3-krát ako byť "matka kamoška", no neprekročiť hranice

3-krát ako byť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-21 00:30:36 |

Najväčšou chybou mnohých súčasných mám je to, že sa pokúšajú byť svojim deťom tou najlepšou kamarátkou. Dieťa však vo vás potrebuje rodiča, nie vaše priateľstvo!

Keď zbadáte na pôrodnej sále svojho drobca, ostanete v nemom úžase. Ste ohromená tými maličkými ručičkami, božskými očkami. Zamilujete sa na prvý pohľad a všetko ostatné na svete je irelevantné. Chcete byť najlepším rodičom a ešte lepším priateľom vášho bábätka. Chcete mu dať modré z neba.

STOP! Hneď na začiatku je dôležité si uvedomiť, že vaše dieťa vás bude milovať aj bez toho, aby ste sa stali jeho kamarátom, s ktorým bude v budúcnosti zdieľať tie naintímnejšie dôvernosti.

Myšlienka, byť rodič kamarát, tu už je dobrých dvadsať rokov. Mnohí rodičia to skúšali a výsledky? Ukázali to, čo už asi tušíte: NIE JE to veľmi dobrý nápad.

To, že necháte svoju šesťročnú ratolesť do noci sedieť pri elektronike, pozerať film alebo jej dovolíte ísť večer do postele kedy chce, z vás nerobí toho najlepšieho rodiča kamaráta, práve naopak. Život funguje v rovnováhe. Dobro a zlo, svetlo a tma, pravda a lož, rodičia a deti.

Deti budú vždy deti. Sú to malé nevinné bytosti s veľkým srdcom a túžbami a rodičia musia byť rodičmi, a to znamená dokázať nastaviť hranice a pravidlá.

1. Deti potrebujú disciplínu

Je v poriadku, ak sa so svojím dieťaťom kamarátite, dokážete sa naladiť na jednu vlnu, viete, čo ho baví a čo nie. No pozor! Hneď, ako deklarujete, že ste najlepším kamarátom dieťaťa, staviate ho vo vašom vzťahu do úlohy autority. Deti v každom veku však potrebujú predovšetkým kompetentného rodičia, niekoho, kto zasiahne v prípade ťažších rozhodovaní.

Navyše, ak sa budete dieťaťu príliš vnucovať so svojím kamarátstvom, bude nahnevané a pošle vás niekam. Neberte si to vôbec osobne, neznamená to totiž, že by vás nemilovalo. Len si chce uchovať vlastný priestor a vás aj naďalej považovať za rodičov, takže má vo finále možno viac rozumu ako vy.

2. Kamarátstvo medzi dospelými a deťmi

Hranice medzi tým, čo je akceptovateľné zdieľať s deťmi a čo už by ste si mali nechať pre seba, sú pomerne tenké. Zvlášť v prípade, že chcete byť „matka kamoška“. Niektoré aspekty svojho dospelého života si nechajte pre seba a nezaťažujte nimi svojho potomka, nezaslúži si predčasne dospieť.

Mamám kamarátkam je potrebné zakázať so svojimi deťmi rozoberať vzťah s manželom. Do toho, či otec zarobí málo peňazí a že vás štve, že sa vám nedarí "spraviť" súrodenca, že otec včera dorazil neskoro z krčmy, deťom naozaj nič nie je. Nerobte si z dieťaťa dôverníka! Mätie ho to a nevie, či je teda otecko zlý, vy „ublížená obeť“ alebo ako to vlastne je. To vy musíte svoje dieťa vypočuť, kedykoľvek za vami príde.

3. Konflikty medzi rodičmi a deťmi

Konflikty sa v živote stávajú. Deti sa medzi sebou pohádajú a väčšinou si na druhý deň na to ani nespomenú. Ak sa rozhádate vy a vaša ratolesť, dôjde na výčitky, ktoré môžu natrvalo zničiť váš vzťah. Na druhú stranu, ak svoje dieťa vychovávate správne, rozhádate sa ako kamarát rodič a dieťa, môžete si povedať aj veci, ktoré by u kamarátov z triedy neprešli. Komunikácia je potom v mnohých ohľadoch jednoduchšia. Byť rodič aj kamarát sa dá. No neusilujte o pozíciu najlepšieho kamaráta navždy. Nechajte dieťaťu priestor nájsť si najlepšieho kamoša medzi rovesníkmi. Už za tú slobodu vás bude vaše dieťa milovať - ​​navždy.

Prečítajte si tiež:

Toto je 10 znakov zlého rodičovstva: Nájdete sa tu aj vy?

8 vecí, ktoré by deti vedieť nemali

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: twominuteparenting.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia