Takto s dieťaťom na šmýkačke nikdy nejazdite

Takto s dieťaťom na
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-29 00:30:00 |

Posadiť si na šmýkačke dieťa na kolená a spustiť sa spoločne dole je oveľa nebezpečnejšie, ako by ste si mysleli. Odborníci rodičov varujú, aby to nikdy nerobili.

Na prvý pohľad vyzerá jazda s dieťaťom na kolenách bezpečnejšie ako nechať ho na šmýkačke samotné, no nie je to tak. Podľa odborníkov z American Academy of Pediatrics spoločným šmýkaním zvyšujete pravdepodobnosť úrazu – najčastejšie sú to zlomeniny nohy, no neraz doplatí na to ruka alebo hlava.

Dôvodom je vyššia hmotnosť, ktorú rodič s dieťaťom na kolenách majú. Keby sa dieťa šmýkalo samo, hrozilo by len minimálne nebezpečenstvo úrazu. Aj pri zachytenej nohe je pri nižšej hmotnosti, ktorú dieťa má, len malá pravdepodobnosť úrazu. Sila detského pohybu totiž nie je taká intenzívna, ako keď si drobca posadí na šmýkačke na seba rodič.

Napríklad od roku 2002 do roku 2015 sa zranilo na šmýkačkách v USA viac ako 350-tisíc detí, z toho väčšina boli batoľatá od 12 do 23 mesiacov, ktoré sedeli pri šmýkaní rodičom na kolenách.

„Veľa rodičov jazdí s malými deťmi na kolenách a vôbec si neuvedomujú, čo by im mohli spôsobiť,“ konštatuje profesor Charles Jennissen z University of Iowa. Vo väčšine prípadov podľa neho rodičia nemali ani poňatia o tom, že práve tento spôsob jazdy spôsobil dieťaťu takéto zranenie. „Často hovorili, že keby to vedeli, určite by s dieťaťom na kolenách nejazdili,“ dodáva.

Okrem toho, aby rodičia nejazdili s deťmi na šmýkačke, odborníci odporúčajú dbať aj na vhodné oblečenie. Vyhýbať by ste sa mali všetkému, čo sa môže na šmýkačke zachytiť. Dobrým nápadom nie sú šnúrky či rôzne ozdobné prvky na oblečení.

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia