Psychologička: Samoživiteľky by sa nemali snažiť byť mamou aj otcom naraz

Psychologička: Samoživiteľky by sa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-14 00:30:15 |

Byť samoživiteľkou nie je jednoduché. Nielen, že mamám v tejto neľahkej situácii často chýbajú peniaze, ale neraz sa na ne nazerá ako na nezodpovedné ženy.

„Samoživiteľky môžu mať často pocit, že sú najhoršími matkami na svete a nepostarali sa o to, aby ich deti mali úplnú rodinu,“ vraví psychologička Šárka Kučerová. Z matky samoživiteľky sa  často razom stane osoba, ktorá zostane na všetko sama. Musí platiť nájom, pokryť náklady na výchovu detí a do toho sa o ne ešte dostatočne starať. K tomu musí veľakrát vymáhať alimenty a spoliehať na to, že dostane nejakú podporu od štátu. V tejto situácii si ženy kladú voči sebe vysoké očakávania. Chcú všetko zvládnuť a zároveň na sebe nedať znať, že je to veľmi náročné. Majú strach požiadať o pomoc svojich blízkych a snažia sa zastávať rolu matky aj otca. To je však podľa psychologičky zle.

„V prvom rade by sa nemali snažiť o to, aby boli matkou aj otcom. To však neznamená, že nenastavia dieťaťu žiadne hranice. Dieťa by malo poznať svoje hranice v jednotlivých oblastiach a poznať aj dôsledky ich prekročenia. Vďaka tomu sa môže naučiť zodpovednosti,“ radí Šárka Kučerová, ktorá je zároveň garantkou Projektu sebadôvery Dove,

Miesto toho, aby samoživiteľky suplovali rolu otca, by mali podľa Kučerovej nájsť v okolí nejaký dobrý mužský vzor, ktorý môže deťom chýbajúceho otca čiastočne nahradiť. Môže ísť o strýka, trénera či skautského vedúceho. Dôležité je, aby malo dieťa možnosť získavať reálnu skúsenosť s pozitívnou reakciou zo strany muža na neho samotné.

„Chýbajúce vzory môžu samozrejme suplovať aj prarodičia. Ako dôležití sú, dokladá samozrejmosť, s ktorou si predovšetkým malé deti dokážu za babičku a deda adoptovať aj ľudí mimo okruh svojej rodiny, pokiaľ im tí vlastní chýbajú, “ komentuje Katka Novotná z Akadémia rodičovstva. 

Nízke sebavedomie a skrývanie emócií

V snahe byť pre dieťa čo najdokonalejšou matkou môže žena niekedy pred dieťaťom skrývať plač, zlosť či únavu. Miesto toho sa tvári ako „supermama“, ktorá nemá žiadne potreby. „To je veľmi nebezpečné pre ženu a jej dieťa. Matka by mala s dieťaťom o svojich emóciách hovoriť predovšetkým otvorene. Syn či dcéra sa potrebujú učiť, že je v poriadku mať nejaké potreby a adekvátne na ne reagovať. Rovnako sa tak musia naučiť pracovať s emóciami,“ hovorí Kučerová.

Mama by mala dieťaťu vysvetliť, prečo je smutná, plače alebo na čo má zlosť. Môže sa mu bez problémov zveriť, že je toho na nej v poslednej dobe veľa. Ale zároveň by nemala vinu hádzať na dieťa a jasne mu povedať, že za to nemôže. Pokiaľ potomok vidí u svojej matky len negatívne emócie a netuší, prečo sa to deje, tak si podľa psychologičky automaticky myslí, že je to jeho vina.

Samoživiteľky majú často pocit, že sú okolím vnímané „inak“. Sociálne stigma, ktoré je okolo osamotených matiek v spoločnosti vytvorené, im príliš nepridáva. Ženy tak trpia vnútornou neistotou, nízkym sebavedomím a pocitom viny, že si za všetko môžu samy. Toto tvrdenie môžu počúvať od okolia alebo od predchádzajúcich partnerov. Zároveň môžu mať pocit samoty a obavu, že o ne už nikto nebude stáť, preto sa zoznamujú horšie.

„Matka samoživiteľka by mala hlavne nájsť akýkoľvek spôsob, ako si môže aj sama dobíjať baterky. Priznať si, že jej rola nie je ľahká a dokázať sa za to oceniť, dodať si uznanie. Často počúva, čo by mala robiť inak a v čom je nedokonalá. Miesto toho by si mala priznať, že odvádza naozaj dobrú prácu a robí to najlepšie, čo v danej situácii urobiť môže,“ uzatvára psychologička.

Je zrejmé, že to osamotené ženy pri výchove detí nemajú ľahké. Chýba im partner, ktorý by ich v ťažkých chvíľach podržal a pomyselnou guľou na nohe je pre ne nízke sebavedomie a vnútorný pocit, že všetko musia zvládnuť samy. Pokiaľ chcete zo svojej dcéry vychovať sebavedomú ženu, ktorá by v najhoršom prípade zvládla aj rolu matky samoživiteľky, pozrite sa na rodičovskú príručku Sama sebou alebo si prečítajte web Akadémie rodičovstva.

Prečítajte si tiež:

8 viet z úst rodičov, ktoré im  môžu zničiť sebavedomie

Otec ovplyvňuje život dcéry viac ako by sa zdalo


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia