Chcela sa stať vílou: Skončila s takýmito popáleninami

Chcela sa stať vílou:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Peast2west news
2017-03-10 00:46:09 |

Päťročná Sofia Ezhova utrpela vážne popáleniny po tom, čo sa stala jednou z obetí podvodu Fire Fairy, ktorá sa online šíri internetom a nabáda deti, aby tajne zapínali plynové horáky.

Ruská polícia vyšetruje ďalšiu nebezpečnú internetovú „zábavku“, ktorá nabáda deti, aby sa stali firy faire, teda vílami ohňa. Musia pre to potajomky zapnúť plynové horáky na kuchynskom sporáku. Podvod vyzerá na prvý pohľad ako neškodný žart, ktorého vzorom je populárny taliansky seriál Winx Club: School of Witches (Škola čarodejníc), v skutočnosti ide o veľmi nebezpečnú záležitosť.

Dievčatá, ktoré túžia po magickej moci, plnia tieto príkazy: „O polnoci, keď všetci budú spať, vstaň z postele, obíď trikrát izbu a potom povedz magické slová – Alfey kráľovná, sladká víla, daj mi silu, prosím ťa. Potom choď potichu do kuchyne, aby si ťa nikto nevšimol, lebo kúzlo zmizne. Pusti plynový sporák, všetky štyri horáky. Ale nezapaľuj ich. Nechceš sa predsa popáliť, že? Potom choď spať. Mágia plynu príde k tebe vďaka dýchaniu počas spánku a keď sa ráno preberieš, tak povedz – Ďakujem Alfey, stala som sa vílou. A takto sa staneš skutočnou vílou ohňa.“

(Sofia Ezhova, ktorá počúvla inštrukcie, lebo sa chcela stať vílou ohňa.)

Naivné dievčatá ochotne túto úlohu plnia a čakajú, kedy sa premenia na víly. Nechápu ešte zlovestnosť šialeného nápadu. Na „hru“ upozornili políciu rodičia. Jedna matka povedala: „Zobudila som sa v noci a cítila som silný zápach plynu. Išla som sa pozrieť do kuchyne, odkiaľ práve odchádzala moja 7-ročná dcéra. Plynové horáky boli pustené. Keď som sa spýtala, prečo to urobila, prezradila, že sa chcela stať vílou. Keby som sa neprebrala, z našej osemčlennej rodiny by do rána neprežil nikto.“  Jeden ruský vyhľadávač dokonca vo februári zaznamenal desaťtisíce žiadostí od detí na tému „ako sa stať vílou“.

(Spomienka na to, ako sa chcela stať vílou ohňa, zostane Sofii do konca života.)

Za značku Winx Club na sociálnych médiách je zodpovedná spoločnosť Rainbow. „Hlboko ľutujeme distribúciu materiálu, ktorý zrejme obsahuje pokyny na spáchanie samovraždy a používa znaky Winx Club," reagovala na zistenia spoločnosť. Ako dodáva vo vyhlásení, spoločnosť, ktorej produkty sú zamerané na presadzovanie hodnôt láskavosti u detí, je týmto materiálom zameraným na poškodzovanie detí šokovaná.

(Podvod vytvorený na sociálnych sieťach vyzerá na prvý pohľad ako neškodný žart vytvorený po vzore populárneho animovaného seriálu Winx Club: School of Witches.)

Podľa vyšetrovateľky Iriny Minini môže ísť o nejaký druh samovražednej hry. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SKR), ktorý je ruskou obdobou FBI, sa domnieva, že skutočným cieľom môže byť snaha vyvolať paniku medzi rodičmi.

Nejde o prvý prípad, keď sa cez sociálne siete šíri životu nebezpečná hra alebo „zábavka“, ktorá nabáda deti vziať si život. Aj preto je viac ako dôležité mať pod kontrolou to, čo deti na internete robia, aké stránky navštevujú a s kým sa bavia.

Prečítajte si tiež:

8 pravidiel, ktoré by deti mali dodržiavať pri používaní internetu

Porno namiesto riekanky: Virtuálna asistentka to pomotala

 

 

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia