnečného žiarenia.

Ak má jeden z vás tmavé oči, je pravdepodobné, že budete mať tmavookého potomka. Tmavá farba je totiž dominantná. Genetika je však veľmi zložitá veda a tak nie je vylúčené, že tmavooký rodič bude mať dieťa so svetlými očami. Len pravdepodobnosť je nižšia. Isté je však to, že ak máte obaja modré oči, hnedookú ratolesť mať nebudete. Aj kombinácia modrých a zelených očí túto možnosť vylučuje. Rodičom s modrými a hnedými očami sa zase nenarodí zelenooký potomok.

Ak vás zaujíma, akú farbu očí u svojej ratolesti môžete očakávať, zistite to z priloženej tabuľky.

Niektorí ľudia majú každé oko inej farby. Hovorí sa, že majú výnimočné schopnosti. V každom prípade vyzerajú jedinečne. Ak už niekto rozdielne oči má, nedá sa očakávať, že raz sa to zmení a budú rovnaké.

Naopak, u človeka s rovnakou farbou očí sa môže stať to, že vplyvom určitých okolností sa jedno oko môže zmeniť. Dôvodom je napríklad ochorenie alebo zápal dúhovky. Niekedy môže dokonca na dúhovke začať rásť znamienko. 

Prečítajte si tiež:

Obaja ste hnedookí a drobec má oči modré? Toto je dôvod

Toto s vaším bábätkom urobí polhodina vonku

 

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia