Novorodenecká reč: Naučte sa rozoznávať týchto 5 "slov"

Novorodenecká reč: Naučte sa
Ilustračné foto
Zdroj: wikimdia commons.com
2019-04-04 00:30:12 |

Zažil to každý novopečený rodič. Bábätko plače a plač je čoraz intenzívnejší, dospelý sa ho snaží všemožne upokojiť, ale väčšinou márne. Nevie totiž, čo chce dieťa svojím plačom povedať.

Sú chvíle, v ktorých by ste dali takmer čokoľvek, aby ste bábätku porozumeli? Máme pre vás malý návod, ako zistíte, čo vám chce drobček povedať. Ide o univerzálny jazyk detí nazývaný „Dunstan Baby Language“.

Čo je „Dunstan Baby Language“?

Priscilla Dunstan je Austrálčanka, ktorá má extrémne vyvinutý talent na zvuky. Vďaka tomu bola schopná objaviť vo výkriku svojho syna Thomasa vzory „detskej reči“, ktorú skúmala v štúdiách. Pozorovala viac ako 1 000 detí a  potvrdilo sa, že konkrétny zvuk má špecifický význam. Po takmer desiatich rokoch výskumu nielen v Austrálii, ale aj po celom svete boli zvuky formálne klasifikované a vytvorili tak „Dunstan Baby Language“ - systém, ktorý umožňuje rodičom chápať a reagovať na potreby bábätiek vo veku od 0 do 3 mesiacov.

Tajný jazyk detí

Plač je spôsob, akým deti, najmä novorodenci, komunikujú so svojimi rodičmi. „Dunstan Baby Language“ učí rodičov počúvať a dešifrovať „detskú reč“ pred tým, než začnú plakať.

1 „Néh“ znamená „Som hladné“

Sací a prehĺtací reflex sú dva najprirodzenejšie reflexy u drobčekov. Hneď ako začne byť dieťa hladné, očakáva niečo, čo bude môcť sať. Hľadá prsník. Otáča hlavičkou sem a tam a jazykom si oblizuje pery. Ústočká má otvorené. Jazykom naráža na horné podnebie, čím sa vytvára podtlak a vzniká tento mliaskavý zvuk.

2. „Éh“, teda „Potrebujem si grgnúť“

Keď je žalúdok plný vzduchu, môže to dieťa nepríjemne tlačiť. Niektoré deti sa doslova zvíjajú, aby vzduch vypudili, ale kým dieťa leží, neuľaví sa mu. Pre tento plač je typický tlak, ktorý spôsobuje vzduch v brušku. Slovko Eh je tak vydávané pod tlakom a niekoľkokrát za sebou.

3. „Ovh (Auh alebo tiež Oh),“ zvuk podobný zívaniu, ktorým naznačuje „Chce sa mi spať“

Spať sa deti nemusia učiť, ale samostatné zaspávanie nie je ich silnou stránkou. Tak je to však správne. Detičky zaspia tam, kde sa cítia v pohode a v bezpečí, teda u mamičky. Unavené bábätká robia typické pohyby – pretierajú si oči, siahajú si na uško alebo sa škrabú na hlave. Pre plač z únavy je tiež typické zívanie, ktorým sa tvorí zaguľatený zvuk. Ústa má pritom dieťa pootvorené do oválu.

4. „Éairh“ naznačuje bolenie bruška

Ak dieťa vydáva tento zvuk, máva červenú tvár stiahnutú v kŕči a horné viečka tlačí k sebe. Tento zvuk je dôsledne sprevádzané stresovým plačom.

5. „Heh“ vydávajú deti, ktoré sa necítia dobre

Tento zvuk vydajú ústa pri vydychovaní. Malé deti tento zvuk vydávajú, keď sa necítia komfortne – je im zima, potia sa alebo majú plnú plienku.

Lúštiť reč dojčaťa musíte začať čo najskôr, ešte pred tým, než príde k veľkému plaču. Vtedy má ešte svoje typické črty a ak správne neodpoviete, príde k nemu. Dunstanová ho označuje ako hysterický a ten je už nečitateľný.

Rozlúštenie novorodeneckej „reči“ vyžaduje určitú prax, pretože každé dieťatko je iné. Tým, že reč drobčeka aktívne počúvate, začnete chápať, čo sa vám snaží povedať. V prvom týždni po narodení dieťaťa by sa rodičia mali naučiť rozpoznávať tri najdôležitejšie zvuky, ktoré signalizujú hlad, únavu a potrebu odgrgnúť si. Keď sa vám podarí identifikovať ich, v druhom týždni môžete prejsť na ďalšie dva.

V prvých troch mesiacoch okrem vyššie uvedenej „reči“ sa bude detská slovná zásoba rozširovať o  „ooh“ vyjadrujúce prekvapenie, ktoré bude spojené s trepotaním nožičiek a ručičiek. Samozrejme, pribudne aj veľa úsmevov. A čo to znamená? Že váš drobec je šťastný. 

Prečítajte si tiež:

Týchto 10 vecí by sme mali dodržiavať pri návšteve novorodenca

7 vedeckých dôkazov, čo dokážu bábätká

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kh
Zdroj: family-boutique.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia