10 škodlivých vecí, ktoré múdri rodičia svojim deťom dovolia

10 škodlivých vecí, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-30 14:00:00 |

Výchova je neustálou snahou nájsť rovnováhu medzi tým, aby deti mohli žiť vlastný život a na druhej strane, aby mali určité mantinely. Neustále zakazovanie nie je cestou.

Pri čítaní článkov od renomovaných detských psychológov sa často môžeme stretnúť s tipmi, ako deti udržať v určitých mantineloch, no v praxi je to takmer nemožné. A zdá sa, že niekedy to ani nie je úplne žiadúce. Vychovávať len zákazmi a príkazmi sa ukázalo ako kontraproduktívne. Existujú veci, ktoré múdri rodičia svojim deťom nezakazujú a robia dobre. Ktoré sú to?

Roztrhnúť či zašpiniť si oblečenie

Asi každý rodič by bol najšťastnejší, keby oblečenie jeho dieťaťa bolo stále čistučké a bez jedinej dieročky. To je však takmer nemysliteľné. A ani to nie je pre rozvoj dieťaťa to pravé orechové! Dieťa sa o živote okolo seba učí skúmaním okolia a to nejde bez nejakých tých dier na tričku či na nohaviciach alebo bez zababrania sa. Nie je vôbec prekvapujúce, že pri „skúmaní sveta“ dieťa zabudne na oblečenie, a to, že na štítku sa skvie meno vyhlásenej módnej značky či uznávaného návrhára, je tou poslednou záležitosťou, ktorá ho zaujíma.

Ak vás znepokojujú výdavky, ktoré vám vzniknú v dôsledku toho, že sa musíte rozlúčiť s kúskom, ktorý už nevyzerá reprezentatívne, lepšie je rozdeliť šatník na prechádzkový a na tzv. oficiálne udalosti. Ak vám na tom naozaj záleží, tak sa môžete tešiť z toho, že vaša ratolesť vlastní drahšie kusy oblečenia a nemusíte jej zakazovať pobehnúť či obdivovať niečo v tráve. Keď je na ihrisku alebo idete na vychádzku do lesa, oblečiete ho do „obyčajných“ vecí, ktoré vám nebude ľúto vytriediť.

Dopriať si nezdravé jedlo

Takmer každé dieťa má rado nezdravé jedlo - všetky tie slané chuťovky, mastné šišky a sladkosti, po ktorých má špinavé a lepkavé ruky. Keď rodičia striktne trvajú na tom, že dieťa nič z toho nemôže ochutnať, stane sa to preňho tabu a pri prvej možnej príležitosti, keď nebude pod kontrolou, si ich tak či tak dopraje. Hrozí, že nezdravým jedlám úplne prepadne a roky odriekania vyjdú navnivoč. Odborníci sa domnievajú, že rodičia by mali občas dopriať deťom aj nezdravšie jedlá, aby pochopili, že môžu mať doma balíček čipsov a nemusia ho celý zjesť. Okrem toho si uvedomia, že nie je potrebné skrývať pred rodičmi sladkosti či čipsy v tajných skrýšach.

Utrácať svoje peniaze za zbytočnosti

Podľa prieskumu dnešné deti často míňajú osobné peniaze na rôzne doplnky do videohier, elektroniku, na hračky, značkové oblečenie či obuv a na fastfood. Mnoho rodičov považuje za hlúpe takto utrácať peniaze, lebo sú to zbytočnosti. Často sa snažia pomocou zákazov alebo prednášok dieťaťu zabrániť v takomto míňaní vlastných peniažkov. Odborníci však radia, aby s takýmto prístupom prestali.

Po prvé, keď dostane dieťa peniaze, stanú sa jeho majetkom a je to len ono, kto sa môže rozhodnúť, na čo ich minie. Toto je obzvlášť dôležité uvedomiť si v rodinách, kde si deti zarábajú peniaze za pomoc v domácnosti.

Po druhé, pre dieťa môže byť užitočné utrácať peniaze za nezmysly a potom ľutovať, že to urobilo. Len tak sa naučí, ako kontrolovať svoje výdavky a odlíšiť súčasné túžby od skutočne dôležitých potrieb a želaní.

Uvoľniť sa

Psychológovia sa obávajú, že moderné deti sú v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami oveľa viac nervózne a depresívne. Dôvod sa čiastočne skrýva v čoraz obsiahlejších školských osnovách, sčasti v sledovaní sociálnych médií a porovnávaní sa s cudzími rovesníkmi a ich životmi, ako aj v tom, že sa ich snažíme neustále motivovať k nejakej činnosti.

Preto má dnešné dieťa intenzívnu potrebu nerobiť nič. Ak má v rozvrhu dostatok voľného miesta, neponáhľajte sa zaplniť ho novými úlohami a aktivitami. Niekedy je potrebné, aby malo čas na seba a robilo iba to, pri čom sa cíti šťastne a spokojne.  

„Kašľať“ na školu

Dobrý akademický výkon nie je hlavná vec v živote dieťaťa, hlavná vec je duševné a psychické zdravie. Keď si múdry rodič všimne, že dieťa je nervózne, napäté či depresívne, dá mu príležitosť spomaliť a načúvať svoje vnútro. Niekedy je vo víre všetkých úloh ťažké nájsť si čas a energiu na hľadanie odpovedí na tie najjednoduchšie otázky živote.

Argumentovať pred dospelými

Deti by sme od malička mali učiť, že nie všetci dospelí sú rovnako dobrí a že nie všetky ich požiadavky musia okamžite splniť. Samozrejme, treba ich naučiť zdvorilosti a používaniu „čarovných slovíčok“, aj tomu, aby si starších vážili, no treba ich vystríhať, aby cudzím starším ľuďom slepo nedôverovali.

U starších detí ide o otázku etiky. Bohužiaľ, múdrosť a spravodlivosť sú čoraz menej závislé od veku človeka. Niekedy sa starší človek môže v niečom mýliť alebo sa správať neslušne. V týchto situáciách je dôležité, aby dieťa dokázalo brániť svoj vlastný názor a osobné hranice. Rodičia ho musia naučiť, aby to robilo bez záchvatov hnevu a urážok (samozrejme, ak to sami dokážu).

Ak si myslíte, že ste stratili kontrolu nad svojím tínedžerom, nezabudnite, že argumentácia je bojiskom pre dvoch, nielen pre jednu osobu. Múdry rodič ukáže svojmu dieťaťu pozitívny príklad tým, že sa pustí do hľadania kompromisov.

Vyberať si oblečenie

Nákupy oblečenia s deťmi sú pre mnohých rodičov šialenou skúsenosťou. Nie len pre vysoké ceny, nekonečné preberanie jednotlivých kúskov, ale aj preto, lebo nesúhlasia s výberom vecí, ktoré sa dieťaťu páčia. Psychológovia odporúčajú, aby rodičia zostali pokojní. Koniec koncov, roztrhané džínsy alebo mikinu šialenej farby nebudú nosiť oni. Je lepšie nechať dieťa zvoliť si slobodne oblečenie z dvoch dôvodov:

Týmto spôsobom si formuje svoje osobné „ja“. Pracuje na svojej individualite a nachádza svoje miesto v spoločnosti.

Druhý dôvod je pragmatickejší - dieťa bude toto oblečenie nosiť namiesto toho, aby ho schovávalo v útrobách svojho šatníka. Navyše si ho bude obliekať bez nevraživosti.

Byť neposlušným

Mnoho rodičov používa termín „neposlušné dieťa“. Na prvý pohľad sa zdá, že za ním nestojí nič iné ako večné bolesti maminej hlavy. Ako však vyzerá opak? Je to dieťa, ktoré automaticky poslúcha a robí všetko, čo sa od neho požaduje. Toto dieťa vyrastie na poslušného dospelého, ktorý sa nedokáže postaviť sám za seba alebo za svoje záujmy. A nájde sa veľa takých, ktorí to s radosťou zneužijú.

Výchova „neposlušných detí“ je skutočne veľkou výzvou, no verte, že zvyčajne z nich vyrastú sebavedomí dospelí ľudia, ktorí sú pripravení konať.

Byť dieťaťom

Moderní psychológovia tvrdia, že deti začali dozrievať príliš rýchlo. Nie je to prekvapujúce, zvlášť vo svete, kde od rodičov stále počujú: „Už nie si malé dieťa“ a podobne. Deti nebudú duševne rásť jedným lusknutím prstov - môžu predstierať, že sú zrelé, ale nebudú pripravené na ťažkosti, ktoré prináša dospelosť. Ak vaše dieťa dlhodobo udržuje svoje detské záujmy a koníčky, nemá zmysel mu v tom brániť. Nechajte ho rásť svojím vlastným tempom.

Hrať videohry

Niektoré deti vyrastajú s tým, že chcú celý deň hrať futbal alebo skladať lego. Iné chcú hrať videohry. Rodičia majú niekedy zbytočné obavy, že im to ´ničí mozog´ a elektroniku výrazne obmedzujú. „To však vytvára skryté problémy,“ hovorí Chris Bergman, generálny riaditeľ veľkej spoločnosti, ktorá vytvára aplikácie. On svojim deťom nebráni v hraní hier na počítači či mobile a je presvedčený, že vďaka tomuto prístupu si zachovávajú k tejto zábave pokojný postoj.

Výskum zistil, že videohry sú pre detský mozog užitočnejšie ako sledovanie televízie. Hry totiž učia mozog rýchlo reagovať a čítať informácie. Táto zručnosť bude pre deti užitočná, keď vyrastú a budú žiť v technologicky vyspelom prostredí, ktoré bude ešte rozvinutejšie ako v súčasnosti.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia