Učte deti o prírode: V apríli k nám prilieta najviac vtákov

Učte deti o prírode:
Ilustračné foto
Zdroj: thinktock.com
2016-04-01 15:30:45 |

Okrem Dňa bláznov či vtipkárov si dnes, 1. apríla, pripomíname aj Medzinárodný deň vtáctva. Apríl je totiž mesiac, keď na slovenské územie priletí najviac sťahovavých vtákov.

Milióny operencov prilietavajú na svoje hniezdiská, alebo migrujú ďalej cez naše územie na sever. Pre deti určite nie je nezaujímavé vedieť, ktoré k nám zavítajú medzi prvými a ktoré operence vlastne patria medzi sťahovavé.

"Prílety vtáctva s obľubou sledujú ornitológovia a milovníci vtáctva po celom Slovensku už od polovice februára. Do konca marca bolo zaznamenaných už viac ako 40 sťahovavých druhov, ktoré k nám prileteli z južnejších častí Európy a z Afriky. Prílety sťahovavých druhov vtáctva budú pokračovať do začiatku mája a na našom území bude možné zaznamenať približne 100 sťahovavých druhov operencov," hovorí Ján Gúgh, hovorca SOS/BirdLife Slovensko.

 


Spoznávajme s deťmi prírodu - vtáky


Lastovičky, belorítky, mucháriky či dážďovníky zdolávajú na ceste domov tisíce kilometrov. K nám sa vracajú v apríli a v prvej dekáde mája. 

Medzi prvými zavítajú drozdy, škovránky, cíbiky, bociany a lastovičky. Popri týchto najznámejších posloch jari medzi sťahovavé vtáky patria aj orol krikľavý, prepelica poľná, slávik i kukučka, tá prilieta na prelome apríla a mája. Dátumy jarných príletov operencov sledujú členovia Spoločnosti na ochranu vtáctva.


Spoznávajme s deťmi prírodu - jarné kvety


Prvoaprílová ochranárska tradícia má počiatky v časoch Rakúsko-Uhorska. Založil ju slovenský prírodovedec Oto Hermann (1835-1914), ktorý sa narodil, žil a pôsobil v Brezne. Prvýkrát sa deň vtáctva oslavoval v roku 1900. Ľudia cítiaci s prírodou v ten deň popri vtákoch vyzdvihovali aj význam stromov.

Prečítajte si tiež:

Pozor na krásne, ale jedovaté kvety!

Od týchto rastliniek držte deti ďalej


    

Fotogaléria


Foto: wikipedia.com
Zdroj: TASR, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia