Takto by malo dieťa držať farbičku či pero

Takto by malo dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Stabilo
2017-07-29 13:30:20 |

Kreslenie je obľúbenou formou zábavy, spôsobom sebavyjadrenia dieťaťa a jeho komunikácie s okolím. Poradíme vám, ako správne farbičky držať, aj ako zistíte ich kvalitu.

Klasické kreslenie rukou je veľmi dôležité pre rozvoj detského mozgu. Práve pohyby prstov pri písaní alebo kreslení aktivujú mozgové oblasti spojené s myslením, vyjadrovaním sa a krátkodobou pamäťou, rozvíjajú tiež jemnú motoriku. Zodpovední rodičia by však mali venovať náležitú pozornosť nielen tomu, čo sa dieťa prostredníctvom prvých obrázkov snaží povedať, ale tiež tomu, čo a ako berie pri tejto príležitosti do ruky. Kvalitu a ergonómiu ceruzky alebo farbičiek a tiež správne držanie sa nevypláca podceňovať ani v ranom veku.

Správne uchopenie je základ

To, akým spôsobom držíme v ruke pero alebo ceruzku, má veľký význam pri type nášho písma, efektivite písania a aj pri fyzickom zaťažení ruky. Špeciálna pedagogička Mgr. Světlana Drábová poukazuje na dôsledky vyplývajúce z chybného úchopu pera  alebo ceruzky: „Chybný úchop môže zapríčiniť značnú bolestivosť ruky a jej rýchlu únavu. To má za následok chybovosť písania, potenie, stres a tým aj veľmi nepríjemné pocity detí pri písaní a kreslení.“ Pokiaľ sa deti nebudú cítiť už v skorom veku s perom v ruke pohodlne, môže to u nich vyvolať nechuť ku kresleniu a písaniu. 

Správne uchopenie je základ

Celá ruka by mala byť uvoľnená, vrátane prstov.

Ceruzka alebo pero by malo ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ho pridržiavame bruškami palca a ukazováka.

Ceruzka alebo pero smeruje k papieru šikmo, nie kolmo, pretože leží v priehlbine medzi palcom a ukazovákom.

Prsty by mali byť asi 2 – 3 cm od hrotu písacieho náčinia.

Obidva lakte sú položené na doske stola.

Zošit spravidla natáčame súbežne s predlaktím (praváci s pravým, ľaváci s ľavým). Niektorým tiež môže viac vyhovovať rovná pozícia zošita bez natočenia.

Prečítajet si tiež:

Takto jednoducho naučíte dieťa kresliť

Tejto chyby sa vyvarujte: Z ľaváka nikdy nerobte praváka

 

 

Fotogaléria


Foto: Stabilo
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia