8 viet z úst rodičov, ktoré môžu deťom zničiť sebavedomie

8 viet z úst
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-18 15:30:33 |

Sebavedomie. Krehká súčasť každého človeka, ktorá sa môže veľmi ľahko zničiť a zmiznúť. Stačí k tomu len pár nevhodných viet, ktoré vedia dotyčných poriadne porezať na duši a ublížiť.

Narušené sebavedomie sa veľmi ťažko získava späť. Pritom všetko začína už v detstve vo vzťahu a komunikácii medzi dieťaťom a rodičom. Akých viet by sa pri výchove mali rodičia v mene zdravého sebavedomia dieťaťa určite vyvarovať?

Opakovanie histórie?

Spomeňte si na svoje detstvo. Pamätáte si nejakú výčitku rodičov, ktorá sa vám vryla hlboko do pamäte a pri spomienke na ňu cítite nepríjemný pocit? S takými vetami sa v živote stretol snáď každý. A i keď si teraz možno hovoríte, že keď raz budete rodičmi, tak nič také z úst nikdy nevypustíte, zrejme sa mýlite.

Kde je problém?

Nie nadarmo sa hovorí: Šťastná matka, šťastné dieťa. „Pokiaľ je mamička nespokojná sama so sebou, môže tieto pocity nevedome prenášať i na svoje deti, ktoré sú v nízkom veku veľmi citlivé na komentáre a hodnotenia dospelých,“ uvádza Šárka Kučerová, psychologička a garantka Projektu sebadôvery Dove. Mamy mnohokrát vidia v svojich dcérach seba, radia im ako žiť a tlačia ich tam, kde by samy chceli byť. Tým sa ale mladé dievčatá „dusia“, nemajú priestor rozvinúť samy seba a vznikajú konflikty, ktoré môžu preniesť ranu v podobe zničeného sebavedomia dieťaťa. Dobrý však nie je ani druhý extrém v podobe mamičiek, ktoré so svojimi deťmi nekomunikujú a nezaujímajú sa o ich starosti, prípadne tie, ktoré vlastné deti podplácajú sladkosťami, darčekmi alebo peniazmi, aby mali „pokoj“. Všetky tieto varianty sú zdrojom rizikového správania u detí.

Zničujúci nemiestny komentár

Väčšina rodičov si neuvedomuje, že jednou nevhodnou poznámkou môžu úplne zničiť sebavedomie svojich detí. Napríklad dievčatá v puberte hľadajú svoju identitu, cestu, ktorou by sa chceli v živote začať uberať a predovšetkým sa usilujú nájsť svoje miesto medzi ostatnými. Nasledujúcimi vetami by im rodičia mohli túto cestu značne skomplikovať.

  1. Čo to máš zase na sebe? / Pozri sa ako vyzeráš.
  2. Strašne si pribrala, rob so sebou niečo!
  3. Hrdá na teba budem, keď niečo dokážeš.
  4. Nezaujíma ma čo máš za známku zo Slovenčiny! Povedz mi, čo matika?
  5. To nezvládneš. / Nemáš na to.
  6. Keby sme ťa nemali, všetci by sme mohli spokojnejší!
  7. Túto sukňu/ nohavice/ topánky / tielko si s tvojou postavou rozhodne nemôžeš dovoliť.
  8. Na to si veľmi malá/ veľká/ tučná/ škaredá/ hlúpa..

Zdravá komunikácia

Slová dokážu ublížiť. Rodičia niekedy nemiestny komentár vypustia síce nevedome, to ale nič nemení na tom, že pokiaľ sa témou kritiky stane napríklad hmotnosť, mohla by u dcéry začať vznikať nenávisť k vlastnému telu a z toho prameniace poruchy príjmu potravy. Dievčatá sú obzvlášť v predpubertálnom veku a puberte na nevhodné slová veľmi citlivé. Dôležité preto je, aby rodičia počúvali svoje dcéry, aby spolu komunikovali so vzájomnou úctou a rešpektom i keď sa im niečo nepodarí a dávajú im možnosť prejaviť svoju vlastnú jedinečnosť. Niekedy je však veľmi ťažké nájsť si k deťom v tomto období cestu. Poslúžiť vám môže aj táto bezplatná príručka, ktorá sa nachádza na stránkach projektu sebadôvery Dove. 

Prečítajte si tiež:

7 krokov ako učiť dieťa sebauvedomeniu

Vychovajte z detí slušných ľudí: Vyvarujte sa týchto chýb

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia