Päťročný Julien nakreslil menštruujúcu mamu

Päťročný Julien nakreslil menštruujúcu
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Penny Roelder
2017-08-03 00:12:25 |

Malý Julien sa s tým „nepáral“. Nebude predsa ničiť papier kadejakými haky baky obrázkami, ale pustil sa hneď do realizmu.

Chlapča namaľovalo svoju maminu počas „jej dní“. Pre Penny Rohleder bolo úplne bežné vymeniť si v čase menštruácie vložku aj vtedy, keď ju môžu vidieť jej tri ratolesti. Ak sa chcete pohoršovať už v tejto chvíli, zadržte. Koľko mám je zvyknutých robiť napríklad aj „veľkú potrebu“ pri otvorených dverách toalety. Deti sú všetečné, stačí okamih a niečo vyvedú, preto otvorené dvere aj počas intímnych činností nie sú ničím výnimočným. Presne tak to funguje aj v domácnosti Penny. 

Dôvodom sú veľké problémy Penny s nepravidelným cyklom pre pľúcnu embóliu, ktorú dostala v októbri 2016 tesne pred narodením najmladšieho syna a musela sa podrobiť liečbe krvi. „Mnoho ľudí poznamenalo, že nie je normálne meniť si vložku alebo tampón pred deťmi, ale keby užívali lieky na riedenie krvi a menštruáciu dostali hocikedy tak ako ja, pochopili by, aké to je,“ odkazuje mama kritikom. „Nemôžem to zmeniť. V dome máme jednu toaletu a čo mám robiť, keď to príde? Krvácať kade chodím?,“ pýta sa. Kým veľa dospelých nedokáže tému menštruácie spracovať a baviť sa o nej, je úplne úžasné, že deti Penny to považujú za normálnu telesnú funkciu.

(Realista Julien)

 Bez ohľadu na to, aké nereálne alebo amatérske sú výtvory našich ratolestí, často sú pre nás vzácnejšie ako tie najznámejšie a najdrahšie Piccasove obrazy. Dokonca aj vtedy, keď nás nakreslia s vypúlenými očami, krátkymi rukami, guľatou či špicatou veľkou hlavou či nohami vychádzajúcimi z uší. Za normálnych okolností sa deti nezvyknú zmocňovať reality, do kresieb zapájajú fantáziu. Päťročný Julien to však minulý týždeň poňal inak a stal sa z neho malý umelec ašpirujúci na ocenenie v kategórii realizmus.

(Menštruujúca mama)

Keď ukázal mamine svoj obrázok, tá skoro spadla z nôh. Namiesto toho, aby nakreslil klasický obrázok mama, otec a deti, vynímala sa na ňom ona s červenou machuľou v intímnych partiách. „Čo znamená to červené?“, spýtala sa Juliena, ktorý pohotovo odpovedal: „Toto je tvoja menštruácia.“ Mama so zmyslom pre humor sa namiesto rozpakov rozosmiala a obrázok zverejnila.

(Julien - vpravo, so sestrou a malým bračekom)

Samozrejme, nie všetci to považujú „za vhodné“, ale väčšina ľudí zdieľa jej pobavenie. Moralisti a dokonalé typy sa nájdu vždy, s tým rátala a nerobí si z toho hlavu. „Zdieľala som to, lebo je to zábavné a som tiež hrdá na to, že moje päťročné dieťa vie, o čo ide, i keď niektorí dospelí ľudia sa tvária, že to neexistuje,“ vysvetľuje Penny. „Je to taká tabuistická téma pre mnohých dospelých, najmä pre mužov. Ženy sú tiež často v rozpakoch nad svojimi telami a ja nemám absolútne žiadnu predstavu prečo,“ dodala. 

Prečítajte si tiež:

Takto by malo dieťa držať farbičku či pero

A máme tu ďalšiu várku "nevinných" detských kresieb

Fotogaléria


Foto: Facebook/Penny Roedler
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia