Mama ukázala, čo s jej deťmi urobilo, keď im úplne zakázala elektroniku

Mama ukázala, čo s
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Facebook/
2020-05-05 00:30:00 |

Matka Molly DeFranková dokázala urobiť to, na čo veľa rodičov nemá odvahu. Úplne obmedzila v ich rodine akékoľvek obrazovky.

Päťnásobná mama je presvedčená, že lepšie rozhodnutie urobiť nemohla. Zmeny, ktoré nastali v rodine po tom, keď na 30 dní úplne obmedzila deťom prístup k elektronike, stáli za to. Výsledky sú omnoho pozitívnejšie, než očakávala a Molly radí všetkých rodičom – obmedzte elektroniku, ten rozdiel je markantný.

Jej deti sa správali ako Demogorgoni

Keď si Molly uvedomila, že jej päť detí, všetky mladšie ako 10 rokov, trávia pred obrazovkami priveľa času a ovplyvňuje to ich správanie, rozhodla sa konať. Spočiatku limitovala používanie elektroniky na hodinu denne, no aj to tlmilo ich kreativitu, neustále kňučali, hádali sa a večne medzi sebou bojovali. Spolu s manželom preto urobili rázne rozhodnutie – elektroniku zakázali úplne. Po počiatočných protestoch a nevôli mohla Molly po mesiaci „experimentu“ skonštatovať, že deti sa výrazne posunuli dopredu.

Päťkrokový plán na pomoc deťom odpútať sa od elektroniky

To, čo sa v rodine Molly pôvodne začalo ako 30-dňová detoxikácia od elektroniky, nakoniec znamenalo zmenu životného štýlu. Na úplnom počiatku bol plán, aby rodičia dokázali deťom ponúknuť náhradu za elektroniku. Pozostáva z 5 krokov a Molly garantuje, že fungujú.

  1. Úplne vylúčte na mesiac obrazovky zo života detí.
  2. Pripravte hromadu kníh, ktoré by mohli deti zaujať - využite knižnicu, kníhkupectvá, poraďte sa s rodičmi rovesníkov vašich detí.
  3. Zostavte si zoznam rôznych hier, ktoré sa môžu hrávať. Vaše vlastné detstvo by mohlo byť užitočnou referenciou!
  4. Sledujte deti a všímajte si, čomu sa najviac venujú, čo ich najviac baví.
  5. Vytvorte si dlhodobý plán, ktorý bude pre vašu rodinu najlepšie fungovať.

Podľa Molly bolo u nich odvykanie od obrazovky prekvapivo ľahké a jej 9-ročná dcéra po čase povedala, že je veľmi rada. Po tom, ako sa deti zbavili priam závislosti na elektronike, dcére sa za 7 mesiacov zvýšila úroveň čítania.

„Moje deti sa spolu viac hrajú, sú kreatívnejšie, poslušnejšie, šťastnejšie a lepšie spia. Iste, stále sú to ľudské bytosti a občas medzi sebou bojujú ako všetci súrodenci. Celkovo však zmena v ich postojoch bola okamžitá, zrejmá a určite k lepšiemu,“ zhodnotila.

Deti môžu skutočne žiť bez Netflixu, YouTube a videohier, pri ktorých strávia hodiny času. Technológie sú, samozrejme, veľmi užitočné, ale musíme deti viesť tak, aby od nich neboli závislé a posadnuté nimi. Rodina Molly je dôkazom, že deti môžu byť šťastné bez toho, aby celé dni trávili na elektronike. Ukážte im aj iné možnosti trávenia voľného času.

Hlavné zásady pri používaní elektroniky deťmi

  • Dohodnite sa s deťmi na časových limitoch.
  • Deťom do veku 6 rokov by ste mali dať elektroniku do ruky len výnimočne, ani pred televíznou obrazovkou by nemali tráviť veľa času. U starších detí dbajte na to, aby im elektronika nenarúšala  ďalšie aktivity, ako je pohyb, spánok, stolovanie, škola a priatelia.
  • Nedovoľte deťom používať elektroniku pri prípravách do školy.
  • Uistite sa, že nespia s elektronikou odloženou blízko hlavy.
  • Vytvorte doma zóny bez elektroniky, napríklad jedálenský stôl.
  • Ukážte deťom zdravé spôsoby používania sociálnych médií.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia