Patrí aj vaša ratolesť k týmto 40 percentám?

Patrí aj vaša ratolesť
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-03-03 00:30:46 |

Tak sa zdá, že ľudia chcú žiť nielen bez papierov a záväzkov, ale dokonca mnohým je lepšie aj bez partnera a bez detí. Aspoň tak to vyzerá podľa najnovších čísel.

Kým pred nejakými dvadsiatimi rokmi, ak ste v 25-tke neboli vydatá, chytala vás panika, že zostanete „na ocot“ a neraz sa uzatvárali manželstvá po veľmi krátke známosti, len nech je dievča na poriadku, dnes je všetko inak. To by naše prababičky asi riadne oči vyvaľovali, kam sme sa posunuli. Nielen, že vo veku, keď naše babky či mamy kočíkovali druhé alebo aj tretie dieťa, my len začíname rozmýšľať čo so svojim životom, ale stále viac sa nám páči žiť bez akýchkoľvek papierov a záväzkov. Niet preto divu, že z roka na rok sa rodí viac detí mimo manželstva. Napríklad v susednej Českej republike tvoria takmer polovicu narodených detí, u nás je to o niečo menej. Kým v roku 2007 sa na Slovensku mimo manželstva narodila tretina detí, v roku 2016 ich bolo už 40 %. Ak tento trend bude pokračovať, susedov onedlho dobehneme.

„Trend, kedy sobáš nie je pre páry prioritou, sa ukazuje aj pri žiadostiach o hypotéky. Naša banka poskytuje ročne v priemere až 70 % hypoték práve párom. Pritom za pár je považovaný každý hlavný žiadateľ, ktorý deklaruje, že žije v páre bez ohľadu na to, či manžel bol spolužiadateľom. Po tom, ako v júli minulého roka Národná banka Slovenska sprísnila podmienky na poskytovanie hypoték, na úver vo vyššej čiastke siahnu práve tí, ktorí oň žiadajú vo dvojici,“ poukázala napríklad analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Najviac detí, ktoré sa narodia párom v manželskom zväzku, je v Grécku. Rovnako aj tam, aj v Chorvátsku či na Cypre sa rodí 80 % detí zosobášeným párom. Na vrchole rebríčka v počte narodených detí mimo manželského zväzku sú krajiny ako Francúzsko (60%), Bulharsko a Slovinsko (obe 59 %), Estónsko (56 %), Švédsko (55 %), Dánsko (54 %), Portugalsko (53 %) či Holandsko (50 %).

Zaujímavosťou je, že ľuďom sa nielenže nechce do chomúta, ale dokonca chcú žiť sami. V celej Európskej únii pribúdajú tzv. single domácnosti, kde ľudia žijú bez partnera a bez detí. Kým v roku 2010 bola v únii  len takmer tretina domácností s jednou osobou, rokmi sa ich počet navýšil o 2,4 percenta na 34 percent v roku 2017. Raketovo takéto domácnosti pribúdajú napríklad v Litve. Na Slovensku si zatiaľ držíme jednu z najnižších pozícií - len 22 % z domácností tvoria single ľudia bez detí. Najviac single domácností je v Lotyšsku (43 %), Dánsku (44 %) či vo Švédsku (51 %). Najmenej ich je na Malte (20 %).

Prečítajte si tiež:

12 znakov, že váš vzťah obstojí v skúške času

Koľko sexuálnych partnerov ste mali? Toto je "zdravý" počet

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia