Obľúbené detské mená sú v niektorých krajinách zakázané

Obľúbené detské mená sú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-28 00:30:57 |

Krajiny ako Island, Nemecko či Portugalsko majú zoznamy zakázaných detských mien. Určité obmedzenia platia aj na Slovensku, no nie sú veľmi prísne.

Na Slovensku by ste nemohli pomenovať svoje dieťa Broskyňa, no Rolexa, Bendegúza, Bentleyho, Sandokana alebo Kitty u nás stretnete. Okrem zákazu  konkrétneho mena a obmedzenia pomenovania na maximálne tri krstné mená, ktoré nemôžu pochádzať z prezývky či zdrobneniny, žiadne prísne predpisy a zákazy nemáme. Ak rodič hodnoverne dokáže, že meno existuje a má pôvod v inej krajine, matrikárka ho zapíše. 

V takých krajinách ako je Malajzia, Island, Portugalsko či Nemecko je to však inak, existujú tam striktné zoznamy detských mien, ktoré sú zakázané.

V Portugalsku bez prezývok

Napríklad v Portugalsku nie sú povolené žiadne prezývky. Portugalská vláda dodržiava 80-stranovú príručku s presne stanovenými povolenými a vylúčenými menami. V portugalských rodinách nie je možné používať zahraničné mená ako Aiden, Ashley, Bruce, Charlotte, Dylan či Jenny. Všetky bábätká musia mať aj celé mená - nie sú povolené žiadne zdrobneniny či prezývky ako Tom alebo Kate. No a mená filmových hrdinov či pseudonymy nie je možné používať už vôbec.

Žiadne rodovo neutrálne mená v Nemecku a v Dánsku

Nemecké mamy si nemôžu dovoliť dať svojim deťom unisexové mená. Na toto sú v krajine prísni. Preto sa rodený Nemec nemôže volať Morgan, Riley, Jordan, Taylor či Ashley alebo Armani. Rovnaké pravidlo platí aj v Dánsku. Druhým pravidlom je to, že priezviská nesmú byť použité ako prvé mená - takže žiadne deti s menami Johnson alebo Smith.

Žiadne mená z prírody v Malajzii

V Malajzii nemôžu rodičia pomenovať svoje deti názvami kvetov ani zvierat. A tak v tejto krajine nestretnete žiadneho Beara (Medveďa), čo je v posledných rokoch veľmi populárne meno v západnom svete. No, samozrejme, ak sa do Malajzie vyberie na dovolenku Bear Winslet, ktorý je synom Kate Winslet, potomok kuchára bez čapice Jamieho Oliviera Buddy Bear Maurice či synček spevákov Cheryl Cole a jej manžela Liama Payneho, ktorý sa tiež volá Bear, môžete  tam menovca medveďa stretnúť. nejakého toho Beara stretnúť.

V Saudskej Arábii žiadna Alica alebo Maja

Napríklad mená Alica či Linda, ktoré vyzerá úplne bezpečne a je často používané, patrí v Saudskej Arábii k zakázaným. Dôvod? V prvom rade je to cudzie meno a v druhom je tak ako ďalšie množstvo mien v rozpore s kultúrou alebo náboženstvom krajiny.  Rodičia musia byť pri voľbe mena dieťatka veľmi opatrní, lebo nie je dovolené ani to, aby nejako súviselo s kráľovskou rodinou. V Saudskej Arábii preto vytvorili podrobný zoznam mien, ktoré nie je možné deťom dať. Nachádzajú sa v ňom aj mená všetkých moslimských prorokov a mená bohov i z iných náboženstiev, ktorým sa treba oblúkom vyhýbať. 

Prečítajte si tiež:

Týchto 18 mien patrí do zoznamu nevhodných naprieč svetom

Na Nutellu zabudnite! Alebo sa presťahujte do Hollywoodu


Foto: thinkstock.com
Zdroj: mirror.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia