Deti na dovolenke: Čo s jedlom?

Deti na dovolenke: Čo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-08-10 17:30:39 |

Dilema všetkých rodičov chystajúcich sa s deťmi na dovolenku začína už pri balení, to najhoršie však prichádza s plánovaním detského jedálnička.

Čo by v jedálničku určite nemalo chýbať a ako si poradiť aj s tým najprieberčivejším jedákom?

Počas leta sa mnohí z nás vydajú oddychovať k moru. Pláž, slnečné počasie a nové exotické chute sú naozaj veľkým lákadlom. Rodičia to však môžu vidieť aj inak, pretože majú plnú hlavu starostí, ako prestravovať deti. Často ich totiž nevyriešia ani all inclusive pobyty – drobci, zvyknutí na „domácke“ chute vedia byť poriadne prieberčiví! Neraz preto ustúpia a namiesto jedla plného potrebných živín a vitamínov im jednoducho naservírujú porciu dobre známych hranoliek (či iných polotovarov). Raz darmo, nespokojné dieťa presvedčí aj skalných prívržencov zdravej stravy. Ako nenarušiť jeho jedálniček a životosprávu, donútiť ho, aby jedlo počas dovolenky všetko potrebné a pritom ulahodiť jeho maškrtnému jazýčku?

Vyberte zo špajze

Ani pri tých luxusnejších dovolenkách sa netreba spoliehať na to, že tamojšia strava bude našim najmenším chutiť. Vhodné je, ak si spolu so zoznamom oblečenia a ostatných vecí spravíte podobný – so surovinami a produktmi, ktoré má váš drobec rád. Rozhodne tým nič nepokazíte, rodičovstvo si plán B na každú príležitosť predsa vyžaduje. Zbaľte si aspoň:

  • Obľúbené ovocné výživy – výhodnou sú známe chute, ktoré drobec pozná a chutia mu
  • Oriešky, zmesi a semiačka – zasýtia v čase najväčšej krízy, keď dieťa prepadne hlad napríklad na pláži či výlete
  • Cereálie – ani v najlepšom hoteli nemusia mať tie správne, preto zabaľte balíček na prípadné raňajky
  • Bylinkový čaj – napríklad mätový či kamilkový, ktoré pomôžu s trávením
  • Cereálne tyčinky bez pridaného cukru

Stavte na trvanlivé produkty, ktoré sa ľahko skladujú a neuškodí im prípadné teplo. Pokiaľ cestujete autom, nezabudnite dať vhodné potraviny do chladiaceho boxu. Ak sa aj drobcovi niečo znepáči, nerobte si z toho ťažkú hlavu. Aj vy si predsa chcete oddýchnuť, nie iba stáť za sporákom a vyvárať pre ostatných členov rodiny. Už naše staré mamy vraveli, že „hlad je najlepší kuchár“, vedzte, že aj vaše ratolesti si na stravu počas dovolenky určite zvyknú.

Náš tip

Plánovať dovolenku s malými detičkami je pre mnohých rodičov obrovská starosť. Nečudo, že neraz radšej z letných plánov upustia. Najčastejším problémom sú práve príkrmy pre drobca. Vyskúšajte napríklad dojčenské pokrmy a výživy OVKO, ktoré možno podávať deťom už od ukončeného 4. mesiaca. Vybrať si možno z ovocných i zeleninových príchutí. Pokiaľ vek dieťatka dovoľuje v jedálničku i mäso, môžete sa spoľahnúť na hotové jedlá s kuracím, morčacím alebo teľacím. Hotové jedlá a výživy obsahujú najkvalitnejšie suroviny spĺňajúce prísne normy a odporúčania pediatrov. 

Prečítajte si tiež:

Top 5 potravín pri ceste autom na dovolenku

Pripravte si lekárničku na dovolenku


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia