19 tajomstiev párov, ktoré zostanú navždy spolu

19 tajomstiev párov, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-09-01 20:30:00 |

Zaľúbili ste sa, zobrali, prišli deti a s nimi okrem radosti aj množstvo starostí. Neexistuje snáď vzťah, v ktorom to občas nezaškrípe. Ako si ho však aj napriek horším dňom udržať?

Dojíma vás pohľad na staručkých manželov, ktorí sa ruka v ruke vyberú do obchodu či na vychádzku? Túžite to raz zažiť aj vy? Mnohým takáto jeseň život dopriata nie je. Bohužiaľ, určite aj vy poznáte v okolí ľudí, ktorým milovaného partnera zobrala smrť a spoločnú starobu neprežijú. Inokedy stoja za rozdelením ľudí alkohol, drogy, fyzické alebo psychické násilie či gamblerstvo. Nie je však ničím výnimočným, keď dvaja ľudia, ktorí išli do vzťahu s tou najväčšou láskou, nezostanú spolu preto, lebo zistia, že nedokážu spolu fungovať. Znie to síce ako klišé, ale v skutočnosti to klišé nie je – myslite pri tom aj na deti. Možno by stačilo zopár maličkostí a vy zase nájdete k sebe cestu.  Čo radia tí, ktorí vydržali vo vzťahu s jedným človekom desiatky rokov a ešte stále sú schopní povedať, že toho druhého nadovšetko milujú?

1. Nepodceňujte silu otázky, aký mal partner deň

To, že sme spolu už dlhšie, by nemalo znamenať, že sa o toho druhého nezaujímame. Zvyk opýtať sa, čo cez deň prežil, sa nestane o nič menej pekným len preto, že sa stane rutinou. Aj keď ste mali zlý deň a máte pocit, že všetci na vás kašlú, vždy viete, že aspoň partner je tým, koho váš život naozaj zaujíma.

2. Konflikty sú len konflikty

Do toho istého človeka sa možno zaľúbiť znovu a znovu. A to aj napriek konfliktom, ktoré sa medzi vás dostanú. Páry, ktoré zostávajú spolu mnoho rokov, budujú svoj vzťah aj počas bojov, ktoré medzi partnermi občas vznikajú.  

3. Zmierte sa s tým, že vzťahy bez záväzkov neexistujú

Možno sa vám nebudete chcieť do všetkého, čo navrhne partner – napríklad sledovať šport, ktorý vás nebaví, ísť na turistiku, ktorú neznášate, navštíviť nejaké kultúrne podujatie a podobne. Viete však, že je to človek, s ktorým po boku cítite šťastie a občasná obeta stojí za to.

4. ... ale buďte k sebe úprimní

Nie všetko, čo partner navrhne, je nevyhnutné splniť. Dohodnite sa, že udalosti, ktoré jeden z vás považuje za nevyhnutné, napríklad rodinné oslavy, absolvujete spoločne a ostatné si riešte každý po svojom. Buďte k sebe spravodliví.

5. Nezabúdajte na malé milé prekvapenia

Miluje váš partner mätovú zmrzlinu s čokoládovou polevou? Čo tak ju cestou z roboty kúpiť a priniesť domov? Drobnosti robia vo vzťahu veľké veci.

6. Nenúťte partnera vychádzať si s vašimi kamarátmi

Nemusíte mať rovnakých priateľov. Je v poriadku, ak vystupujete každý sám za seba. S priateľmi, s ktorými si vychádzate obaja, sa stretávajte pokojne spolu, ale nebráňte sa ani tomu zachovať si svojich kamarátov a stretávajte sa s nimi sólo.

7. Pred odchodom z domu sa vždy rozlúčte

Pusa, aj keď letmá, pred odchodom do práce či kdekoľvek inde, je ten najsladší zvyk párov. Ak ešte spíte a partner sa snaží pobozkať vás tak, aby ste sa neprebudili, je to niečo nádherné. A bozk na konci dňa je rovnako sladký.

8. Niekedy stopnite ostatné, aby ste boli spolu

Nemusíte sa stretnúť s každým, kto vás zavolá alebo navštevovať všetky akcie, na ktoré vás niekto pozval. Život letí strašne rýchlo a je plný povinností. Je dôležité nájsť si čas na partnera.

9. Starajte sa o partnerovu rodinu ako o svoju

Ak sa snažíte vychádzať s partnerovou rodinou, ktorú má m rád, je to bonus navyše. Občas im zavolajte, pošlite sms a neodmietajte občasné návštevy.

10. Milujem Ťa – v tomto prípade je lepšie viac ako menej

Tieto tri slová nikdy neomrzia. Nezabúdajte na ne!

11. Keď je partner chorý, starajte sa oňho

Možno to znamená zrušenie plánov na večer a varenie polievky. Možno to znamená, že budete musieť bežať do lekárne pre kvapky do nosa či lieky na kašeľ. Nesťažujte sa. Ak by bola situácia opačná, viete, že sa ten druhý tiež o vás postará.

12. Rozdeľte si povinnosti, ak mal ten druhý ťažký deň, zoberte si ich viac

Nie, nejde o to, že s radosťou vešiate bielizeň, vysávate či utierate prach, ale robíte to pre to, aby ste odľahčili partnerovi. Niekedy je fajn zobrať si na plecia toho viac, ak viete, že ten druhý mal ťažký deň alebo ho ťažký deň čaká. Inokedy sa to môže odohrať v opačnom garde.

13. Partnera nikdy nezosmiešňujte

Buďte k sebe úctiví a premýšľajte nad tým, čo by ten druhý chcel, aby ste iným o ňom rozprávali. Je to váš partner!

14. Nemeškajte

Veľa nepríjemnostiam sa dá vyhnúť tým, že budete stíhať. Ak patríte k tým, ktorí večne meškajú, začnite sa pripravovať o 20 minút skôr, než si myslíte, že potrebujete. Verte či nie, aj takáto, pre vás možno maličkosť, dokáže urobiť vo vzťahu divy.

15. Ak niekto hovorí nepekne o vašom partnerovi, bráňte ho

Aj keď ste vo všeobecnosti príliš zdvorilí na to, aby ste niekomu odporovali alebo ich upozornili na nevhodné vyjadrovanie, niekedy musíte urobiť výnimku. Koniec koncov, partneri by si mali byť navzájom najväčšími podporovateľmi.

16. Informujte toho druhého o svojich plánoch

Plánujete sa v sobotu zastaviť u kamaráta? Skvelé, zabavte sa. Ale nezabudnite to povedať partnerovi, aby vedel kde budete a nemusel mať obavy a tiež preto, aby si mohol urobiť svoj program. Nie je to otázka povolenia - je to záležitosť zdvorilosti.

17. Nehádajte sa počas cestovania

Pekný hotel, ktorý ste si objednali, sa ukázal nie až takým pekným. Alebo partner zabudol pobaliť toaletné potreby tak, ako ste sa dohodli. Zostaňte obaja pokojní. Uvidíte, že v budúcnosti budete presne o takýchto zážitkoch rozprávať s úsmevom. Nekazte si spoločný čas.

18. Buďte spontánni

Rezervujte si na večer stôl len pre vás dvoch na poslednú chvíľu. Alebo sa len tak choďte prejsť do obľúbenej reštaurácie. Prekvapte partnera lístkami do kina. Spontánne situácie prinášajú do vzťahu vzrušenie a zábavu.

19. Milujte sa bezpodmienečne

Niekedy to naozaj nie je jednoduché...

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia