Byť mamou je ako mať 3 práce a manžel ju stresuje viac než deti

Byť mamou je ako
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2019-03-11 13:30:24 |

Mamy sú hrdinky, ktoré pracujú 24 hodín denne a aby to nestačilo, nakladajú im ešte aj manželia. Tí im spôsobujú viac stresu než všetky deti dokopy.

Vydatá žena s deťmi veru nemá na ružiach ustlané a je viac ako jasné, že má viac stresu ako slobodná kamarátka. Je pravdepodobné, že ju častejšie bolieva hlava, býva unavená a častejšie pôsobí nahnevane. Čím to je?

Výskumy potvrdili, že starostlivosť o deti a o rodinu zaberá omnoho viac času a energie ako práca na plný úväzok. Matky na materskej či rodičovskej vstávajú v priemere o 6:23 ráno a s povinnosťami končia o 20:31. Ich „pracovný“ týždeň tak trvá neuveriteľných 98 hodín, čo je dvaapolkrát viac než čas strávený v práci. Na seba zostáva mamám denne niečo málo cez jednu hodinu, čo využijú napríklad na najedenie sa. A to nehovoríme o mamách, ktoré chodia do práce a musia to skĺbiť so starostlivosťou o rodinu.

Rodičovstvo je vo všeobecnosti naozaj stresujúce. Odborníci však odhalili prekvapujúce zistenie – manželia prispievajú k stresu žien viac ako deti. Podľa jednej zo štúdií to tvrdí až 46 % z nich. Nejde pritom o ženy, ktoré sú podvádzané alebo týrané. Hovorí sa, že muži sa správajú ako deti do 43. roku života, čo sa odráža nielen v detinskom postoji k niektorým problémom a v ich správaní, ale aj pri kontakte s deťmi.

Viac praktických starostí zostáva vo väčšine domácností na pleciach matiek. Riešia výchovu, zdravie, vzdelávanie, sledujú každodennú rutinu detí. Častejšie sú tou „zlou“, lebo dávajú viac zákazov a majú na deti viac požiadaviek. To ovplyvňuje ich vzťah s deťmi a prispieva to ku konfliktu medzi samotnými rodičmi.

Veľkým stresovým faktorom pre manželku a matku sú domáce práce. Podľa štúdie jedna z piatich mám necíti dostatočné spolupodieľanie sa na domácich prácach od manžela. Toto je hlavným zdrojom každodenného stresu. Kým ženy strávia viac času pri domácich prácach, muži ho trávia viac relaxovaním. Práca v domácnosti prináša obom pohlaviam viac stresu ako práca v kancelárii a ak je na to žena sama, jej stres sa zvyšuje.

Zaujímavé je, že medzi bežné povinnosti žien patrí nielen spomínané upratovanie a varenie, ale aj platenie účtov, nákup potravín a plánovanie rodinného rozpočtu. Sú to činnosti veľmi dôležité pre podporu fungovania rodiny, no pre jednu osobu sú obrovskou záťažou.

Na prvý pohľad „taľafatky“, no ak to je takto v domácnosti permanentne – žena má na starosti výchovu detí, upratovanie, varenie, praktický chod domácnosti, je viac ako pravdepodobné, že tento tlak dlhodobo nezvládne. A to ani vtedy, ak muž rodinu dobre finančne zabezpečuje. Samozrejme, nehovoríme o rodinách, v ktorých fungujú opatrovateľky, upratovačky, kuchárky a pod. Tam sú zase iné problémy a starosti.

Ak chcete, aby to vo vašej rodine fungovalo lepšie, odborníci majú niekoľko odporúčaní

  • Vždy majte pred deťmi jednotný postoj - ak jeden rodič niečo zakáže, druhý by mal toto rozhodnutie podporiť. Je potrebné konať spoločne a dohodnúť sa na zákazoch a povoleniach.
  • Zodpovednosť za každodennú starostlivosť o deti zdieľajte spoločne.
  • Manžel by sa mal podieľať na všetkých činnostiach, vrátane domácich prác. Rovnocenné rozdelenie povinností je jedným z hlavných dôvodov úspešného manželstva.

  • Každý z manželov by mal oceniť úsilie toho druhého. Akákoľvek práca je cenná, aj keď nevytvára príjem. Ak sú práce rozdelené na polovicu, urobia sa rýchlejšie a zostávajúci čas môžu manželia tráviť spoločne pri niečom príjemnejšom.  
  • Nezabúdajte, že stres môže viesť k rozvodu a negatívne ovplyvniť zdravie. Preto je dôležité vytvárať v rodine čo najmenej stresu a snažiť sa ťahať za jeden koniec vo všetkých oblastiach rodinného života.

​Prečítajte si tiež:

10 vecí, ktoré sa deti potrebujú naučiť v detstve

Na toto nikdy nezabúdajte, napísal zdrvený otec

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia