"Je to fanatická biomatka," hovoria o žene, ktorú vykázali z nemocnice

Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2018-03-28 11:00:13 |

V susednom Česku je verejnosť svedkom medializovanej kauzy nemocnice v Ústí nad Labem. Matka tvrdí, že ju vyhodili od dieťaťa.

Mesačného Honzíka hospitalizovali v piatok v Masarykovej nemocnici na JIS so zápalom pľúc. Jeho matka Jaroslava Picková (29) chcela pri ňom zostať, hladkať ho a dávať mu odstriekané materské mlieko. To sa však podľa nej nepáčilo lekárovi a zavolal na ňu políciu. Matka má pritom tak podľa zákona, ako aj podľa interných predpisov nemocnice právo zotrvať nepretržite pri svojom dieťati. Jaroslava tvrdí, že si nie je vedomá žiadneho porušenia vnútorných predpisov ani protiprávneho konania. Tiež tvrdí, že doktor Adam Cipra, ktorý zavolal políciu, zhadzoval argument o dôležitosti materského mlieka a umelé označil za lepšiu variantu.

„Dúfala som, že po príchode primára Škvora to bude lepšie,“ uviedla pre český denník Blesk.cz. „Lenže ten nastúpil a bolo to ešte horšie,“ opísala. Primár jej povedal, že dieťa je na tom rovnako a tak sa dohodla s kamarátkou, že príde na chvíľu za jej synom, kým sa ona odbehne domov osprchovať. Dala jej aj splnomocnenie. Jemu sa to však nepáčilo a mal žiadať aj to, aby Jaroslava stiahla z Facebooku video, ktoré tam zverejnila.

Okrem toho bol vraj hrubý na spomínanú kamarátku. Primár Jaroslav Škvor jej podľa nej telom zablokoval dvere a začal ju fyzicky napádať. „Tlačil ma rukami a pupkom ma vytláčal, fučal a bol rozčúlený. Povedal, že mi dá na hubu. To mám aj zaznamenané na diktafóne,“ povedala Petra.

 „Ležadlo by bránilo voľnému prístupu personálu k dieťaťu i ostatným pacientom. Ešte tu sú hygienicko-epidemiologické dôvody. Ďalej aj rušenie pokoja ostatných pacientov. Nespolupracujúca osoba s personálom je pre riadny a efektívny chod oddelenia a teda aj pre ostatných detských pacientov nebezpečnou hrozbou,“ zdôvodnil pre Blesk primár.

Riaditeľ nemocnice Josef Liehne pripomenul, že zdravotnícke zariadenie má právo obmedziť nepretržitú prítomnosť rodičov, ak by narúšalo poskytovanie zdravotných služieb. To sa podľa neho v tomto prípade aj stalo.

Blesk získal výpoveď ženy, ktorá Jaroslavu pozná viac ako 10 rokov a podľa nej ide o „fanatickú biomatku,“ ktorá neprijíma žiadne iné názory.

Bola rodiť ambulantne, hneď potom išla pešo a chválila sa, že vypila výborný placentový koktejl,“ uviedla okrem iného. Ako podotkla, je to vec Jaroslavy, že vyznáva kontaktné materstvo a nie je na tom nič zlého, kým to podobne ako u nej  neprerastie do fanatizmu a neochoty prijať aj iné názory či odsudzovania mám voziacich deti v kočíkoch, používajúcich cumle alebo kŕmiacich deti umelým mliekom. Tým, že má potrebu mať deti neustále prilepené na sebe a tandemovo dojčiť aj staršie trojročné dieťa, vznikol problém v nemocnici,“ hľadá dôvod konfliktu žena, ktorá nechce byť menovaná. Jaroslava je však presvedčená, že nemala žiadne nadštandardné požiadavky a personál v nemocnici nemá dôvod jednať s ňou tak, ako jedná.

Na stranu nemocnice sa postavili aj viacerí užívatelia sociálnej siete Facebook, na ktorom vznikla skupina. „Môj syn je ťažko postihnutý, leží tam v kritickom stave už skoro 14 dní. Od piatku, keď bolo prijaté toto bábätko, nemá na izbe pokoj, pretože matka na izbe stále s niekým telefonuje alebo zaťažuje personál nezmyslami, namiesto toho, aby sa starala o zdravie dieťaťa,“ napísala napríklad jedna z mám.

Našťastie, Honzík je už na tom zdravotne lepšie.

Prečítajte si tiež:

Trojročnej Lydii detské šminky znetvorili tvár. Boli toxické

Žena porodila na chodbe nemocncie, na sálu to už nestihla

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia