Najrizikovejším miestom pre deti je kuchyňa

Najrizikovejším miestom pre deti
V kuchyni číha na malé dieťa veľa nebezpečenstiev
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-15 12:01:17 |

Hoci by mal byť domov pre deti tým najbezpečnejším miestom, opak je pravdou. Najmä tie menšie môžu prísť v domácom prostredí veľmi ľahko k úrazu.

O tom, že domácnosť je najnebezpečnejším miestom, hovoria aj štatistiky. Najviac detí sa zraní doma (takmer 40 percent), potom na športovisku (23 percent), ceste (21 percent) a v škole či škôlke (17 percent). Spraviť domácnosť bezpečnejšou pritom podľa bezpečnostného analytika Radovana Bránika vôbec nie je náročné.

„Rodič by mal na ostré rohy nábytku aplikovať bezpečnostné prvky a podlahy prispôsobiť tak, aby sa nešmýkali," hovorí. Za samozrejmosť označil zásuvky chránené krytom. Rodičom odporúča, aby sa dali do výšky dieťaťa a zhodnotili, kde na neho číha nebezpečenstvo. „Pomáha to, človek odhalí miesta, ktoré sa mu predtým nezdali nebezpečné," podotkol.

Najviac rizikovým miestom je pre deti kuchyňa. Tam by pred nimi mali byť ukryté všetky ostré predmety, pozorný treba byť aj počas varenia. Stačí chvíľa nepozornosti a dieťa sa môže obariť.


Nepreháňate to občas s bezpečnosťou ratolesti?


Rovnako, ak nie viac obozretní, by podľa neho mali byť rodičia aj vonku. Chodníky sú plné jám a vypuklín, stĺpy sa nachádzajú na nečakaných miestach, kanálom chýbajú poklopy. „Nevravím však, že rodič má svoje dieťa stále držať za ruku, no je dôležité mať ho neustále na očiach,“ pripomína. Dospelí by pre svoje deti mali na hranie vyberať modernejšie ihriská. Sú vybavené napríklad podložkami, ktoré zjemnia pády.


Pozor na chlapcov, zrania sa častejšie ako dievčatá


Bránik zdôraznil, že rodičov nechce kritizovať, pretože pozornosť môže stratiť každý. „Je však rozdiel, keď dieťa vonku alebo doma zakopne, alebo strčí doma niečo do zásuvky, či padne do otvoreného poklopu kanála," dodal.

Prečítajte si tiež:

Zachovajte chladnú hlavu, aj keď sa dieťa zraní

Obľúbené kolobežky môžu byť nebezpečné pre deti

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia