Sedem prázdninových aktivít pre detský mozog

Sedem prázdninových aktivít pre
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-07-04 13:30:00 |

Cez prázdniny môžu deti zabudnúť veľa z toho, čo sa predtým naučili. Nedávne štúdie jasne ukázali, že bez cielených aktivít prichádzajú o čitateľské a matematické zručnosti.

Ak nechcete, aby sa váš školák po návrate do školy po veľkých prázdninách trápil, precvičujte jeho mozog aj počas voľných dní. Nie, nemusí písať denne diktáty a opakovať si násobilku! Letná dovolenka a učenie sa vôbec nevylučujú. Skúste aplikovať staré známe Škola hrou.

"Precvičovanie mozgu v lete je rozhodujúce,“ hovorí Craig Bach zo siete škôlok a škôl zameraných na učenie hrou. Práve leto je ideálnym časom na neformálne učenie a objavovanie! Aké tipy na precvičovanie detského mozgu majú pre vás experti?

 

Zapájajte deti do domácich prác

Toto je presne spôsob, ako udržať u detí disciplínu aj počas prázdnin. Domáce práce okrem toho vytvárajú pre deti príležitosti byť kreatívnymi, myslieť kriticky, riešiť problémy, počítať, čítať, kategorizovať a podobne. Prečo by vám napríklad aj menší školák nemohol napísať zoznam nákupu, ktorý mu nadiktujete?

 

Choďte na výlety aj s inými rodinami

Zažívať nové veci so skupinou ľudí poskytuje širokú škálu možností, aby sa dieťa zdokonaľovalo v komunikácii s ostatnými a priučilo sa novým zručnostiam.

 

Na každý týždeň si zvoľte nejakú inú tému

Táto pomôcka na precvičovanie mozgu je výborná nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Jeden týždeň môžu byť témou dinosaury, druhou liečivé bylinky, ďalšími vtáky, kone, voda, vzácne mince, hrady, zámky... Zoznam je snáď nevyčerpateľný a je na vás, pre ktoré sa rozhodnete. Počas tematického týždňa sa budete o konkrétnej téme viac rozprávať, vyhľadávať nové informácie v knihách, na internete alebo na vychádzkach či na výlete. Toto je jeden z nenásilných spôsobov ako vzbudiť u detí nadšenie pre učenie sa a získavanie nových informácií. Keď deti uvidia vaše nadšenie, povzbudí ich to.

 

Vyskúšajte niečo nové

Porozprávajte sa s deťmi o tom, čo doteraz nepoznané by chceli skúsiť. Môže to byť spanie pod stanom, výroba pevnosti, túžba naučiť sa stojku alebo mlynské kolo. Toto je skvelá príležitosť pre deti na zvýšenie sebadôvery a ich rast ako jednotlivcov tým, že skúšajú nové veci mimo ich obvyklej komfortnej zóny.


Navštívte nové miesta v okolí svojho bydliska

Poznať faunu a flóru, zámky, hrady, jaskyne, kopce či skaly nachádzajúce sa blízko domova dieťaťa by malo byť samozrejmosťou. Určite sa dá nájsť niečo, čo ešte nepozná alebo ak už máte vaše okolie prechodené krížom-krážom, pridávajte k už známym poznatkom nové fakty, napríklad informácie z histórie. Namiesto obvyklej prechádzky zvoľte cyklotúru a podobne.

 

Obohacujte spoločné chvíle otázkami

Posúvajte deti dopredu tým, že im budete klásť oítázky súvisiace so situáciou, v ktorej sa práve nachádzate. Ak napríklad stojíte s autom na križovatke, spýtajte sa niečo k téme cestnej premávky. Vždy vďačnou témou je počasie, od ktorého viete prejsť k Slnku, Mesiacu, hviezdam, planétam, vesmíru... Okrem kladenia otázok podporujte deti v tom, aby sa aj ony pýtali a zaujímali o to, čo vidia.


Vyrobte si s deťmi záhradku alebo im kúpte rastlinku

Sledovať ako rastie vlastnoručne zasiata bylinka alebo aspoň ako rastie už kúpená, je pre deti veľký zážitok. Určite nesklamete ani mäsožravou rastlinkou, ktorú môže zvedavý školák kŕmiť. Vďaka vytvorenou vlastnej minizáhradky alebo aspoň starostlivosti o vlastnú kvetinku sa deti učia o prírodnom prostredí, starostlivosti o ne a budujú pocit zodpovednosti.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia