Odborníci radia: Uprednostnite detské vysielačky na baterky

Odborníci radia: Uprednostnite detské
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-30 00:20:51 |

Po tom, ako pred pár dňami zomrela dvojročná Emka z Oravy na následky požiaru po skrate detskej vysielačky, nastala medzi rodičmi panika.

Po tom, ako pred pár dňami zomrela dvojročná Emka z Oravy na následky požiaru po skrate detskej vysielačky, nastala medzi rodičmi panika. Snažíte sa robiť všetko pre to, aby ste svoje dieťa ochránili a namiesto toho sa stane taká strašná tragédia. Ako podobnej situácii zabrániť? Rodičia by mali používať detské vysielačky na baterky. Nevzniká pri nich nebezpečenstvo skratu a možno ich nechať v blízkosti dieťaťa, radia odborníci.

„Zapnuté elektrozariadenia by sme mali nechávať bez dozoru len na nehorľavých podložkách," upozorňuje Milan Ivanič, operačno-technický riaditeľ z Falck Fire Services. Na možný oheň v domácnosti by človek mal byť dopredu pripravený. Treba sa zabezpečiť hasiacim sprejom, hasiacou rúškou alebo malým práškovým hasiacom prístrojom. „Ak ich doma v čase požiaru nemáme, nemožno podliehať panike, je vylúčené manipulovať s horiacim spotrebičom, mohol by nás zasiahnuť elektrický prúd," varuje Ivanič s tým, že v prvom rade je dôležité vypnúť poistky. Keď sa totiž preruší dodávka elektrickej energie, zariadenie prestane vo väčšine prípadov horieť. Ďalej planúť môžu len okolité plasty. Pred ohňom a dymom upozornia dymové a tepelné hlásiče.

Pri nákupe elektrospotrebičov sa treba podľa Ivaniča zamerať na certifikované výrobky schválené Európskou úniou. „Pri týchto produktoch výrobca garantuje, že majú ochranné prvky, ktoré by mali zamedziť samovznieteniu. Certifikát je súčasťou každého balenia," uviedol. Je podľa neho samozrejmosťou vyhýbať sa "lacným čínskym produktom".

Prečítajte si tiež:

Sedem strašidelných príbehov s detskými monitormi

4 mobilné aplikácie nie len pre rodičov

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia