Toto by ste mali vedieť o jarnej očiste tela

Toto by ste mali
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-18 00:45:34 |

Zima sa pomaly chýli ku koncu a to je ideálny čas na jarné upratovanie. Nie, nejde o domácnosť, ale o váš organizmus. Prospeje to aj vašej pokožke a načerpáte novú energiu.

Vianoce sú asi jediné obdobie v roku, kedy si žiadna z nás nedáva pozor na váhu a bez výčitiek zhltneme všetko, čo nám príde pod ruku. Dokonca ešte niekoľko týždňov po sviatkoch dojedáme posledné zvyšky koláčov, hoci náš žalúdok už kričí o pomoc. Radšej ho však ignorujeme, ako by niečo z tých dobrôt malo skončiť v smetnom koši. Lenže po úspešnom vyrabovaní chladničky prichádza na rad spytovanie si svedomia. Ako teda očistiť telo od rôznych toxínov? Detoxikáciou!

Čo je vlastne detoxikácia?

Je to proces, pri ktorom sa rýchlejšie odplavujú škodlivé toxické látky z krvi, pľúc, pečene, obličiek, lymfatického systému a hrubého čreva. Detox napomáha stimulovať aj náš imunitný systém.

Prečo začínať s očistou organizmu práve na jar?

Existuje viacero dôvodov, prečo je jar ideálnym obdobím, kedy začať s očistou tela. Podľa tradičného čínskeho liečiteľstva sa na jar prebúdza vrcholná očistná funkcia pečene a žlčníka. To znamená, že pečeň dokáže v tomto čase z nášho tela vylúčiť najviac nebezpečných škodlivín. Vďaka otepleniu ovzdušia navyše klesá potreba tvorby energie a náš metabolizmus začína fungovať na tzv. jarný režim. Tým pádom sa znižuje aj potreba prijímať energiu formou potravín, ktoré majú vysokú energetickú hodnotu.

Očista organizmu ≠ hladovať!

V prvom rade by sme si mali uvedomiť, že detoxikácia neznamená hladovať. Jej hlavným cieľom nie je zbaviť sa pár novoročných kíl navyše a úplne znížiť príjem energie. Práve naopak, je dôležité, aby sme dodržiavali určité zásady stravovania a prijímali potraviny, ktoré obsahujú látky na prečistenie organizmu. Zameriavať by sme mali najmä na stravu, ktorá je zdrojom vlákniny, vitamínov a antioxidantov. V našom jedálničku by tak určite nemala chýbať zelenina či ovocie, ľahko stráviteľné prílohy, celozrnné obilniny, strukoviny, ryby a kyslomliečne výrobky. 

„Pokiaľ sa jedná o krátkodobú hladovku (24 hodín – maximálne týždeň), tak to nie je pre zdravého človeka 1-2x do roka na škodu. Ku koncu hladovky je vhodné zaradiť zeleninové a ovocné šťavy, potom ľahšiu stravu a až nakoniec sa vrátiť k bežným stravovacím návykom,“ doplňuje praktická lekárka MUDr. Andrea Chromcová.

Dodržujte pitný režim!

Počas detoxikácie by sme nemali zabúdať ani na pitný režim. Počas tohto obdobia je dôležité vypiť minimálne dva až tri litre tekutín, aby sme neboli dehydratované. Z nášho nápojového lístka by sme však mali vyškrtnúť sýtené a sladké nápoje, ale aj kávu a alkohol. Nahradiť ich môžeme vodou, ovocnými a zeleninovými šťavami či zeleným alebo bylinkovým čajom. Bylinky ako mäta, žihľava, šalvia, medovka a púpava sú totiž skvelými pomocníkmi pri očiste nášho organizmu. „Úľavu pre náš preťažený žalúdok nám môže priniesť šálka funkčného čaju Pickwick Trávenie s oregonskou mätou, ktorá vyniká výraznejšou chuťou a podporuje správnu činnosť tráviacej sústavy a čriev, čo je u očisty viac ako žiaduce,“ doplňuje lekárka.

Nezabúdajte na pohyb

Počas zimných mesiacov najradšej trávime čas v pohodlí domova a akýmkoľvek činnostiam vonku sa snažíme vyhýbať. Ale s príchodom jari sa už nemôžeme vyhovárať na treskúcu zimu, a tak je načase vyraziť do prírody. Pohyb totiž patrí medzi najhlavnejšie detoxikačné metódy, pretože aj pomocou potu sa z nášho tela vylučujú nežiaduce toxické látky.

Správnou stravou ku krajšej pleti

Vedeli ste, že to, čo jeme, sa odzrkadľuje aj na našej pleti? Potraviny, ktoré sú plné nezdravých tukov totiž zvyšujú tvorbu mazu a ten má za následok upchatie pórov. Pamätajte si, že dostatočný prísun vitamínov a minerálov neprospievajú len nášmu vnútru, ale odzrkadľujú sa aj na našej pokožke. Raz za čas by sme si mali dopriať aj peeling, pretože toxíny sa nachádzajú aj v odumretých kožných bunkách.

Detoxikácia pod dohľadom odborníka? Áno či nie?

„Medicína pojem detox nepozná. Vieme, že určité potraviny (napr. prepálený tuk) zvyšuje v tele množstvo tzv. voľných radikálov, ktoré môžu organizmus poškodiť, hlavne cievy. Množstvo voľných radikálov sa dá zmenšiť pomocou antioxidantov – napr. vitamínu C. Nemožno ale povedať, že by vitamíny vyriešili všetko,“ upresňuje Chromcová. Odporúča sa tiež na jeden mesiac vynechať z nášho jedálnička mäso. „Klesne tým ale príjem bielkovín, ktoré je vhodné nahradiť strukovinami a mliečnymi výrobkami (najlepšie acidofilnými),“ dopĺňa lekárka a na záver dodáva: „Rozhodne by som chcela varovať pred hladovkou ľudí, ktorí sa liečia na cukrovku a berú na ňu lieky alebo dokonca inzulín – u nich by mohla byť hladovka život ohrozujúci experiment! Ďalej nie je rozhodne vhodná ani u onkologických pacientov, aj napriek mylne šíreným informáciám.“

Prečítajte si tiež:

Chcete mať zdravý mozog? Robte toto!

Sedem najväčších chýb, ktoré robíme v zime

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia