Toto je 10 najdôležitejších zásad správnej mamy

Toto je 10 najdôležitejších
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-12 00:30:28 |

Hovoríte si pravidelne, že už budete naozaj cvičiť, chodiť s deťmi častejšie do prírody či venovať sa kultúre? Obvykle to nevychádza. Nevadí, nastavte si priority a váš život sa zmení.

Niekedy má každá mama pocit, že si toho naložila na plecia priveľa. Byť nielen dobrou mamou, ale aj manželkou, kolegyňou, kamarátkou, dcérou či sestrou, to si občas vyžaduje také kombinatorické schopnosti, že až... Niekedy zbytočne kričíme a sme nepríjemné, lebo jednoducho pre mnnožstvo povinností strácame pôdu pod nohami. Treba spomaliť a myslieť v prvom rade na seba! Určite to poznáte aj vy - keď je spokojná a šťastná mama, spokojná a šťastná je celá rodina. 

1. Hľadajte krásne momenty každý deň

Sú dni, ktoré by ste najradšej vymazali – deti zaspia do školy, pes ochorie, na ráno zostali ratolestiam úlohy z prechádzajúceho dňa, zabudli ste odložiť do chladničky hrniec plný parádneho gulášu... V každom dni sa však dá nájsť niečo príjemné, len treba otvoriť oči. Užite si každý krásny okamih, ktorý sa vám naskytne – úsmev dieťaťa po zobudení, rozkvitnutý kvet pri ceste, slnečné lúče či snehové vločky.

2. Naučte sa povedať NIE

Mamy majú v sebe niečo, čo im často bráni odmietnuť komukoľvek pomoc, aj keď ten druhý ju až tak nepotrebuje. Začnite trénovať a pokojne povedzte NIE bez toho, aby ste sa za to ešte aj ospravedlňovali. Nie, nemôžem si to dovoliť... Nie, nemôžem ti zaviazať šnúrky... Nie, neodveziem ťa na druhý koniec mesta... Nie, nemôžem ti upiecť na poslednú chvíľu tvoj obľúbený koláč... Skúste to, uvidíte, že to ide. Nie, nie, nie. Naozaj to nie je až také ťažké.

3. Neriešte stále svoju postavu a zdravú výživu

Pokojne občas zhrešte a nevyčítajte si, keď nepôjdete do posilňovne. Uvoľnite sa, dajte si to, na čo máte chuť a namiesto hodín bodyformingu, posilňovania či pilates sa viac pohybujte s deťmi.


10 zásad, ktorých by sme sa mali držať pri výchove


4. Máte doma viac detí? Trávte občas čas s každým osamote

Nájdite si priestor na každú ratolesť. Dieťa ocení, ak vás má aspoň pár okamihov iba pre seba. Nie je to vždy ľahké, no určite sa to dá. Je to úžasné, o koľko menej otravné dokážu deti byť, keď nemusia súťažiť so súrodencami o vašu pozornosť. Nemusí ísť o žiadne špeciálne výlety a akcie, stačí, ak ratolesť zoberiete so sebou do obchodu, na poštu či ku kaderníčke.

5. Prestaňte súťažiť s ostatnými matkami

To, že vaša kamarátka pripravuje pre svoje deti tie najzdravšie a najchutnejšie koláčiky na svete, nerobí vaše v obchode kúpené keksíky horšími a z vás horšiu matku. Nemusíte byť vo všetkom dokonalá. Jednoducho ste taká aká ste a vážte si samu seba za to, čo dokážete vy. Ak by ste s vašou dokonalou kamarátkou trávili viac času, zistili by ste, že vôbec nie je až taká dokonalá, ako si myslíte.

6. Nezaťažujte sa zbytočnosťami

Všimli ste si trochu špiny na koberci alebo „oťapkané“ okná a hneď ste z toho nervózna? Kašlite na to. Myslíte, že záleží na tom, či váš syn nosí tri rovnaké tričká deň čo deň? Nie, nezáleží. Zbavte sa myšlienok na zbytočnosti a zamerajte sa na to, čo je naozaj dôležité.

7. Foťte svoje deti

Zábery z detstva patria k tým najkrajším, aké existujú. V každodennom zhone niekedy zabúdame zvečňovať našich roztomilých šarvancov, no neskôr to možno oľutujeme. To, čo je dnes pre nás samozrejmosťou, bude o pár rokov patriť k najväčším pokladom.

8. Nájdite si čas fotky pretriediť, zálohovať a aspoň časť dať vytlačiť

Technika nie je dokonalá a ak zábery len tak „hádžeme“ do nejakého foldra, môžeme o ne ľahko prísť a o pár rokov už nikto nebude tušiť kde a prečo vznikli.

9. Smejte sa viac

Usmievajte sa na deti, na manželov, na ľudí, ktorých stretávate, aj na seba. Smiech je lepší ako plač a stojí za to.

10. Starajte sa o seba

Urobte všetko pre to, aby ste si aspoň sem tam mohli dopriať kaderníčku, kozmetičku alebo si kúpili niečo nové. Okrem príjemne strávených chvíľ robíte niečo pre seba aj pre deti do budúcnosti. Dávate tým signál - mamina, ktorá sa vie postarať o seba, sa vie postarať aj o deti. Okrem toho, upravená mama je pre ratolesti inšpirujúca.

Prečítajte si tiež:

3-krát ako byť "matka kamoška", no neprekročiť hranice

Byť mamou je ako mať 3 práce a manžel ju stresuje viac než deti

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia