Mamy majú šancu žiť dlhšie ako ich bezdetné kamošky

Mamy majú šancu žiť
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2015-11-02 00:30:50 |

Mamy síce prídu pravdepodobne o nervy o niečo skôr ako ich bezdetné rovesníčky, no zároveň majú o 20 percent vyššiu šancu, že nezomrú predčasne.

Ak máte za sebou prebdenú noc, počas ktorej ste niekoľkokrát dojčili, prebaľovali a utišovali bábätko, len ťažko sa vám chce uveriť, že aj vďaka tomu máte šancu žiť dlhšie. Vedci z Veľkej Británie, ktorí skúmali život vyše 322 tisíc žien z desiatich európskych krajín však tvrdia, že je to tak! Dôvod, pre ktorý majú mamy šancu dožiť sa vyššieho veku, je podľa nich ten, že dojčenie je spojené s dlhšou životnosťoumamy sa tiež o svoje zdravie viac starajú ako bezdetné ženy. Okrem toho svoju úlohu zohrávajú aj hormonálne zmeny počas tehotenstva a materstva, ktoré priaznivo vplývajú na srdce a znižujú riziko rakoviny.

Spomedzi 322 972 žien, ktoré experti z Imperial College v Londýne 13 rokov študovali, ich zomrelo za ten čas 14 383. Takmer 6000 pripravila o život rakovina a 2400 trpelo ochorením srdca. Z tých, ktoré boli matkami, zomrelo o pätinu menej ako žien zo skupiny bezdetných. Najlepšiemu zdraviu sa tešia mamy, ktoré porodili svoje prvé dieťa okolo dvadsiatky.

Analýza zverejnená v časopise BMC Medicine tiež ukázala, že u žien, ktoré majú dve alebo tri deti, je menšia pravdepodobnosť, že zomrú na rakovinu, ako u ostatných.  Tiež sa ukázalo, že mamy, ktoré dojčili, majú o 8 percent vyššiu šancu žiť dlhšie než ostatné. Dobre na zdravie vplýva aj užívanie antikoncepčných tabletiek, ale to iba v prípade, keď žena nefajčí.


Aktuálna štúdia zo Spojeného kráľovstva zdôrazňuje pozitívny vplyv rodičovstva aj na otcov. Títo muži sa zdravšie stravujú, majú viac pohybuintenzívnejší pocit šťastia ako ich bezdetní kamaráti. Výskum ukázal, že šťastie u rodičov rastie s každým novým dieťaťom, ale pozor, len po štvrtého potomka! Po jeho príchode na svet začne úroveň spokojnosti klesať a aj pocity šťastia sú zriedkavejšie.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ktorým rodičom to najlepšie klape v posteli?

12 znakov, že rodičovstvo zvládate v pohode
 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia